News

România încearcă să obțină anularea veto-ului Austriei din Consiliul JAI. Rareș Bogdan cere intervenția Curții de Justiție UE

România încearcă, in extremis, să obțină anularea veto-ului Austriei din Consiliul JAI. Europarlamentarul Rareș Bogdan a cerut oficial intervenția Curții de Justiție UE.
13.12.2022 | 22:40
Romania incearca sa obtina anularea vetoului Austriei din Consiliul JAI Rares Bogdan cere interventia Curtii de Justitie UE
Rareș Bogdan cere instituțiilor europene să solicite Curții de Justiție suspendarea votului Austriei din Consiliul JAI. Sursa foto: mediafax.ro
ADVERTISEMENT

România încearcă să utilizeze toate pârghiile pe care le are la dispoziție pentru a adera la Spațiul Schengen, în ciuda veto-ului Austriei din Consiliul JAI al UE de săptămâna trecută.

Rareș Bogdan cere instituțiilor europene să solicite Curții de Justiție suspendarea votului Austriei din Consiliul JAI

Marți seara, la Strasbourg, eurodeputatul Rareș Bogdan a avut un discurs extrem de dur și acuzator la adresa Austriei.

ADVERTISEMENT

Liberalul nu l-a menajat niciun moment pe cancelarul Karl Nehammer. Bogdan l-a acuzat pe acesta că a făcut o imensă nedreptate României și că veto-ul Austriei ”sfidează modul de funcționare al Uniunii Europene”.

”Domnule Cancelar Nehammer, acțiunea Austriei este o sfidare a Articolului 2 al regulamentului UE care spune că statul de drept este o valoare fundamentală, sfidează modul de funcționare al UE și alte zeci de acte care stau la baza funcționării UE”, a spus Rareș Bogdan.

ADVERTISEMENT

Acesta a adăugat că Nehammer ”a decretat al doilea dictat de la Viena pentru români”.

În cea mai importantă parte a discursului său, prim-vicepreședinte PNL a afirmat că refuzul aderării României în spaţiul Schengen ”este cea mai gravă nedreptate din ultimii 70 de ani, iar Austria va suporta consecințele”.

Apoi, Rareș Bogdan a cerut oficial Comisiei Europene și Parlamentului de la Strasbourg să atace la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) decizia Consiliului JAI UE din 8 decembrie prin care a fost blocată intrarea României în spațiul Schengen.

ADVERTISEMENT

”Excelențele voastre, Domnia legii este baza existenței Uniunii Europene!

Cer Comisiei și Parlamentului să solicite Curții de Justiție constatarea încălcării, de către Austria, a aquis-ului și să facă demersuri pentru suspendarea dreptului său de vot”, a spus liberalul.


În acest context, Rareș Bogdan spune că Parlamentul European ar trebuie să convoace o ședință de urgență a JAI (Justiție și Afaceri Interne) până la finalul acestui an.

ADVERTISEMENT

”Solicit Parlamentului European să ceară Consiliului convocarea unei ședințe de urgență JAI până la sfârșitul acestui an”, se mai arată în cererea politicianului român.

ADVERTISEMENT
Tags: