News

România intră în Schengen naval şi aerian în martie 2024. „Avem acord politic în această privință”

Acordul politic prevede ca România va intra în Schengen naval şi aerian. În 2024 vor continua negocierile pentru frontiera terestră.
27.12.2023 | 23:23
Romania intra in Schengen naval si aerian in martie 2024 Avem acord politic in aceasta privinta
România intră în Schengen naval şi aerian. Colaj Fanatik/ Foto Hepta
ADVERTISEMENT

România intră în Schengen naval şi aerian în martie 2024, potrivit unui anunț oficial al premierului Marcel Ciolacu. Vestea a fost dată de șeful Executivului, miercuri seara, după decizia luată de oficialii de la Bruxelles.

România intră în Schengen naval şi aerian în martie 2024

Prin urmare, aderarea la spațiul Schengen ar urma să fie făcută în două etape. Prima dintre acestea va avea loc în martie anul viitor, premierul anunțând că există un acord politic în acest sens.

ADVERTISEMENT

„După 13 ani, în sfârșit România va intra în Schengen! Avem acord politic în această privință! Din martie anul viitor, românii vor beneficia de avantajele spațiului Schengen pe cale aeriană și maritimă. Implicit, Portul Constanța își va crește exponențial importanța”, este mesajul premierului Ciolacu.

Totodată, șeful Executivului a menționat că în 2024 vor fi purtate negocieri și pentru frontiera terestră. El a ținut să precizeze că „s-a muncit extrem de mult” pentru a ajunge aici și a mulțumit tuturor celor implicați în acest demers.

ADVERTISEMENT

MAI: S-a ajuns la un acord politic cu ministerele omoloage din Austria și Bulgaria

Informația a fost confirmată și de Ministerul Afacerilor Interne, care a transmis că acordul politic a fost încheiat pe 23 decembrie 2023 cu ministerele omologe din Austria și Bulgaria. Acesta prevede „extinderea Spațiului Schengen cu România și Bulgaria și aplicarea acquis-ului comunitar Schengen în România și Bulgaria la frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie 2024”.

De altfel, MAI spune că vor fi continuate discuțiile în 2024 pentru intrarea în spațiul Schengen și cu frontierele terestre. Joi, 28 decembrie ar urma să se materializeze acordul politic, prin votul oferit de toate statele membre.

ADVERTISEMENT

„În consecință, pe parcursul zilelor de 26 și 27 decembrie au avut loc discuții pe canale diplomatice, între ministerele de interne, ministerele de externe, inclusiv la nivelul misiunilor diplomatice acreditate la UE, asupra proiectului de decizie a Consiliului care să încorporeze juridic respectivul acord politic.

Aceste discuții vor continua mâine, 28 decembrie 2023. Materializarea acordului politic într-o decizie presupune acordul tuturor Statelor Membre UE, demers procedural care se va continua și mâine, 28 decembrie 2023”, informează MAI.

ADVERTISEMENT

Amintim că în decembrie 2022, Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Motivul invocat de Viena a fost acela potrivit căruia țara noastră ar permite emigranților ilegali să ajungă în Austria.

ADVERTISEMENT
Tags: