News

Primul pas spre Schengen. Ce decizie a luat Austria. Marcel Ciolacu: ”Am spart gheața”

Marcel Ciolacu anunță că poziția Austriei față de intrarea României în Schengen s-a schimbat. România ar putea fi primită parțial în spațiul de liberă circulație
10.12.2023 | 10:58
Primul pas spre Schengen Ce decizie a luat Austria Marcel Ciolacu Am spart gheata
Marcel Ciolacu anunță o îmblânzire a poziției Austriei Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
ADVERTISEMENT

Potrivit premierului, Austria ar fi acum de acord cu ridicarea controalelor pentru granițele aeriene ale țării noastre. Schimbarea de poziție a Vienei nu vine, însă, fără condiții.

Primul pas spre Schengen. Ce decizie a luat Austria

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Marcel Ciolacu mai spune că urmează ca ministrul Cătălin Predoiu să aibă întâlniri cu omologul său austriac pentru a finaliza negocierile.

ADVERTISEMENT

”Am spart gheața! Austria și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește spațiul Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România.

Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

Am făcut eforturi mari în ultimele luni să ajungem în acest punct și le sunt recunoscător tuturor celor care au luptat pentru România. Ministrul Predoiu are mandat să se vadă cu ministrul de interne austriac și să ducă negocierile la bun sfârșit.

După ani de zile de așteptări, vom realiza împreună și acest vis! România merită în Schengen!”, este mesajul transmis de premierul român.

ADVERTISEMENT

“Air Schengen”, oferta Austriei pentru pentru România și Bulgaria

Autoritățile de la Viena ar fi făcut o ofertă ”interesantă” celor de la București și Sofia, scrie presa austriacă, citată de Observator. “Air Schengen”, adică pasagerii din România și Bulgaria nu vor mai fi nevoiți să treacă prin controlul pașapoartelor atunci când zboară în interiorul UE.

“Ministrul de interne Gerhard Karner dă dovadă de luni de zile de duritate în ceea ce privește aderarea Bulgariei și României la spațiul Schengen. Acum, însă, el a făcut o ofertă interesantă”, scrie krone.at.

ADVERTISEMENT

Karner ar fi propus României și Bulgariei pachetul “Air-Schengen”, iar negocierile urmează să aibă loc marți în Slovenia. Viena cere la schimb multiplicarea operațiunilor Frontex în Bulgaria, triplarea banilor UE pentru protecția frontierelor externe ale Bulgariei și României, înăsprirea controalelor la frontieră, acceptarea de către Bulgaria și România a solicitanților de azil din Austria, în special afgani și sirieni.

Nicolae Ciucă: ”Decizia o așteptăm la consiliul extraordinar JAI”

O reacție la schimbarea de poziție a Austriei a avut și fostul premier Nicolae Ciucă. Acesta a precizat că, deși apreciază declarațiile ministrului austriac, așteaptă decizia consiliului extraordinar JAI.

”Salutăm declarațiile ministrului de interne austriac care dovedesc o flexibilizare a poziției partenerilor austrieci. Ceea ce a făcut ministrul Karner, a fost o declarație publică încurajatoare în care a pus și unele condiții care se vor discuta și analiza în perioada următoare.

Decizia o așteptăm la consiliul extraordinar JAI organizat la finalul anului de președinția spaniolă la UE. Madridul a dovedit implicare în identificarea unor soluții constructive într-o optică europeană.

Pentru că au apărut și în spațiul public românesc primele declarații, consider că o eventuală reușită este consecința conlucrării tuturor forțelor politice, a instituțiilor statului, în mod deosebit Președinție și Guvern, și în special activitatea profesionistă a ministerului de interne și a ministerului de externe.

Până la posibila decizie în ceea ce privește Schengen apreciem deschiderea colegilor de la Viena. Așteptăm să vedem și rezultatul votului olandez și rezultatele discuțiilor cheie ale miniștrilor de interne prezenți în Slovenia luni 11 Decembrie.

Există o dinamică cu un ton mai pozitiv dar care deocamdată rămâne în chenarul prudenței și al negocierilor”, a scris fostul premier pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISEMENT
Tags: