News

România, prima țară din Europa cu o nouă meserie. Se caută două mii de experți. Cum vă puteți angaja în domeniu

România a devenit prima țară din Europa cu o nouă meserie. Este nevoie de două mii de experți. Cum vă puteți angaja în domeniu și ce cursuri aveți nevoie
11.05.2022 | 12:05
Romania prima tara din Europa cu o noua meserie Se cauta doua mii de experti Cum va puteti angaja in domeniu
România este prima țară din Europa cu o nouă meserie. Sursa foto - RAUL STEF / MEDIAFAX FOTO
ADVERTISEMENT

România este prima țară din Uniunea Europeană cu o nouă meserie. Vorbim despre ocupația de expert în dezvoltare durabilă în agricultură. Anunțul a fost făcut chiar de Laszlo Borbely, consilier de stat în Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

România, prima țară din UE cu o nouă meserie

Mai mult decât atât, acesta a transmis că până în 2026, țara noastră trebuie să aibă nu mai puțin de 2.000 de astfel de experți.

ADVERTISEMENT

„Noi, în România, la Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă avem o nouă meserie – expert în dezvoltare durabilă – şi suntem primii din Europa care avem o asemenea meserie, din câte am aflat.

O să avem 2.000 de experţi în dezvoltare durabilă până în 2026, primii 150 îi educăm acum printr-un curs post universitar în administraţia publică şi nu numai, expert în dezvoltare durabilă în diferite domenii”,  a spus Borbely la Conferinţa Naţională dedicată Programului „Tineri Lideri pentru Agricultură”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Borbely a mai zis că departamentul pe care îl conduce are o strategie de dezvoltare durabilă şi 17 obiective „de care ar trebui să ţinem cont”, iar cel puţin cinci dintre ele sunt în legătură directă cu agricultura şi cu dezvoltarea agriculturii.

„Obiectivul 2 este clar: fără foamete, obiectivul 9, care înseamnă cercetare-inovare, obiectivul 11 – comunităţi durabile, obiectivul 12 – producţie şi consum durabil şi obiectivul 15 – biodiversitatea, dar menţionez şi 14 cu viaţa acvatică”,  a mai spus Borbely.

ADVERTISEMENT

„Ce înseamnă acest lucru? Fără agricultură nicio ţară nu este prosperă. Dacă ne uităm la cifre, în 2011 din PIB am avut 6,5% agricultură, în 2020 – 3,5%, o rată de creştere mai mică decât restul economiei, avem încă o problemă la schimbări climatice (…)

În 2005 -2006, 2010 – 2011 am avut acele inundaţii dezastruoase, de câţiva ani avem secetă, avem îngheţ, cum răspundem la aceste lucruri?”, a explicat acesta.

ADVERTISEMENT