News

România reglează pandemia „din pix”. Țara noastră, codașă în UE la toate criteriile testării. Grafice îngrijorătoare

08.01.2021 | 15:41
Romania regleaza pandemia din pix Tara noastra codasa in UE la toate criteriile testarii Grafice ingrijoratoare
ADVERTISEMENT

Situația epidemiologică din Europa arată că România stă relativ bine la numărul de cazuri noi și la rata deceselor provocate de COVID-19, însă impresia este una înșelătoare întrucât gravitatea situației este ascunsă din cauza nivelul redus al testării.

Datele sintetizate de site-ul Our World in Data, realizată în colaborare cu Universitatea Oxford, arată că România nu stă bine la niciunul dintre cei trei indicatori ai nivelului testării: numărul de teste la mia de locuitori, numărul de teste pentru depistarea unui caz pozitiv și rata de pozitivare.

ADVERTISEMENT

Nivelul testării în țara noastră este cu mult sub cel recomandat de Organizația Mondială a Sănătății, care a stabilit că zece teste negative la unul pozitiv ar indica o testare adecvată a populației.

România stă bine, în teorie

Cele mai afectate țări europene sunt în momentul de față Irlanda și Cehia cu o rată medie a infectărilor zilnice la un milion de locuitori, calculată pe 7 zile, de 1.038, respectiv 1.014. Ele sunt urmate de Slovenia – 851, Marea Britanie – 845, Lituania – 733, Muntenegru – 662, Suedia – 635 și Portugalia – 600. Cu rate între 250 și 500 de infectări la milionul de locuitori se confruntă Spania, Italia, Olanda, Danemarca, Elveția, Slovacia ș.a.

ADVERTISEMENT
Rata infectărilor la un milion de locuitori pe ultimele 7 zile/ Sursă: Our World in Data

România are o rată de infectare de 198 de cazuri la milionul de locuitori pentru ultimele șapte zile, intrând într-o clasă de țări care include, printre altele, Franța, Germania, Norvegia, Polonia și Austria. Cea mai bună situație se regăsește în Islanda – 38, Finlanda – 42 și Grecia – 53.

În ce privește rata deceselor la persoanele infectate cu SARS-CoV-2, România ocupă o poziție de mijlocul clasamentului, cu 2,5%, însă aceasta este o rată mai mică decât în țări mai devzoltate, precum Italia – 3,5%, Belgia – 3% sau Grecia – 3,6%. Peste pragul de 3% mai trec Bosnia-Herțegovina – 3,7%, Ungaria – 3,1% și Macedonia de Nord – 3%.

ADVERTISEMENT
Rata mortalității la persoanele infectate cu coronavirus/ Sursă: Our World in Data

Cele mai mici rate ale deceselor raportate la bolnavii cu COVID-19 sunt în Islanda – 0,5%, Danemarca și Estonia cu câte 0,8%, Norvegia – 0,9% și Serbia – 1,0%. De remarcat este faptul că România are o rată mai mică decât Marea Britanie – 2,7% și Spania – 2,6% și se află în apropierea unor state precum Franța – 2,4% sau Germania – 2,1%.

Indicatorii de testare, dezastruoși pentru România

Poziția relativ bună a României este înșelătoare însă din perspectiva testării. În pofida afirmațiilor autorităților de la București, nivelul testării în România este dezastruos prin comparație cu celelalte țări europene, precum și cu standardele fixate de Organizația Mondială a Sănătății.

ADVERTISEMENT

În general, unde testarea s-a făcut pe o scară destul de amplă am văzut între 3 și 12% dintre teste cu rezultate pozitive. Am dori să vedem statele că testează la un nivel de 10 teste negative pentru unul pozitiv ca un indicator general al unui sistem care testează suficient încât să depisteze toate cazurile”, spunea Michael Ryan, un înalt oficial al OMS, încă din luna martie.

România nu se apropie nici măcar de departe de aceste standard astfel încât depistarea tuturor cazurilor prin testare este o iluzie smintită la noi în țară. În primul rând, suntem printre codașii Europei la numărul de teste făcute la mia de locuitori, de 0,94. Teste mai puține fac doar Ucraina – 0,31 la mia de locuitori, Macedonia de Nord – 0,73, Bosnia-Herțegovina – 0,76, Grecia – 0,89 și Bulgaria – 0,91. Numărul de teste este calculat pe ultimele 7 zile.

Numărul de teste făcute la mia de locuitori în ultimele șapte zile/ Sursă: Our World in Data

Un al doilea indicator al nivelului testării este numărul de teste necesare pentru depistarea unui caz pozitiv. Dacă acesta este mare arată faptul că testarea ține pasul mai bine răspândirea virusului. Dacă este mic, sugerează că multe cazuri de infectare scapă nedepistate.

În România, un caz pozitiv este depistat la 4,7 teste efectuate, iar țara noastră se află într-un lot de țări exclusiv est-europene în care nu este nevoie de multe teste ca să identifici caz pozitiv: Ucraina – 2,7, Slovacia –  3,7, Polonia – 4,1, Cehia – 4,2, Serbia – 4,3, Macedonia de Nord – 4,5, Lituania – 4,7, Croația – 4,8.

Numărul de teste efectuate pentru depistarea unui caz pozitiv/ Sursă: Our World in Data

La polul opus de află Islanda, cu 74,4 teste pentru un rezultat pozitiv, urmată de Finlanda – 38,2 Luxemburg – 31,8 și Danemarca – 30,4. Marea Britanie are un scor de 7,8, dar asta în condițiile în care se confruntă cu un al treilea val al epidemiei provocat de noua tulpină, cu un grad mare de contagiozitate, care în ultima lună a determinat creșterea numărului de infectări zilnice de la 14.000 la 54.000. Același lucru se poate spune și despre Cehia și Slovacia care se confruntă cu o creștere accelerată a cazurilor.

În consecință, România stă foarte prost și la rata de pozitivare a testelor,  alături de aceleași țări care testează cu țârâita: Ucraina – 36,4%, Slovacia – 26,8%, Polonia –  24,6%, Cehia – 23,6%, Serbia 23,1%, Macedonia de Nord – 22,1%, România, 21,5%, Lituania – 21,4%, Croația – 20,9%.

Rata de pozitivare a testelor

Cazul aparte al Greciei

Există state care testează mai puțin decât România raportat la populație, dar numărul de teste făcute pentru depistarea unui caz pozitiv este mai mare, semn că și politica și condițiile de testare sunt mai bune decât în România. Este suficient să luăm două țări din apropiere.

Grecia face 0,89 teste la mia de locuitori, mai puțin decât România, care are 0,94, însă în Grecia este nevoie de 14,6 teste efectuate pentru depistarea unui caz pozitiv, față de 4,7 în România, iar rata de pozitivare este 6,9% față de 21,5%. Și bulgarii testează mai puțin, 0,91 teste la mia de locutori, dar fac 6,9 teste la un caz pozitiv, cu o rată de pozitivare de 14,5%.

ADVERTISEMENT