News

România riscă să rateze banii din PNRR fără reforma pensiilor speciale. Avertismentul lansat de un ministru din cabinetul Ciolacu

Un ministru important din Guvernul Ciolacu avertizează că România riscă să rateze banii din PNRR fără reforma pensiilor speciale.
30.06.2023 | 13:01
Romania risca sa rateze banii din PNRR fara reforma pensiilor speciale Avertismentul lansat de un ministru din cabinetul Ciolacu
Avertisment transmis de ministrul de finanțe, Marcel Boloș: România nu poate lua banii din PNRR fără reforma pensiilor speciale. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Noul ministru de finanțe din Cabinetul Ciolacu, Marcel Boloș, spune că România riscă să rateze banii din PNRR fără reforma pensiilor speciale, reforma sistemului public de pensii, reforma privind guvernanţa companiilor de stat și reforma salarizării bugetare.

Avertisment transmis de ministrul de finanțe, Marcel Boloș: România nu poate lua banii din PNRR fără reforma pensiilor speciale

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, reprezentatul PNL în Executiv expune o serie de obiective ale autorităților fără de care România ar rata miliarde de euro de la Bruxelles.

ADVERTISEMENT

Marcel Boloș spune clar că, dacă Guvernul nu va implementa mai multe reforme din zona muncii, riscul ca țara noastră să piardă banii din PNRR este uriaș, ba chiar o condiție fundamentală.

”Înainte de toate, ne concentrăm pe o serie de măsuri pentru a îmbunătăţi colectarea veniturilor şi a controla cheltuielile publice. Prin îmbunătăţirea administraţiei fiscale, combaterea evaziunii şi promovarea managementului eficient al cheltuielilor, ne propunem să creştem veniturile şi să reducem cheltuielile inutile.

ADVERTISEMENT

Reformele structurale sunt esenţiale. România trebuie să urmărească activ reforme în diverse sectoare, inclusiv pe piaţa muncii, administraţia publică şi întreprinderile de stat.

Aici avem reforma pensiilor speciale, reforma sistemului public de pensii, reforma privind guvernanţa companiilor de stat şi reforma salarizării bugetare, fără de care nu putem lua bani din PNRR”, a scris ministrul, vineri, pe pagina sa de socializare.

ADVERTISEMENT

Boloș mai punctează că măsurile sunt necesare în situaţia în care România rămâne subiectul unicei proceduri de deficit excesiv active la nivelul Uniunii Europene. ”Este o realitate: execuţia bugetară la cinci luni arată un deficit de 2,33% din PIB, 37 miliarde de lei.

Tot o realitate este şi că România rămâne subiectul unicei proceduri de deficit excesiv active la nivelul Uniunii Europene, demarată în anul 2020 în condiţiile depăşirii plafonului de 3 la sută din PIB prevăzut de Pactul de stabilitate şi creştere. Iar de aici posibilitatea să pierdem bani europeni ce ne sunt alocaţi nu e un miraj. Acesta este punctul de plecare, care înseamnă riscuri pentru stabilitatea noastră fiscală, credibilitatea şi sănătatea generală a economiei”, a mai adăugat ministrul Finanţelor.

ADVERTISEMENT

Marcel Boloș, avertisment similar transmis în aprilie

Nu este prima oară când Marcel Boloș trage un semnal de alarmă în legătură cu banii din PNRR. În aprilie, pe când era ministru al fondurilor europene în Guvernul Ciucă, oficialul spunea că România va pierde bani din PNRR pentru că nu a îndeplinit reformele cerute de Comisia Europeană.

Suntem în situația în care avem al doilea cel mai complex Plan Național de Redresare și Reziliență după Italia. Sunt 507 jaloane și ținte în PNRR, în timp ce Italia are 527 de jaloane și ținte la un buget de 190 de miliarde de euro. Aici să știți că nu e un lucru foarte simplu” a spus, pe 28 aprilie, Marcel Boloș.

ADVERTISEMENT