News

România și Bulgaria, cele mai vulnerabile în fața Rusiei. Declarația îngrijorătoare a unui fost ministru al apărării de la Sofia

Un fost ministru de la Sofia spune că Rusia consideră că România și Bulgaria sunt cele mai vulnerabile state din Uniunea Europeană, iar obiectivul rușilor este să „obțină divizări”.
25.01.2022 | 16:08
Romania si Bulgaria cele mai vulnerabile in fata Rusiei Declaratia ingrijoratoare a unui fost ministru al apararii de la Sofia
ADVERTISEMENT

Velizar Șalamanov, fost ministru al apărării în Bulgaria, este de părere că Rusia a făcut solicitarea referitoare la retragerea trupelor NATO din aceste țări deoarece le vede drept cele mai vulnerabile.

Rusia vrea ca Bulgaria să rămână slabă pentru a o manipula politic

Mai mult decât atât, în ceea ce privește Bulgaria, rușii vor să „obțină divizări” și să transmită că consolidarea țării nu este un lucru care merge foarte lin.

ADVERTISEMENT

Totul ar avea scopul de a exercita presiuni politice asupra acestei țări, deoarece ceea ce își dorește Rusia este „o Bulgarie slabă” pentru a-și vedea împlinite interesele din Balcani, susține acesta.

„Rusia vrea să obțină divizări și să sublinieze că există dificultăți în consolidarea poziției Bulgariei, iar astfel să exercite presiuni politice asupra Bulgariei.

ADVERTISEMENT

Un interes important în politica Rusiei în Balcani este o Bulgarie slabă”, a declarat fostul ministru bulgar al apărării, Velizar Șalamanov, conform Rador.

România și Bulgaria, văzute ca două vulnerabilități

Bulgaria este văzută drept cea mai vulnerabilă după demersurile diplomatice, dar aceasta nu este singură în această categorie, ci alături de țara noastră, deoarece aici există multe forțe ale NATO.

ADVERTISEMENT

Rusia ar dori să distrugă unitatea între statele care sunt atât membre NATO, cât și membre ale Uniunii Europene.

”După demersuri diplomatice se consideră că Bulgaria este cea mai vulnerabilă. Mai ales pusă la pachet cu România, deoarece există multe forțe NATO în România.

ADVERTISEMENT

Bulgaria, practic, nu are structuri ale Alianței din cauza politicii bulgare, dar acest ultimatum a creat cu siguranță o tensiune în Bulgaria”, a mai precizat acesta, pentru sursa citată anterior.

Viitorul acestor tensiuni care există între Rusia și Occident nu este cunoscut încă, dar specialistul bulgar spune că o confruntare nu va aduce un rezultat.

În schimb, ceea ce ar putea face diferența este ce va conține planul de dezescaladare al conflictului al SUA și al NATO. Acesta este singurul care poate schimba situația, conform lui Velizar Șalamanov.

„Au o concentrare destul de mare de forțe armate. O confruntare militară ulterioară nu va duce la un rezultat.

Mai important este ceea ce Statele Unite și NATO vor răspunde Rusiei printr-un plan de dezescaladare. Și acest plan va schimba situația”, a mai spus el.

ADVERTISEMENT
Tags: