News

România susține aderarea Ucrainei la NATO. Klaus Iohannis: ”Cerem Rusiei să se retragă imediat”

Klaus Iohannis s-a alăturat șefilor statelor membre NATO din Europa Centrală și de Est pentru a transmite un mesaj de susținere pentru Ucraina
02.10.2022 | 14:47
Romania sustine aderarea Ucrainei la NATO Klaus Iohannis Cerem Rusiei sa se retraga imediat
Klaus Iohannis a reiterat susținerea României pentru aderarea Ucrainei la NATO Foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT

Pe lângă șeful statului român, declarația a mai fost semnată de președintele Cehiei, Miloš Zeman, cel al Estoniei, Alar Karis, al Letoniei, Egils Levits, liderul Lituaniei, Gitanas Nausėda, Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, Muntenegrului, Milo Đukanović, Poloniei, Andrzej Duda, și Slovaciei, Zuzana Čaputová.

România susține aderarea Ucrainei la NATO

”Noi, președinții din statelor Europa Centrală și de Est, ai căror lideri au vizitat Kievul în timpul războiului și au văzut cu ochii lor efectele agresiunii rusești, nu putem rămâne tăcuți în fața încălcării flagrante a dreptului internațional de către Federația Rusă și, prin urmare, emitem următoarea declarație:

ADVERTISEMENT

Reiterăm sprijinul nostru pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Nu recunoaștem și nu vom recunoaște niciodată încercările Rusiei de a anexa vreun teritoriu ucrainean. Susținem cu fermitate decizia Summit-ului NATO de la București din 2008 privind viitoarea aderare a Ucrainei.

Susținem Ucraina în apărarea sa împotriva invaziei Rusiei, cerem Rusiei să se retragă imediat din toate teritoriile ocupate și încurajăm toți aliații să își mărească substanțial ajutorul militar acordat Ucrainei. Toți cei care comit crime de agresiune trebuie să fie trași la răspundere și aduși în fața justiției”, se arată în declarația semnată de Klaus Iohannis și dată publicității de către Administrația Prezidențială.

ADVERTISEMENT

Ucraina a solicitat oficial cererea de aderare rapidă la NATO

Ucraina a solicitat vineri în mod oficial o “aderare accelerată” la NATO, a anunțat președintele Volodimir Zelenski – în semn de răspuns la anexarea oficială de către Rusia a patru regiuni ucrainene.

“Avem încredere unii în alții, ne ajutăm reciproc și ne protejăm reciproc. Aceasta este ceea ce este Alianța. De facto. Astăzi, Ucraina solicită ca aceasta să devină de jure”, a declarat Zelenski în timpul unui discurs video.

ADVERTISEMENT

Totuși, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reiterat vineri seară poziția neschimbată a alianței, potrivit căreia aceasta este deschisă la noi membri, dar a evitat să aprobe direct candidatura Ucrainei.

“Fiecare democrație din Europa are dreptul de a solicita aderarea la NATO, iar aliații NATO respectă acest drept, iar noi am declarat din nou și din nou că ușa NATO rămâne deschisă”, a declarat Stoltenberg reporterilor la Bruxelles.

ADVERTISEMENT

“O decizie privind aderarea, desigur, trebuie să fie luată de toți cei 30 de aliați și luăm aceste decizii prin consens. În prezent, ne concentrăm pe acordarea de sprijin imediat Ucrainei, pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva invaziei brutale a Rusiei”, a adăugat Stoltenberg.

ADVERTISEMENT