News

România, un loc de vis pentru muncitorii asiatici, care nu mai vor să plece de aici: “Iubesc acest loc! Aici nu sunt războaie, ca în ţara mea”

În ultimii ani, numărul angajaților asiatici veniți în România a crescut considerabil. Mulți dintre ei vor să se stabilească aici.
16.10.2023 | 22:00
Romania un loc de vis pentru muncitorii asiatici care nu mai vor sa plece de aici Iubesc acest loc Aici nu sunt razboaie ca in tara mea
România, un loc de vis pentru muncitorii asiatici. Foto captură Kanal D
ADVERTISEMENT

România a devenit un loc de vis pentru muncitorii asiatici, care nu mai vor să plece de aici. În ultimii doi ani, numărul angajaților veniți din afara Uniunii Europene în țara noastră, s-a dublat. Față de acum zece ani este de zece ori mai mare, conform datelor furnizate de Inspecția Muncii.

România, un loc de vis pentru muncitorii asiatici

Mulți dintre cetățenii asiatici spun că nu își mai văd rostul în altă parte și vor să se stabilească aici, considerând România „acasă”. Printre aceștia se numără un cuplu din Sri Lanka, care se află la noi în țară de câțiva ani.

ADVERTISEMENT

Newton este de cinci ani în județul Constanța, iar Ayomi de doi ani. Ambii lucrează la un restaurant pescăresc din Agigea, el fiind ospătar, iar ea lucrând la recepție. Newton spune că poate câștiga până la 6.000 de lei pe lună, iar cazarea și masa îi sunt asigurate de angajator.

Muncitorii din Sri Lanka spun că nu și-ar dori să se reîntoarcă definitiv în țara lor, considerând că România este casa lor acum. Ei preferă liniștea și siguranța de aici, spunând că în țara lor sunt mult războaie.

ADVERTISEMENT

„E mai mult decât o țară minunată, e o țară pașnică pentru mine. Sunt foarte împăcat aici pentru că în țara mea vezi multe războaie și alte lucruri, dar aici n-am văzut războaie”, a declarat Newton pentru Kanal D.

„Când mă plimb îmi place pentru că peste tot văd flori, și copaci, și toate cele. Amândoi lucrăm la un restaurant pescăresc din Agigea deschis tot anul”, a adăugat Ayomi, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

Numărul muncitorilor străini, de zece ori mai mare față de anul 2013

Cei doi sunt apreciați de superiori, care îi consideră parte din familie. Managerul restaurantului, Alexandru Muntean, spune că angajații asiatici sunt foarte muncitori, implicați, determinați și că își fac treaba exemplar.

De altfel, sociologul Remus Anghel a declarat pentru Adevărul că, în general, angajatorii români preferă tot mai mult salariații din Asia pentru că „au o etică spartană, muncesc foarte mult și nu au familii cu ei”.

ADVERTISEMENT

Conform Inspecției Muncii din cadrul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, la 13 septembrie 2023, pe teritoriul României erau 113.555 de cetățeni care nu fac parte din Uniune Europeană. În 2013, în țara noastră erau doar 11.035 de cetățeni non-UE.

ADVERTISEMENT
Tags: