News

România va fi traversată de o masă de aer siberian! Cât va dura vremea rea

25.03.2019 | 17:20
Romania va fi traversata de o masa de aer siberian Cat va dura vremea rea

Temperaturile vor scădea radical! După zile cu temperaturi de vară, vremea se schimbă brusc! Din cursul zilei de marți, temperaturile vor scădea cu peste 10 grade Celsius din cauza une mase de aer siberian. În doar 24 de ore vom simți trecerea dintr-un anotimp în altul. Aceasta se va face simțită în jumătatea de nord a României. În noaptea de joi spre vineri, temperaturile vor fi în cea mai mare parte negative.

România, traversată de o masă de aer siberian!

România va fi traversată de o masă de aer polar pe jumătatea de nord a teritoriului. Temperaturile vor urma să scadă cu peste 10 grade Celsius în cursul zilei de jos spre vineri. De asemenea, vremea rece se va simți și în zilele precedente. Mați, în Capitală, vor fi 11 grade Celsius, iar joi se va ajunge la maxima de doar 10 grade Celsius. Meteorologii anunță că va apărea și bruma, fenomen ce este considerat ca fiind periculos din cauza faptului că poate dăuna pomilor fructiferi și viței de vie. Din cursul zilei de vineri, se preconizează că se va ajunge la normalul perioadei.

România s-a mai confruntat cu astfel de fenomene, astfel că extremele au cam fost la ele acasă anul acesta și nu numai. “Luna august e cea mai stabilă lună în ceea ce priveşte regimul de precipitaţii, dar nu excludem ca şi luna august să aducă perioade de zile călduroase, urmate de perioade în care fenomenele specifice instabilităţii atmosferice accentuate să genereze, din nou, suita care ne-a obişnuit: ploi cu caracter torenţial, vijelii şi căderi de grindină, adică norii de furtună să-şi facă apariţia”, a declarat Elena Mateescu, director ANM, anul trecut, aproape de perioada aceasta.

Masă de aer polar în România
Masă de aer polar în România

Fenomene extreme în România

“Anul trecut ANM a emis un număr de 3.693 de avertizări meteorologice de tip nowcasting care se referă tocmai la aceste tipuri de fenomene, fie că vorbim de furtuni, de precipitații, ploi torențiale sau grindină. În 2017 am emis un număr de 4.211, în 2011 emiteam undeva la 2.600 în medie pe an. Iată că de la an la an numărul mesajelor meteorologice confirmă ceea ce înseamnă fenomenele meteorologice în prezent.

În viitor ne putem aștepta, în condițiile în care și în anul 2018, marile centre europene anticipează și nu exclud posibilitatea să fie un an al extremelor meteorologice, așa cum la finele lui 2016 anticipau pentru 2017, având în vedere variabilitatea naturală și fenomenul încălzirii globale”, a declarat Elena Mateescu despre fenomenele extreme apărute în țara noastră.