News

România va primi 10% din vaccinurile cumpărate de UE împotriva variolei maimuței. Care este situația la zi în statele europene

România va beneficia de o donație din partea Comisiei Europene care constă în vaccinuri împotriva variolei maimuței, vaccinuri produse de către compania Bavarian Nordic.
25.08.2022 | 12:56
Romania va primi 10 din vaccinurile cumparate de UE impotriva variolei maimutei Care este situatia la zi in statele europene
România va primi mai multe doze de vaccin împotriva variolei maimuței decât estima Ministerul Sănătății/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Comisia Europeană a anunțat oficial, pe 14 iunie, că a cumpărat 100.000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuței, acestea urmând să fie donate cu titlu gratuit țărilor membre ale Uniunii Europene. România va primi 10.000 de doze, dublu față de numărul vehiculat anterior.

Numărul dozelor a fost dublat față de previziunile inițiale

Pentru ca donația să fie posibilă, Ministerul Sănătății a pregătit un ordin de ministru care vizează includerea celor 10.000 de doze în Rezerva MS de medicamente, seruri, vaccinuri, dezinfectante, insecticide, dispozitive medicale şi alte materiale specifice.

ADVERTISEMENT

Inițial, se specula că țara noastră ar putea primi un număr mai mic de doze de vaccin. „Nu este o cantitate foarte mare. Vom oferi vaccinul contacţilor cazurilor. Din câte ştiu, vor fi primite 5.000 de doze de vaccin”, spunea secretarul de stat în MS Adriana Pistol, într-o conferință de presă susținută pe 16 august.

Alocarea finală anunțată joi de către Ministerul Sănătății este una care pare destul de generoasă din punctul de vedere al populației României în raport cu celelalte state UE, dar mai ales în ce privește incidența cazurilor de infectare cu variola maimuței.

ADVERTISEMENT

Până pe 24 august, în România s-au înregistrat 35 de cazuri de variola maimuței și niciun deces. Incidența este aproape insignifiantă față de alte țări din Uniunea Europeană: Spania – 6.284 cazuri dintre care două decese, Germania – 3.350, Franța – 2.889, Olanda – 1.090, Portugalia – 810, Italia – 714, Belgia – 671. La nivel mondial cele mai multe cazuri s-au înregistrat în Statele Unite, 16.602 din 45.535 cazuri la nivel mondial.

Potrivit datelor furnizate de către Centrul american pentru Controlul Bolilor (CDC), dintre cele 98 de țări care au raporta cazuri în această epidemie, în 91 nu au mai fost înregistrate până acum cazuri de variola maimuței.

ADVERTISEMENT

Economie la dozele de vaccin

Stocurile de vaccin disponibil la nivel mondial sunt reduse, singurul ser autorizat de către Uniunea Europeană fiind cel produs de compania Bavarian Nordic. Din cauza capacității de producție reduse, oficiali europeni din domeniul sănătății iau în calcul utilizarea unei singure doze de ser pentru inocularea mai multor persoane, relata agenția Reuters pe 8 august.

O decizie similară a fost deja adoptată de către Statele Unite, unde o singură doză este folosită pentru cinci persoane, fiind schimbat totodată și modul de administrare. Dacă producătorul recomanda injectarea vaccinului în stratul de grăsime de sub piele, autoritățile sanitare americane au impus inocularea între straturile pielii. Deocamdată, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu recomandă această procedură, afirmând că este nevoie de cercetări suplimentare privind eficiența aceste metode.

ADVERTISEMENT

Primele livrări de vaccin au fost făcute de către Comisia Europeană încă din luna iunie, o tranșă de 5.300 de doze fiind trimise în Spania, țara europeană cea mai afectată. Livrările următoare s-au făcut în funcție de incidența bolii, destinatarele fiind Portugalia, Germania și Belgia.

Variola maimuței era cunoscută anterior doar ca boală tropicală, cazurile de infectare fiind înregistrate în țări precum Liberia, Ghana, Nigeria, Camerun, Republica Centrafricană, Congo și Republica Democratică Congo.

În această primăvară, variola maimuței a ajuns și în țări ale Uniunii Europene, astfel că în luna mai a fost emisă o alertă internațională. Pe data de 23 iulie, Organizația Mondială a Sănătății a declarat oficial răspândirea rapidă a focarului de variola maimuței ca fiind o urgență sanitară globală.

ADVERTISEMENT