News

România va primi 10% din vaccinurile cumpărate de UE împotriva variolei maimuței. Care este situația la zi în statele europene

România va beneficia de o donație din partea Comisiei Europene care constă în vaccinuri împotriva variolei maimuței, vaccinuri produse de către compania Bavarian Nordic.
25.08.2022 | 12:56
Romania va primi 10 din vaccinurile cumparate de UE impotriva variolei maimutei Care este situatia la zi in statele europene
România va primi mai multe doze de vaccin împotriva variolei maimuței decât estima Ministerul Sănătății/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Comisia Europeană a anunțat oficial, pe 14 iunie, că a cumpărat 100.000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuței, acestea urmând să fie donate cu titlu gratuit țărilor membre ale Uniunii Europene. România va primi 10.000 de doze, dublu față de numărul vehiculat anterior.

Numărul dozelor a fost dublat față de previziunile inițiale

Pentru ca donația să fie posibilă, Ministerul Sănătății a pregătit un ordin de ministru care vizează includerea celor 10.000 de doze în Rezerva MS de medicamente, seruri, vaccinuri, dezinfectante, insecticide, dispozitive medicale şi alte materiale specifice.

ADVERTISEMENT

Inițial, se specula că țara noastră ar putea primi un număr mai mic de doze de vaccin. „Nu este o cantitate foarte mare. Vom oferi vaccinul contacţilor cazurilor. Din câte ştiu, vor fi primite 5.000 de doze de vaccin”, spunea secretarul de stat în MS Adriana Pistol, într-o conferință de presă susținută pe 16 august.

Alocarea finală anunțată joi de către Ministerul Sănătății este una care pare destul de generoasă din punctul de vedere al populației României în raport cu celelalte state UE, dar mai ales în ce privește incidența cazurilor de infectare cu variola maimuței.

ADVERTISEMENT

Până pe 24 august, în România s-au înregistrat 35 de cazuri de variola maimuței și niciun deces. Incidența este aproape insignifiantă față de alte țări din Uniunea Europeană: Spania – 6.284 cazuri dintre care două decese, Germania – 3.350, Franța – 2.889, Olanda – 1.090, Portugalia – 810, Italia – 714, Belgia – 671. La nivel mondial cele mai multe cazuri s-au înregistrat în Statele Unite, 16.602 din 45.535 cazuri la nivel mondial.

Potrivit datelor furnizate de către Centrul american pentru Controlul Bolilor (CDC), dintre cele 98 de țări care au raporta cazuri în această epidemie, în 91 nu au mai fost înregistrate până acum cazuri de variola maimuței.

ADVERTISEMENT

Economie la dozele de vaccin

Stocurile de vaccin disponibil la nivel mondial sunt reduse, singurul ser autorizat de către Uniunea Europeană fiind cel produs de compania Bavarian Nordic. Din cauza capacității de producție reduse, oficiali europeni din domeniul sănătății iau în calcul utilizarea unei singure doze de ser pentru inocularea mai multor persoane, relata agenția Reuters pe 8 august.

O decizie similară a fost deja adoptată de către Statele Unite, unde o singură doză este folosită pentru cinci persoane, fiind schimbat totodată și modul de administrare. Dacă producătorul recomanda injectarea vaccinului în stratul de grăsime de sub piele, autoritățile sanitare americane au impus inocularea între straturile pielii. Deocamdată, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu recomandă această procedură, afirmând că este nevoie de cercetări suplimentare privind eficiența aceste metode.

ADVERTISEMENT

Primele livrări de vaccin au fost făcute de către Comisia Europeană încă din luna iunie, o tranșă de 5.300 de doze fiind trimise în Spania, țara europeană cea mai afectată. Livrările următoare s-au făcut în funcție de incidența bolii, destinatarele fiind Portugalia, Germania și Belgia.

Variola maimuței era cunoscută anterior doar ca boală tropicală, cazurile de infectare fiind înregistrate în țări precum Liberia, Ghana, Nigeria, Camerun, Republica Centrafricană, Congo și Republica Democratică Congo.

În această primăvară, variola maimuței a ajuns și în țări ale Uniunii Europene, astfel că în luna mai a fost emisă o alertă internațională. Pe data de 23 iulie, Organizația Mondială a Sănătății a declarat oficial răspândirea rapidă a focarului de variola maimuței ca fiind o urgență sanitară globală.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Cum poţi să zici că vreau să-mi omor copilul?" Filmul revoltei dezlănțuite în Leeds, după ce autoritățile au luat în grijă 5 copii ai unei familii de români
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat...
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat chiar și pe Florin Piersic
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din...
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din țară exact din acest motiv". Cum se înțelege cu Mr.Pink