News

Sfatul lui Rafila pentru a evita infectarea cu variola maimuței: ”Precauţie în alegerea partenerilor”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a reamintit luni, că printre măsurile pe care le recomandă pentru a ne feri de infectarea cu variola maimuței se numără și evitarea relaţiilor intime cu persoane necunoscute.
20.06.2022 | 15:58
Sfatul lui Rafila pentru a evita infectarea cu variola maimutei Precautie in alegerea partenerilor
Rafila avertizează că plăcerile de moment ne pot pune sănătatea în pericol. Foto: facebook.com/MinisterulSanatatii – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Prezent la inaugurarea cabinetelor medicale de asistenţă primară şi servicii de sănătate mintală din cadrul Centrului de Servicii Integrate pentru Refugiaţi de la ROMEXPO, Alexandru Rafila a reluat câteva dintre recomandările cu privire la evitarea infectării cu variola maimuței.

Rafila recomadă precauție în alegerea partenerilor

Astfel, ministrul sănătății a reiterat că precauţia în alegerea partenerilor este esențială pentru a încerca să ținem lucrurile sub control. Rafila s-a referit, desigur, la evitarea relaţiilor intime cu persoane necunoscute.

ADVERTISEMENT

De asemenea, acesta a repetat și că nu este cazul ca românii se se îngrijoreze foarte mult din cauza faptului că au apărut primele cazuri de variola maimuței în țară.

Nu cred că trebuie să ne îngrijorăm în mod deosebit. Eu am recomandat utilizarea prezervativului sau chiar abstinenţa în situaţia raporturilor sau relaţiilor cu persoane necunoscute. Cine îşi asumă astfel de riscuri… Am dat o astfel de recomandare, în mod evident fiind vorba de o boală care se transmite printr-un contact apropiat prelungit, prin intermediul secreţiilor.

ADVERTISEMENT

Calea de transmitere sexuală este una dintre cele importante la această boală. Evitarea relaţiilor cu persoane necunoscute în mod evident este o măsură de protecţie individuală pe care puteam să o luăm cu toţii cei care suntem la risc”, a spus ministrul sănătății.

Mare atenție la ispitele din sezonul estival

În continuare, Alexandru Rafila a pecizat că înțelege că sezonul estival este propice pentru experiențe cu parteneri aleși la întâmplare, dar a subliniat cât de eficace poate fi cumpătarea în astfel de situații.

ADVERTISEMENT

Repet, este sezonul estival, sunt multe evenimente în toată ţara, în toată Europa. Recomandarea aceasta de precauţie în alegerea partenerilor cred că trebuie să rămână în vigoare pentru a ţine lucrurile sub control”, a mai spus fostul reprezentant al României la OMS.

Altfel, Alexandru Rafila s-a referit la monitorizarea pe care Ministerul Sănătăţii o face în continuare cu privire la evoluţia noului coronavirus: ”Avem aproape 400 de cazuri pe zi ca şi medie. Am crescut de la 300 cazuri pe zi în medie la 400 de cazuri pe zi. Germania înregistrează 100.000 de cazuri pe zi. Dar semnul bun este că nevoia de servicii medicale spitaliceşti şi mai ales servicii de Terapie intensivă a fost minimală în ciuda numărului mare de cazuri. Sperăm să rămână la fel.

ADVERTISEMENT

MS monitorizează în continuare evoluția pandemiei

Acum, singura măsură aplicabilă este să ne protejăm fiecare aşa cum este mai bine, în sensul evitării totuşi a zonelor foarte aglomerate, chiar a utilizării măştii în interior acolo unde este o foarte mare densitate de oameni sau unde stăm un timp îndelungat, dar lucrul acesta rămâne o decizie individuală.

Noi monitorizăm evoluţia în continuare. Faptul că raportăm săptămânal nu înseamnă că nu monitorizăm îndeaproape acest fenomen, dar în mod evident cifre legate de procentul de paturi de spital ocupate şi procentul de paturi de terapie intensivă nu mai era relevant, era doar extrem de redus şi nu avea rost o raportare zilnică a acestor parametri.”

Spre finalul intervenției sale, ministrul sănătății a punctat că transmisibilitatea tulpinii Omicron şi a subvariantelor sale este înaltă, iar trecerea prin boală sau vaccinul nu protejează împotriva transmiterii, ci eventual împotriva formelor grave la persoanele din categoriile vulnerabile.

ADVERTISEMENT