News

Românii au fost mai cuminţi de aceste sărbători. Bilanțul MAI: „Cu 42 % mai puține accidente și cu 9% mai puține infracțiuni față de anul trecut”

Potrivit bilanțului MAI, românii au fost mai cuminți de aceste sărbători. La câte intervenții au fost solicitați oamenii legii?
03.01.2024 | 14:52
Romanii au fost mai cuminti de aceste sarbatori Bilantul MAI Cu 42  mai putine accidente si cu 9 mai putine infractiuni fata de anul trecut
Românii au fost mai cuminţi de aceste sărbători. Foto (descriptiv) Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Românii au fost mai cuminţi de aceste sărbători, potrivit unui anunț al MAI. Purtătorul de cuvânt al instituției, Monica Dajbog, a prezentat, miercuri, un bilanț al Ministerului Afacerilor Interne, în urma minivacanței.

Românii au fost mai cuminţi de aceste sărbători, bilanțul prezentat de MAI

Circa 24.500 de angajați din structurile MAI au fost la dispoziția românilor, în perioada 29 decembrie 2023-2 ianuarie 2024. Oamenii legii au acționat pentru prevenirea ilegalităților, pentru fluidizarea traficului și pentru a interveni de urgență în situații de pericol pentru români.

ADVERTISEMENT

Conform bilanțului, în perioada menționată reprezentanții MAI au efectuat aproape 15.000 de intervenții de ordine publică în sprijinul cetăţenilor şi 8.310 misiuni în situaţii de urgenţă. Dintre acestea, 85 de oameni erau în situații critice.

Cele mai mari evenimente au avut loc în noaptea dintre ani în Parcul Titan din Capitală, la care au participat 40.000 de persoane, în Piața Unirii din Oradea unde au fost prezenți 30.000 de oameni și în Piaţa Mihai Viteazul din Craiova, aici unde au fost 25.000 de persoane.

ADVERTISEMENT

“Prezenţa activă a efectivelor MAI a contribuit la desfăşurarea în siguranţă a acestor evenimente. Pe timpul evenimentelor organizate în noaptea de Revelion, echipajele MAI au aplicat 25 de sancţiuni contravenţionale şi amenzi de peste 11.300 de lei şi au întocmit nouă dosare penale”, a transmis Monica Dajbog.

Au fost deschise peste 4.400 de dosare penale

În total, în perioada minivacanței au fost date 23.900 de sancțiuni contravenționale. De asemenea, peste 4.400 de dosare penale au fost deschise. 39 dintre ele au avut legătură cu utilizarea sau comercializarea ilegală de articole pirotehnice.

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al MAI spune că numărul infracțiunilor comise în minivacanța de sărbători a fost mai mic cu 9,1 la sută, comparativ cu anul trecut. Mai mult, au fost cu 42 la sută mai puține accidente grave față de perioada sărbătorilor de iarnă din anul precedent.

“Aproximativ 1.400 poliţişti rutieri au fost prezenţi, în fiecare zi, pe drumurile aglomerate şi cu risc de producere a unor accidente grave, manifestând toleranţă zero faţă de cei care au încălcat regulile de circulaţie şi au pus în pericol propria siguranţă sau pe cea a celorlalţi participanţi la trafic.

ADVERTISEMENT

787 de persoane au fost depistate la volan depăşind viteza legală, 358 conducând după ce au consumat băuturi alcoolice, iar 63 după ce au consumat substanţe interzise”, a adăugat purtătorul de cuvânt al MAI.

ADVERTISEMENT