News

Românii riscă să plătească facturi uriașe la energie, după expirarea plafonării. Un furnizor va crește prețul de zece ori

Consumatorii casnici ar putea plăti un preț uriaș la energie electrică, după ce plafonarea va expira. Suma va fi mărită chiar și de zece ori de un furnizor.
08.02.2024 | 14:33
Romanii risca sa plateasca facturi uriase la energie dupa expirarea plafonarii Un furnizor va creste pretul de zece ori
Plafonarea la energia electrică se apropie de expirare. Noile prețuri le-ar putea aduce facturi uriașe românilor. Sursa foto: Colaj foto / Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Românii ar putea avea facturi uriașe la energie electrică de anul viitor. O companie de furnizare a electricității a propus un tarif imens, de 7.000 de lei/MWh, care va fi implementat după ce plafonarea de la stat, adresată consumatorilor casnici, va expira.

7 lei / kwh pentru energia electrică

Practic, după încetarea restricțiilor referitoare la prețurile aplicate clienților finali din sectorul energiei electrice, tariful pentru energia electrică activă este stabilit la 7 lei/kWh (excluzând taxele și tarifele de gestionare a rețelelor), iar acestea sunt adăugate ulterior la momentul emiterii facturii, fără a necesita un contract adițional între părțile implicate.

ADVERTISEMENT

Acest lucru apare într-o ofertă de furnizare de energie electrică pentru casnici, din comparatorul ANRE și vine din partea unui furnizor român, Getica 95, al omului de afaceri Viorel Tudose.

De cealaltă parte, furnizorul E.ON spune că are dreptul de a aplica plafoanele ajustate, iar populația va fi informată de noile modificări care ar putea să apară.

ADVERTISEMENT

„Dacă plafoanele de prețuri legale prevăzute de OUG 27/2022 sau orice alt act normativ care înlocuiește OUG 27/2022 vor fi ajustate, noi avem dreptul de a aplica plafoanele ajustate, sens în care te vom informa pe site-ul www.eon.ro sau în contul tău E.ON Myline. În urma unei astfel de informări trimisă de către E.ON, noile prețuri astfel cum rezultă din informare se vor aplica fără a fi nevoie de încheierea unui act adițional”, potrivit E.ON, un furnizor mare pentru populație în oferta sa curentă.

De asemenea, cel mai mare furnizor pentru casnici transmite că: „în situația în care legislatia in vigoare se va modifica, condițiile de furnizare a energiei electrice (inclusiv prețul) se vor corela cu prevederile legislative, fără a fi necesară transmiterea/semnarea unui act adițional sau a unei informări prealabile în acest sens”.

ADVERTISEMENT

Experții spun că prețurile vor scădea de fapt

Specialiștii susțin însă că tarifele ar putea să înregistreze o scădere în anul următor. Pe piața bursieră, în prezent, prețul per kilowatt este sub nivelul maxim impus de autorități.

„Dacă analizăm strict prețurile de pe piața bursieră, observăm o tendință de scădere. Este adevărat, nu vorbim de o scădere drastică, ci de o ușoară reducere în comparație cu nivelul actual, dar totuși este o schimbare dramatică având în vedere momentul introducerii plafonării.”, a spus pentru Digi24, Dumitru Chisăliță, liderul Asociației Energiei Inteligente.

ADVERTISEMENT

Cum arată schema de plafonare

Sistemul de limitare a prețurilor constă în stabilirea a trei limite maxime de prețuri, de 0,68, 0,80 și 1,3 lei/kWh, în funcție de nivelul de consum, prețuri care trebuie respectate până la data de 31 martie 2025.

Conform legislației, consumatorul achită cel mai mic preț dintre următoarele trei opțiuni: prețul convenit contractual, prețul maxim stabilit ca limită și suma costului de achiziție împreună cu o marjă fixă de furnizare, reglementată.

ADVERTISEMENT