News

Ai contract la Hidroelectrica? Veste uriașă pentru toți clienții: modificare importantă la factura din februarie

Hidroelectrica anunță o serie de modificări foarte importante din februarie, care au legătură directă cu modul și perioada în care se transmitea indexul.
01.02.2024 | 08:01
Ai contract la Hidroelectrica Veste uriasa pentru toti clientii modificare importanta la factura din februarie
Ai contract la Hidroelectrica? Veste uriașă pentru toți clienții: modificare importantă la factura din februarie
ADVERTISEMENT

În mod normal, perioada de citire a indexului la Hidroelectrica se face în perioada 24-28 a lunii, însă din februarie lucrurile se schimbă. Așadar, potrivit unui mesaj publicat în aplicația iHidro, începând din februarie citirea acestui index se face în intervalul 22-26 februarie 2024, pe parcursul a cinci zile.

Veste uriașă pentru toți clienții: modificare importantă la factura din februarie

Așadar, mai mult timp pentru cei care doresc să-și citească indexul. Trebuie menționat că indexul autocitit al Hidroelectrica poate fi transmis și telefonic, la numărul 0800.800.359. O altă veste bună e că Hidroelectrica, companie cu peste 600.000 de clienți, a început să emită facturile pe luna decembrie 2023.

ADVERTISEMENT

Vestea proastă e că facturile la gaz s-ar putea dubla din 2025, de atunci când expiră plafonarea gazelor și a energiei electrice. Din acel moment piața liberă va dicta tarifele și facturile tuturor. În acest sens, Asociaţia Energia Inteligentă (AEI) a solicitat Guvernului, printr-o scrisoare deschisă, să ia măsuri de urgență pentru a evita această situație catastrofală pentru români.

Cu toate acestea, în ”Strategia post plafonare a prețului în energie”, este menționat că pe Bursa TTF gazul natural a atins valoarea de 27,850 euro/MWh, un preţ de 10 ori (925%) mai mic raportat la perioada în care România implementa plafonarea preţului la gaze (277,660 euro/MWh – august 2022).

ADVERTISEMENT

În august 2022, românii achitau 0,31 lei/LWh pentru gaz, iar azi achită 0,29 lei, cu 6% mai puțin. ”În august 2022, românii achitau 0,31 lei/KWh pentru gazele consumate, astăzi achită 0,29 lei/kWh, adică cu 6% mai puţin. Mai mult, pentru a evita ca după 31 martie 2025, când expiră valabilitatea plafonării preţului la gaze, oamenii să achite preţuri duble la gaze, Asociaţia Energia Inteligentă solicită Guvernului, printr-o scrisoare deschisă, luarea în regim de urgenţă a unor măsuri pentru atingerea preţului corect la consumatori. În acest sens, pentru a veni în sprijinul Executivului şi al românilor, înaintăm o propunere de Strategie Post Plafonare a Preţului în Energie”, a declarat preşedintele AEI, Dumitru Chisăliţă.

Prețul la gazul natural s-ar putea dubla din aprilie 2025

În mod normal, cred experții, din aprilie 2025 prețul la gaz ar trebui să se dubleze. Cu toate acestea, nu e prea târziu ca românii să fie protejați, din timp, de acest scenariu. ”Probabil în vara anului 2025 va reapărea timid concurenţa pe piaţa de gaze, dar care va aduce preţuri uşor mai mici, în cel mai fericit caz începând cu anul 2026. Această variantă va aduce toate riscurile care au existat în piaţă înainte de plafonarea preţurilor la gaze (unele clauze abuzive, creşteri de preţuri urmare a unor clauze din contract etc.)”, au menționat experții.

ADVERTISEMENT

Printre soluțiile propuse de AEI se numără reorganizarea ANRE, Consiliului Concurenței, ANPC și înlocuirea amenzilor cu acțiuni preventive. O altă măsură ar fi înființarea unei entități care să soluționeze litigiile pe piața energiei, dar și organizarea de către ANRE a unor acțiuni de ofertare concurențială a gazelor naturale din 1 aprilie 2024, pentru a reface concurența.

Nu lipsesc nici măsuri fiscale precum reducerea TVA de la 19% la 5% pentru contractele nou încheiate. Această măsură ar duce la scăderea a prețului mediu al gazelor la consumatorul final casnic cu 15%. ”În viitor, când piaţa se va confrunta cu creşteri repetate de 20 – 30% ale preţului la nivel de câteva zile (5-10 zile consecutive), nu mai putem vorbi de o piaţă liberă pe deplin funcţională. O piaţă disfuncţională a energiei, cu un dezechilibru mare între cerere şi ofertă, impune o altă abordare, care trebuie legiferată.

ADVERTISEMENT

Este important să se stabilească când se aplică astfel de măsuri”, se mai arată în comunicat. Asociaţia Energia Inteligentă (AEI) este o organizaţie non-profit alcătuită din profesionişti din domeniul gazelor natural al energiei nucleare și energiei electrice.

Asociația Energia Inteligentă își propune să devină o voce a consumatorilor de gaze și de energie din România și va fi întotdeauna un partener de dialog pentru toți participanții la piață (furnizori, operatori, proiectanți, constructori)”, se arată pe site-ul oficial al AEI.

ADVERTISEMENT