News

”Romeo și Julieta de România”, povestea de dragoste care te va impresiona: s-au stins la 30 de ani, au fost înmormântați ținându-se de mână în curtea unei mănăstiri

”Romeo şi Julieta de România” este o poveste de dragoste a doi tineri, tocmai din Evul Mediu, descoperită în inima Ardealului. Cum au fost găsiți aceștia înmormântați.
11.02.2023 | 17:59
Romeo si Julieta de Romania povestea de dragoste care te va impresiona sau stins la 30 de ani au fost inmormantati tinanduse de mana in curtea unei manastiri
Doi tineri, decedați la 30 de ani, au fost înmormântați ținându-se de mână în curtea unei mănăstiri. ”Romeo și Julieta de România”. Sursa foto: Archaeology Excavations
ADVERTISEMENT

O poveste de dragoste a doi tineri din România a făcut furori în presa internațională. Cuplul, decedat în urmă cu aproape 600 de ani, a fost găsit înmormântat în curtea unei foste mănăstiri din Cluj.

Doi tineri, decedați la 30 de ani, au fost înmormântați ținându-se de mână în curtea unei mănăstiri. ”Romeo și Julieta de România”

În urmă cu câțiva ani, arheologii care excavau în curtea interioară a unei foste mănăstiri dominicane din Cluj au fost martorii unei descoperiri impresionante. Aici au fost descoperite scheletele a doi tineri.

ADVERTISEMENT

Până aici nimic nemaiîntâlnit. Ceea ce a atras atenția cercetătorilor a fost modul în care erau îngropați cei doi îndrăgostiți. Scheletele erau aflate în același sicriu, într-o poziție ciudată, ținându-se de mână.

Istoricii sunt de părere că acești îndrăgostiți au murit la o vârstă foarte fragedă și spun că povestea lor ascunde o mare dramă, scrie publicația Daily Mail. într-un articol intitulat ”Romeo și Julieta de România: misterul tânărului cuplu îngropat în curtea unei mănăstiri ținându-se de mână”.

ADVERTISEMENT

Cele 2 schelete au fost găsite într-o poziție extrem de interesantă. Aveau fețele unul în fața celuilalt și se țineau de mână. Am găsit mai multe schelete aici, însă acesta este mai deosebit cu o metoda de îngropare mai specială”, spune Adrian Rusu, arheolog la Institutul de Arheologie Cluj.

Femeia ar fi murit din cauza inimii frânte de durerea pricinuită de moartea partenerului

Același arheolog din Cluj spune că descoperirea celor doi tineri care se țin de mână a fost o surpriză, deoarece înmormântările duble erau extrem de rare în acea perioadă. Ca plasare în timp a acestui eveniment, Adrian Rusu vorbește de perioada 1450-1550.

ADVERTISEMENT

Se pare că primul care a murit a fost bărbatul. Sinuciderea iubitei sale, care pare plauzibilă, este exclusă. De ce? În primul rând, sinuciderea era considerată un păcat în Evul Mediu. Și dacă ar fi fost așa, cei doi nu ar fi fost îngropați împreună într-un loc sfânt.

Cel mai probabil, tânăra ar fi decedat din cauza inimii frânte la aflarea veștii decesului iubitului său. Conform sursei citate, decesul celor doi ar fi survenit în jurul vârstei de 30 de ani.

ADVERTISEMENT

”Este un caz ciudat, un fel de Romeo și Julieta. Am descoperit că bărbatul a murit în urma unui accident, osul sternului fiind spart de un obiect contondent, iar femeia, care a fost îngropată cu el, probabil că a făcut infarct la aflarea veștii.

Altă explicație nu găsim. Scheletele aparțin epocii medievale, din perioada 1450 – 1550, fiind un lucru normal ca în jurul unei biserici să se afle morminte”, a mai explicat Adrian Rusu.

ADVERTISEMENT