News

Rona Hartner și-a petrecut ultimii ani din viață în război cu primarul Nicușor Dan. Cum a fost umilită actrița de Primăria Capitalei

Rona Hartner și-a petrecut ultimii ani din viață luptându-se cu PMB, instituție reprezentată de primarul Nicușor Dan, pentru moștenirea tatălui ei.
24.11.2023 | 18:33
Rona Hartner sia petrecut ultimii ani din viata in razboi cu primarul Nicusor Dan Cum a fost umilita actrita de Primaria Capitalei
Rona Hartner nu a reușit să-l înduplece pe primarul Nicușor Dan s-o ajute să-și recapete averea familiei / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Hepta / Rona Hartner Facebook
ADVERTISEMENT

Rona Hartner a murit fără a reuși să ducă la capăt lupta începută de tatăl ei, pentru drepturile familiei. Despre această dramă, actrița care s-a stins din viață la 50 de ani, nu a vorbit niciodată.

Comuniștii au confiscat averea familiei Hartner, în 1989

Rona Hartner provine dintr-o familie de intelectuali, de origine germană pe linie paternă și română pe cea maternă. Tatăl vedetei, Florin Niculae Hartner, de profesie inginer proiectant, s-a stins din viață în anul 2016.

ADVERTISEMENT

Pe data de 20 martie 1991, tatăl Ronei Hartner a solicitat restituirea în natură sau acordarea de măsuri reparatorii pentru un imobil (teren) situat în sectorul 3 din București, care fusese preluat abuziv de către stat în baza Decretului Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România, din 22 februarie 1989.

Dosarul nu a fost finalizat până la moartea bărbatului, iar cei trei copii ai săi, Rona, Rinda și Reon Hartner, în calitate de moștenitori, au continuat demersurile pentru retrocedarea proprietății.

ADVERTISEMENT

Rona Hartner a așteptat 20 de ani să primească un răspuns de la PMB

În anul 2019, actrița și frații ei au chemat în instanță Primăria Municipiului București, reclamând faptul că instituția nu a dat un răspuns la cererea de retrocedare pe Legea 10/2001, deși au trecut mai bine de 20 de ani de la depunerea documentației.

”Pe parcursul acestei perioade, atât tatăl apelanţilor-reclamanţi, cât şi aceştia au întreprins în calitate de moștenitori ai tatălui lor, numeroase demersuri, au formulat cereri, au mers în audienţe conform înscrisurilor atașate, au depus, în completare toate actele solicitate şi au cerut să li se comunice stadiul soluționării notificării”, se arată în acțiunea consultată de FANATIK.

ADVERTISEMENT

În dosar se mai arată că ultima adresă primită de la reprezentanții primăriei datează din anul 2017, atunci când li s-a comunicat că dosarul administrativ a fost înaintat pentru analizare și soluționare din data de 2 august 2010, însă până la data respectivă nu s-a primit niciun răspuns.

Disperată, actrița a cerut penalizări de 1.000 de lei pe zi

În aprilie 2021, Curtea de Apel București a decis că Primăria Municipiului București a depășit în mod nejustificat termenul legal de 36 de luni, pentru a răspunde cererii de retrocedare a terenului confiscat de comuniști.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor obținute de FANATIK, PMB a ignorat și această decizie a instanței, iar la jumătatea anului 2023, Rona Hartner și frații ei au introdus o nouă acțiune, prin care solicită ca pârâtul Municipiul București să fie obligat la o penalitate de 1.000 de lei pe zi, până la executarea obligației cuprinse în sentința anterioară. Pe 10 noiembrie 2023, cu două săptămâni înainte ca Rona Hartner să moară, Judecătoria sectorului 5 a respins cererea, ca fiind introdusă prematur.

Într-o altă cauză civilă, Municipiul București, reprezentat legal prin Primarul General Nicușor Dan, a făcut o contestație la executare împotriva Ronei Hartner. Acest dosar are ca termen de pronunțare data de 27 noiembrie 2023.

Ambii frați ai Ronei Hartner locuiesc în străinătate

Rona Hartner a murit joi, 23 noiembrie 2023, după ce fusese diagnosticată cu cancer la plămâni și creier. Ea a avut o fiică, Rita Sumalya, în vârstă de 15 ani, dintr-o relație cu dansatorul argentinian Rocco Sedano. Adolescenta locuiește în Franța, acolo unde Rona s-a stabilit în urmă cu 20 de ani.

Sora mai mare a actriței, Rinda și fratele mai mic, Reon, locuiesc, de asemenea, în străinătate. Rona Hartner a mai fost căsătorită cu francezul Herve Camilleri, de care a divorțat în 2021, după doi ani de mariaj.

ADVERTISEMENT
Tags: