News

Rusia cere despăgubiri de 750 de miliarde de euro Poloniei pentru „reconstrucția sovietică” a țării după cel de-Al Doilea Război Mondial

Un înalt oficial rus susține că Polonia trebuie să-i plătească despăgubiri Rusiei pentru „reconstrucția sovietică” de după Al Doilea Război Mondial
21.05.2023 | 17:12
Rusia cere despagubiri de 750 de miliarde de euro Poloniei pentru reconstructia sovietica a tarii dupa cel deAl Doilea Razboi Mondial
Viaceslav Volodin și Vladimir Putin vor ca Polonia să plătească despăgubiri Rusiei. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat de la Moscova, a cerut duminică o serie de măsuri împotriva Poloniei, unul dintre cei mai importanți aliați ai Ucrainei, printre care și reparații pentru „reconstrucția sovietică” a țării după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Rusia cere despăgubiri uriașe Poloniei

Viaceslav Volodin, președintele camerei inferioare a legislativului rus, a cerut, într-un comunicat de presă emis duminică, interzicerea tranzitării pe teritoriul rusesc a camioanelor poloneze, dar și ca Polonia să compenseze financiar Moscova pentru „reconstrucția sovietică” a țării după cel de-Al Doilea Război Mondial.

ADVERTISEMENT

Politicianul rus a susținut că Polonia trebuie să fie pedepsită pentru că a “trădat memoria istorică” a eliberării de către Uniunea Sovietică a țării de Germania nazistă printr-o serie de acte ostile la adresa Moscovei, relatează Reuters.

În comentarii care cu siguranță vor adânci tensiunile cu Varșovia, Viaceslav Volodin a subliniat că Polonia există astăzi ca stat doar “datorită țării noastre”. Oficialul rus a spus apoi că Varșovia ar trebui să plătească Rusiei peste 750 de miliarde de dolari pentru a o compensa pentru investițiile sovietice și reconstrucția țării după cel de-Al Doilea Război Mondial.

ADVERTISEMENT

De altfel, în urmă cu câțiva ani Ambasada SUA a subliniat că Rusia nu a înapoiat niciodată ajutorul militar pe care l-a primit din partea Washingtonului prin programul land-lease desfășurat între 1941 și 1945. Suma este una uriașă, ridicându-se, la valoarea de azi, la peste 180 de miliarde de dolari. Fosta URSS a primit de la SUA nu mai puțin de 14.000 de avioane și 13.000 de tancuri, pe lângă sute de mii de tone de materii prime, esențiale pentru ca Uniunea Sovietică să reziste invaziei naziste.

Moscova caută măsuri economice împotriva Poloniei

Înaltul oficial rus a spus că Polonia ar trebui, de asemenea, să restituie teritoriile pe care le-a primit după război (Polonia a primit teritorii care au aparținut fostei Germanii, în timp ce unele din teritoriile sale de la est au fost cedate fostei URSS, una dintre țările victorioase în Al Doilea Război Mondial – n.r.). Nu a existat nicio reacție imediată la comentariile sale din partea Varșoviei.

ADVERTISEMENT

Unii analiști politici au ironizat cererea Moscovei ca Varșovia să-i plătească despăgubiri, fie că e vorba și despre reconstrucția țării de după războiul mondial. Aceștia au subliniat că Uniunea Sovietică, alături de Germania Nazistă, au declanșat Al Doilea Război Mondial prin invadarea simultană și împărțirea ulterioară a Poloniei.

Oficialul rus a mai declarat că o comisie parlamentară va începe să ia în considerare o interdicție de intrare a camioanelor poloneze pe teritoriul rusesc chiar de luni. O astfel de măsură, a spus el, ar cauza Poloniei probleme financiare semnificative dar și pierderi de locuri de muncă.

ADVERTISEMENT

Relațiile tensionate ruso-poloneze s-au deteriorat și mai mult odată cu războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei – ceea ce Moscova numește “o operațiune militară specială”. Imediat Varșovia s-a poziționat ca unul dintre aliații cheie ai Kievului, fiind unul dintre principalii furnizori de armament pentru Ucraina.

ADVERTISEMENT