News

Rusia vrea să rupă legăturile cu Polonia. Gestul care l-a scos din minți pe Medvedev

Rusia vrea să rupă legăturile cu Polonia. Gestul care l-a scos din minți pe Medvedev, fostul președinte al Rusiei, care-i determină pe ruși să ia măsuri radicale.
29.04.2023 | 20:59
Rusia vrea sa rupa legaturile cu Polonia Gestul care la scos din minti pe Medvedev
Rusia vrea să rupă legăturile cu Polonia. rferl.org
ADVERTISEMENT

Rusia vrea să rupă legăturile cu Polonia. Gestul care l-a scos din minți pe Medvedev, fostul președinte al Rusiei și, probabil, cel mai agresiv personaj de la Kremlin. Totul a pornit după ce Polonia a confiscat o școală rusească din Varșovia.

Rusia vrea să rupă legăturile cu Polonia

Dmitri Medvedev a transmis că ar trebui rupte legăturile diplomatice cu Polonia, după care i-a făcut șobolani pe polonezi, ”care ar trebui exterminați”. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei a transmis mesajul dur pe Telegram.

ADVERTISEMENT

”Nu văd niciun rost în menținerea relațiilor diplomatice cu Polonia. Acest stat nu trebuie să existe pentru noi atâta timp cât la putere nu sunt decât rusofobi, iar Ucraina este plină de mercenari polonezi, care ar trebui exterminați fără milă, ca niște șobolani împuțiți”, a afirmat Medvedev sâmbătă, conform Nexta.

Autoritățile din Polonia au confiscat clădirea unui liceu rusesc situat în curtea Ambasadei Rusiei din Varșovia. ”Această clădire va aprține de-acum Primăriei Varşoviei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de externe, Lukasz Jasina.

ADVERTISEMENT

Oficialul a precizat că că este vorba despre o procedură de ”confiscare cu executor judecătoresc” în numele Primăriei Varşoviei. Ambasadorul Rusiei la Varșovia, Serghei Andreiev, a numit gestul drept un ”act ilegal, o incursiune într-o instalaţie diplomatică”. Ambasadorul rus a avertizat că Rusia va riposta în baza ”principiului reciprocității”.

Cu 24 de ore înainte, Medvedev amenința Republica Moldova, după ce Chișinăul prezenta o ”listă neagră” cu cetățeni ruși care nu au voie să calce în țara vecină. ”Fiinţa misterioasă pe nume Recean a anunţat că nici preşedintele Rusiei, nici feţele oficiale ruse nu vor putea intra în ţara lor – Moldova. În primul rând, nimeni nici nu intenţiona să plece acolo.

ADVERTISEMENT

Poate, cumva, mai târziu… În al doilea rând, nici nu există o astfel de ţară. Şefii locali au vândut-o României, devenind trădători ai propriei patrii”, a transmis Dmitri Medvedev. Fostul președinte rus a punctat, în continuare, că Moscova nu are nicio intenție să discute cu actualii conducători ai Republicii Moldova.

”Evident, cu menţiunea că toţi recenii şi sandu trebuie să respecte suveranitatea Republicii Moldoveneşti Nistrene”, a încheiat Dmitri Medvedev. Anunțul lui Medvedev venea după ce premierul moldovean Dorin Recean a transmis că Moldova a întocmit o listă neagră cu ruși care nu au dreptul să intre în țară, pe această listă fiind inclus Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

Dmitri Medvedev este des ironizat de opinia publică occidentală, care ia în derâdere discursul agresiv și adeseori exagerat, al fostului președinte rus. De altfel, mesajele lui Medvedev întâmpină foarte rar o replică pe cale oficială din partea UE sau NATO, semn că puțină lume dorește să intre în jocul belicos practicat de acest oficial rus.

ADVERTISEMENT