News

Război în Ucraina, ziua 452. Zelenski promite că nu va folosi avioane F-16 ca să atace Moscova / Joe Biden: ”Rusia a pierdut la Bahmut peste 100.000 de soldați”

În timp ce președintele Zelenski este prezent în Japonia, la summitul G7, liderul grupării Wagner a anunțat cucerirea completă a orașului Bahmut
21.05.2023 | 16:36
Razboi in Ucraina ziua 452 Zelenski promite ca nu va folosi avioane F16 ca sa atace Moscova  Joe Biden Rusia a pierdut la Bahmut peste 100000 de soldati
Război în Ucraina, ziua 452. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT
21-05-2023
13:36

Zelenski promite că nu va ataca Rusia cu F-16

Volodimir Zelenski se bucură că țara sa va primi în curând avioane F-16, deși e neclar de ce acestea ar face diferența. Cu toate acestea, rușii sunt agitați de această informație, astfel că Zelenski i-a promis lui Joe Biden că nu va ataca Rusia cu aceste noi arme.

Așadar, Zelenski i-a dat ”asigurări categorice” lui Joe Biden că nu va ataca Rusia cu ajutorul avioanelor F-16, deși nu e vorba de cele mai performante aparate de zbor posibile. Între timp, Joe Biden a anunțat că la Bakhmut au murit peste 100.000 de soldați ruși, potrivit estimărilor americane.

 

21-05-2023
11:13

Zelenski spune că de fapt Bahmut nu a fost cucerit

La o oră după ce întreaga presă a comentat declarațiile lui Volodimir Zelenski, care recunoștea cumva că Bahmut a căzut, administrația prezidențială a revenit și a insistat că declarațiile lui Zelenski au fost prost interpretate. De fapt, Zelenski ar fi spus că Bahmut e încă, deși într-o foarte mică parte, al ucrainenilor.

Adevărata întrebare a reporterului în acest caz ar fi fost: ”Ruşii au spus că au luat Bahmutul. Este advărat?”, iar răspunsul lui Zelenski a fost: ”Cred că nu”. În acest fel, preşedintele a negat capturarea Bahmut”, a adăugat administrația prezidențială. Cert e că Rusia controlează oricum mare parte din oraș, iar forțele ucrainene apărau zone foarte mici de pământ.

21-05-2023
08:10

Mesajul lui Vladimir Putin după ce rușii au cucerit Bahmut

Președintele rus Vladimir Putin și-a felicitat armata pentru că a cucerit orașul Bahmut. Informația a fost făcută publică de ruși încă din cursul dimineții, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut înfrângerea.

”Vladimir Putin felicită echipele de asalt Wagner, precum și toate trupele rusești, care au acordat asistența necesară și au protejat flancurile, cu finalizarea operațiunii de eliberare a orașului Artyomovsk (denumirea veche a orașului Bahmut – n.r.). Toți cei care s-au remarcat în luptă vor fi recomandați pentru decorații de stat”, se arată în comunicatul prezidențial al Kremlinului.

În ceea ce privește războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei ziua de sâmbătă a fost o zi plină la nivel simbolic. După ce vineri liderii NATO au anunțat că vor livra avioane F-16 Ucrainei, iar președintele Zelenski și-a continuat întâlnirile la summit G7 din Japonia, liderul grupării Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat că trupele sale au capturat tot orașul Bahmut.

Război în Ucraina, ziua 452: Zelenski la G7

Pe front singurul eveniment notabil a fost un nou atac cu drone Shedad, de producție iraniană, asupra capitalei Kiev în noaptea de vineri spre sâmbătă. Însă cum acestea au fost distruse în totalitate, acest eveniment nici măcar nu a captat atenția presei internaționale. De altfel, după anunțul important de vineri al liderilor occidentali privind livrarea de avioane F-16 Ucrainei și începerea pregătirii piloților ucraineni, Rusia și-a reluat amenințările la adresa NATO.

ADVERTISEMENT

“Noi vedem că ţările occidentale încă aderă la scenariul escaladării. Aceasta implică riscuri colosale pentru ei înşişi”, a declarat viceministrul rus de externe Aleksandr Gruşko. De cealaltă parte, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a sosit în Japonia pentru a discuta despre un sprijin militar mai mare din partea SUA și a altor țări din G7, în timp ce forțele sale se pregătesc pentru contraofensiva majoră din această vară.

Zelenski, care era așteptat să apară prin legătură video, a sosit la Hiroshima, unde se întâlnesc liderii G7, cu un avion al guvernului francez sâmbătă după-amiază, pe fondul unor măsuri de securitate intense. La câteva momente după sosirea sa, el a scris pe Twitter: “Japonia. G7. Întâlniri importante cu parteneri și prieteni ai Ucrainei. Securitate și cooperare consolidată pentru victoria noastră. Pacea va deveni mai aproape astăzi”.

ADVERTISEMENT

Surse britanice au declarat că a fost sugestia premierului Sunak ca Zelenski să vină la G7 pentru a-și prezenta personal cazul, adăugând că a făcut această propunere într-o convorbire telefonică în urmă cu aproximativ o lună.

În comunicatul lor final – publicat cu o zi mai devreme decât se aștepta – liderii G7 și-au reafirmat sprijinul pentru Ucraina. “Războiul brutal de agresiune al Rusiei reprezintă o amenințare la adresa întregii lumi, încălcând normele, regulile și principiile fundamentale ale comunității internaționale”, se arată în comunicat. “Ne reafirmăm sprijinul nostru de neclintit pentru Ucraina atât timp cât va fi nevoie pentru a aduce o pace cuprinzătoare, justă și durabilă.”

ADVERTISEMENT

Sosirea lui Zelenskiy la Hiroshima are loc la o zi după ce Casa Albă a anunțat că va permite țărilor aliate să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16. Înainte de a pleca în Japonia, Zelenski a descris decizia ca fiind “istorică”, adăugând că așteaptă cu nerăbdare să “discute cu țările G7 despre punerea în practică”.

Liderul Wagner susține că a cucerit în întregime orașul Bahmut

În paralel cu efortul diplomatic al președintelui ucrainean alături de liderii G7, Evgheni Prigojin, liderul grupării paramilitare Wagner, a anunțat într-un clip publicat pe rețelele de socializare că trupele sale au reușit să cucerească în întregime orașul Bahmut.

ADVERTISEMENT

“Astăzi, la ora 12.00, Bakhmut a fost luat complet”, a declarat Prigozhin. “Am cucerit complet întregul oraș, din casă în casă. Operațiunea de capturare a lui Bakhmut – mașina de tocat carne Bakhmut – a durat 224 de zile”, a spus el.

Dar oficialii ucraineni au declarat imediat că păstrează încă un anumit control terestru în orașul Bahmut din estul țării, luptele continuând, iar situația fiind “critică”. “Lupte grele în Bakhmut. Situația este critică”, a postat pe Telegram ministrul adjunct al apărării, Ganna Malyar. Ea a precizat că trupele ucrainene “mențin apărarea” în “zona avioanelor” din oraș. “Începând de acum, apărătorii noștri controlează anumite facilități industriale și de infrastructură din zonă”.

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Serhiy Cherevatyi, a declarat pentru agenția de presă Reuters: “Unitățile noastre luptă în Bahmut”.

Prigojin a mai precizat că mercenarii din subordinea sa urmează să se retragă de pe poziţiile de la Bahmut joia viitoare, pentru refacere şi odihnă. Analiștii se întreabă acum dacă forțele armatei ruse vor continua apărarea orașului, dacă într-adevăr trupele Wagner se vor retrage de pe linia frontului.

Prigojin i-a ironizat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski și pe președintele american Joe Biden, prezenți la summit G7. Adresându-se lui Zelenski, Prigojin a spus: “Astăzi, când îl vezi pe Biden, sărută-l în creștetul capului, salută-l din partea mea”.

Serviciile de informații ale apărării britanice au declarat sâmbătă că este “foarte probabil” ca Rusia să fi desfășurat până la mai multe batalioane pentru a întări sectorul Bahmut, în urma câștigurilor tactice ucrainene pe flancurile orașului. Acesta a spus că acest lucru a reprezentat un “angajament notabil din partea comandamentului rus”.

“Conducerea Rusiei continuă probabil să considere capturarea Bakhmut ca fiind obiectivul de război cheie imediat, care le-ar permite să pretindă un anumit grad de succes în conflict”, a precizat Ministerul britanic al Apărării.

Prigojin însuși a recunoscut că Bahmut, un oraș cu 70.000 de locuitori înainte de război, nu avea nicio semnificație strategică, dar a căpătat o importanță simbolică uriașă pentru ambele părți din cauza intensității luptelor și a dimensiunii pierderilor.

Chiar dacă anunțul liderului Wagner a fost poate menit a eclipsa vizita la G7 a președintelui ucrainean, după cum susțin oficialii ucraineni, ultimele zile au arătat costul politic pentru Vladimir Putin al declanșării acestui război. În timp ce Zelenski este prezent la G7, acolo unde Rusia devenise stat membru până în 2014, asta după ce a onorat invitația de a fi prezent vineri la Liga Arabă, tot vineri China a organizat summitul destinat țărilor din Asia Centrală, acolo unde Rusia nu a fost nici măcar invitată. Încercarea de a ameliora relațiile cu Georgia, prin ridicarea vizelor și deschiderea de zboruri directe, s-a soldat cu proteste la Tbilisi.

ADVERTISEMENT