News

Rusia începe să simtă sancțiunile. A fost nevoită să ridice interdicția de import de fructe din Republica Moldova

Autoritățile de la Moscova au decis să permită Republicii Moldova și altor state cu care mai menține legături economice să comercializeze pe piața locală fructe și semințe.
08.03.2022 | 15:04
Rusia incepe sa simta sanctiunile A fost nevoita sa ridice interdictia de import de fructe din Republica Moldova
ADVERTISEMENT

Rosselhoznadzor, agenția rusească de supraveghere veterinară și fitosanitară, a postat un mesaj pe Facebook prin care anunță anularea restricțiilor impuse anterior pentru importurile de fructe și semințe din Republica Moldova și cinci state, notează Mold-Street.

Rusia ridică restricțiile

După cum arată postarea oficialilor din Rosselhoznadzor, aceste restricții impuse diferitelor categorii de fructe și semințe, dar și cartofilor au fost ridicate pe 5 martie și vizează importurilor din mai multe state.

ADVERTISEMENT

În cazul Republicii Moldova, au fost ridicate restricțiile legate de importurile de fructe și semințe. Trebuie subliniat că, de-a lungul anilor, astfel de reglementări au fost folosite de regimul de la Kremlin pentru a sancționa politicile Chișinăului.

Pe lângă Republica Moldova, au mai fost permise importurile de fructe din China, Bosnia și Herțegovina (doar pere), Serbia sau Azerbaijan (mere). În plus, au fost ridicate și restricțiile legate de importurile de cartofi din Bangladesh.

ADVERTISEMENT

Co-dependența ruso-moldovenească pe piața merelor

Sancțiunile internaționale au limitat opțiunile pe care Rusia le are la dispoziție în ceea ce privește piețele de pe care poate obține diferite produse agroalimentare. Printre acestea se numără și mere, o export care accentuează dependența Republicii Moldova de acest cumpărător.

Mai exact, după cum arată o analiză a Mold-Street, realizată în luna august 2021, Republica Moldova este dependentă de exporturile de mere către Federația Rusă. Datele din 2020 arată că 99% din producția vecinilor noștri a fost vândută rușilor.

ADVERTISEMENT

În plus, în acel moment, situația producătorilor moldoveni era pusă în pericol de extinderea livezilor și a spațiilor de depozitare din Rusia. În plus, fermierii locali cereau o serie de măsuri de limitare a importurilor din Republica Moldova, dar și din Iran, un concurent tot mai important.

“Concurența cu mărul iranian este simțită, din ce în ce mai mult, de exportatorii moldoveni și pe piața rusă. Potrivit analiștilor, volumul total al exporturilor de mere din Iran pentru acest sezon va fi de aproximativ 950.000 tone. Este posibil ca sezonul actual să permită Iranului să conducă clasamentul mondial al exportatorilor de mere proaspete”, explica în august 2021 un expert moldovean.

ADVERTISEMENT