News

Ce este sistemul SWIFT și cât de mult ar lovi Rusia excluderea ei din acest mecanism. „Ar declanșa volatilitatea monedei și ar provoca ieșiri masive de capital”

SWIFT este un sistem de mesagerie securizat ce facilitează plățile transfrontaliere rapide, iar eliminarea Rusiei din acest sistem ca urmare a invaziei Ucrainei ar putea duce la contractarea PIB-ului țării cu până la 5%.
25.02.2022 | 18:17
Ce este sistemul SWIFT si cat de mult ar lovi Rusia excluderea ei din acest mecanism Ar declansa volatilitatea monedei si ar provoca iesiri masive de capital
Deconectarea de la sistemul SWIFT a Rusiei ar putea fi un șoc pentru economia țării. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

În contextul în care joacă un rol crucial în sistemul financiar global, sistemul de plăți transfrontaliere SWIFT a devenit centrul discuțiilor legate de sancțiunile pe care țările occidentale ar trebui să le impună Rusiei după invazia Ucrainei.

SWIFT sau „Societatea pentru telecomunicații financiare interbancare la nivel mondial” este un sistem de mesagerie securizat care facilitează plățile transfrontaliere rapide, fiind un element cheie în facilitarea comerțului internațional.

ADVERTISEMENT

Băncile care se conectează la sistemul SWIFT și stabilesc relații cu alte bănci pot folosi mesajele SWIFT pentru a efectua plăți. Astăzi, peste 11.000 de instituții financiare din peste 200 de țări sunt conectate la acest sistem, ce poate fi înțeles asemenea unui simplu sistem de email ce permite transmiterea de mesaje sigure între membrii rețelei. În medie, circa 40 de milioane de mesaje sunt transmise zilnic în acest sistem.

SWIFT, fondată în anii 1970, este o cooperativă formată din mii de instituții membre care utilizează serviciul. Cu sediul în Belgia, SWIFT a realizat în anul 2020 un profit modest, de doar 36 milioane de euro. Deoarece nu deține depozite, SWIFT nu este reglementat așa cum este o bancă.

ADVERTISEMENT

Sistemul este supravegheat de Banca Națională a Belgiei și de reprezentanți ai Sistemului Rezervelor Federale din SUA, Banca Angliei, Banca Centrală Europeană, Banca Japoniei și alte bănci centrale importante. În general, SWIFT ar întrerupe accesul numai dacă Uniunea Europeană ar adopta sancțiuni împotriva unei anumite entități sau țări.

Ce s-ar întâmpla în cazul unor sancțiuni impuse Rusiei

Dacă sancțiunile UE ar impune SWIFT excluderea băncilor rusești, practic ar restricționa accesul țării la piețele financiare din întreaga lume. Pentru companiile și persoanele fizice rusești ar fi mai greu să plătească pentru importuri și să primească numerar pentru export, să împrumute sau să investească în străinătate, este de părere economistul Iancu Guda.

ADVERTISEMENT

„Acolo ar fi adevărata problemă pentru companiile rusești, dar și pentru partenerii lor din Germania sau Italia. Practic instituțiile financiare din Rusia ar fi blocate de la plățile internaționale. Există o serie de alternative pentru băncile rusești, dar ele nu sunt alternative viabile și practic relațiile comerciale ale acestei țări s-ar prăbuși. Aplicarea unei astfel de sancțiuni Moscovei ar obliga campaniile care exportă în Rusia să se orienteze către alte piețe”, este de părere economistul Iancu Guda.

Întreruperea de la Swift a unor bănci iraniene în 2012, pe fondul sancțiunilor economice aplicate pentru dezvoltarea programului nuclear, a fost unul dintre factorii din spatele unei scăderi drastice a exporturilor de petrol ale Iranului. De la peste 3 milioane de barili pe zi în 2011, acestea au ajuns la la doar 1 milion barili pe zi câțiva ani mai târziu. În fapt, după unele cifre, Iranul a pierdut atunci aproape jumătate din veniturile realizate din exportul de petrol și 30% din comerțul exterior.

ADVERTISEMENT

„Impactul asupra economiei ruse ar fi la fel de devastator, mai ales pe termen scurt. Rusia depinde foarte mult de SWIFT datorită exporturilor sale de miliarde de hidrocarburi denominate în dolari SUA. Limitarea ar încheia toate tranzacțiile internaționale, ar declanșa volatilitatea monedei și ar provoca ieșiri masive de capital”, se arată într-o analiză publicată de CarnegieMoscow.org.

Politicienii americani au cerut ca Rusia să fie tăiată de Swift după anexarea Crimeei de către Moscova în 2014, deși ideea nu s-a realizat niciodată. Alexei Kudrin, fostul ministru de Finanțe al Rusiei și unul din apropiații președintelui Putin, a avertizat la acea vreme că o astfel de mișcare ar putea duce la scăderea produsului intern brut cu până la 5%. Primul ministru Dmitry Medvedev declara că eliminarea Rusiei din SWIFT ar reprezenta o escaladare serioasă, similară cu „o declarație de război”.

„Deconectarea Rusiei ar fi un pas major, întrucât nu se vor mai putea face plăți de datorii sau de finanțare a comerțului. Ar fi mai importantă și decât oprirea importurilor de gaze ale UE din Rusia”, a declarat pentru Al Jazeera García Herrero, economist șef la o bancă din Hong Kong.

Rusia, care a totalizat doar 1,5% din totalul tranzacțiilor pe Swift în 2020, a încercat, după amenințările din 2014, dezvoltarea unui sistem propriu de mesagerie alternativ numit SPFS. În prezent, cu doar 400 de membri, acesta gestionează aproximativ o cincime din plățile interne, și este mai puțin viabil decât Swift, scrie publicația Financial Times.

Populația rusă are la dispoziție, începând cu 2014 atunci când Visa și Mastercard au suspendat plățile pentru o serie de bănci rusești, Sistemul Național de Carduri de Plată, prin care se realizează în prezent circa un sfert din totalul tranzacțiilor din Rusia. Cardul însă nu poate fi folosit peste hotare, serviciile complete sunt disponibile doar în Armenia și în regiunile separatiste din Georgia susținute de către Rusia.

Cine s-a opus excluderii Rusiei din SWIFT

Oficialii ucraineni au cerut încă de joi deconectarea Rusiei de la sistemul SWIFT, idee susținută imediat și de către liderii statelor baltice. De altfel, președintele Biden a fost întrebat direct despre această posibilitate joi seară, atunci când a anunțat sancțiunile impuse Rusiei. Acesta a susținut că tăierea Rusiei de la sistemul SWIFT rămâne „o opțiune”, dar a adăugat că „în prezent aceasta nu este o poziție împărtășită de europeni”.

CNN anunța joi că statele europene care se opun decuplării Rusiei de la sistemul SWIFT sunt Germania, Italia, Ungaria și Cipru. Cele trei țări au fost criticate de către fostul președinte al Consiliului European Donald Tusk, care a susținut că s-au făcut de rușine prin blocarea sancțiunilor dure la adresa Rusiei. „În acest război totul este real: nebunia și cruzimea lui Putin, victimele ucrainene, bombele care cad asupra Kievului”, a scris vineri pe Twitter Donald Tusk.

Potrivit analiștilor, în rândul oficialilor occidentali există temerea că interzicerea țărilor de la SWIFT ar încuraja alte țări să dezvolte sisteme alternative, însă principala îngrijorare privește daunele colaterale. Europa folosește SWIFT pentru a trimite plăți pentru gazul natural rusesc, ceea ce înseamnă că o interdicție ar putea amenința livrările în această perioadă încă de iarnă, adăugând o nouă dimensiune la criza inflaționistă. În plus, orice „companie legitimă care face afaceri legitime cu Rusia” s-ar putea găsi în imposibilitatea de a încasa plata dacă SWIFT este restricționat, a declarat Daniel Tannebaum, șeful de sancțiuni la Oliver Wyman din New York.

O astfel de sancțiune „ar crea mari probleme în Rusia, dar și pentru serviciile de plată transfrontalieră”, a declarat pentru FT un director executiv al unei importante bănci, care apoi a întrebat retoric: „Cum ar plăti atunci Europa importurile de gaze fără SWIFT?”.

Politicienii ruși au avertizat că dacă Rusia este deconectată de la sistemul SWIFT atunci Europa, care-și ia circa 40% din necesarul de gaze naturale din Rusia, nu va mai executa aceste importuri. „Dacă Rusia este deconectată de la Swift, atunci nu vom primi valută, iar cumpărătorii . . . nu vor primi bunurile noastre – petrol, gaze, metale”, a spus Nikolay Zhuravlev, un lider în Duma de Stat.

Florin Cîțu și USR au cerut sancționarea Rusiei

Polonia, țările baltice dar și premierul Boris Johnson au fost cei mai vocali susținători ei deconectării Rusiei de la sistemul SWIFT. În România, președintele PNL, Florin Cîțu s-a arătat surprins că o astfel de măsură nu a fost impusă de către Comisia Europeană.

Întrebat vineri despre decuplarea Rusiei de la Sistemul Interbancar SWIFT, Cîţu a declarat: „Eu credeam că s-a luat deja această măsură, cu cât întârziem, cresc veniturile Rusiei. Sunt decontări care se fac în special în energie, trebuie să fie o decizie politică dacă vrem cu adevărat să penalizăm acţiunile Rusiei în Ucraina”.

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a fost un alt oficial român care a criticat faptul că Rusia nu a fost sancționată prin excluderea din rețeaua SWIFT. „Mi se pare că cineva nu conştientizează, şi din păcate sunt foarte mulţi, ceea ce s-a întâmplat astăzi. Mi se pare că încă ne purtăm cu mănuşi cu un om care s-a transformat într-un Hitler modern. Mi se pare că sancţiunile enunţate sunt mult prea slabe, iar faptul că patru state europene avem informaţia că se opun la a suspenda tranzacţiile swift pentru toate conturile, cardurile bancare ale persoanelor fizice din Rusia..” a declarat joi seară europarlamentarul care a subliniat că este “foarte curios” dacă liderii celor patru ţări “îşi vor permite ca la conclavul liderilor europeni să spună că ei nu sunt de acord” cu suspendarea acestor tranzacții.

Pe de altă parte, europarlamentarii USR au trimis, vineri, o scrisoare preşedinţilor Comisiei Europene şi Consiliului European, Ursula von der Leyen şi Charles Michel, prin care solicită adoptarea unor sancţiuni economice mai dure împotriva Rusiei, printre care excluderea băncilor ruşeşti din sistemul internaţional de plăţi SWIFT.

„Înţelegem că acţiunile severe împotriva intereselor financiare ruseşti vor avea consecinţe grave şi asupra economiei Uniunii Europene, dar nu putem ignora gravitatea situaţiei şi urgenţa de a da dovadă imediat de hotărâre şi de a încerca oprirea agresiunii Rusiei prin mijloace financiare de care dispunem acum”, se arată în scrisoarea eurodeputaților USR.

ADVERTISEMENT