News

Rușii, amenințați de cea mai profundă recesiune de la prăbușirea URSS. „Rusia devine Coreea de Nord”

Rușii obișnuiți se confruntă cu o creștere a inflației cu 24%, deoarece sancțiunile dure occidentale vor arunca țara în cea mai profundă recesiune de la prăbușirea Uniunii Sovietice.
05.04.2022 | 14:43
Rusii amenintati de cea mai profunda recesiune de la prabusirea URSS Rusia devine Coreea de Nord
Rușii obișnuiți resimt din plin efectele sancțiunilor impuse de Occident după invadarea Ucrainei Foto: PrimaMedia/e2w, Dmitri Lovetsky/Associated Press, Dado Ruvic/Reuters, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Creșterea prețurilor și cumpărăturile pe fondul panicii au devenit parte din noua realitate pentru rușii obișnuiți. Sancțiunile dure impuse de Occident vor arunca țara în cea mai profundă recesiune de la prăbușirea Uniunii Sovietice în urmă cu trei decenii.

Rușii, amenințați de cea mai profundă recesiune de la prăbușirea URSS

Într-o țară în care salariul mediu lunar este echivalentul a 622 de euro prețul unui televizor nou a crescut de la aproape 180 de euro cât era în ianuarie la 420 de euro în prezent.

ADVERTISEMENT

Cafeaua instant s-a scumpit cu aproape 70%, iar zahărul cu 30%. Produsele de igienă pentru femei au fost afectate de lipsa aprovizionării, iar costul unui test de sarcină a crescut cu peste 80%.

Lipsesc, de asemenea, aproximativ 80 de tipuri de medicamente, inclusiv insulină și analgezice.

Experții cred că inflația va ajunge la 24% în acest an.

Cum s-au schimbat viețile rușilor de când au fost introduse sancțiunile

„S-au deschis piețele negre. Am folosit o străduță pentru a schimba ruble în dolari și i-am ascuns sub patul meu”, a declarat Oleg, un fotograf în vârstă de 33 de ani pentru Daily Mail.

ADVERTISEMENT

„Nu știu dacă bancnotele sunt reale”, a mai transmis acesta după care a adăugat: „Cred că așa s-au simțit germanii cu Hitler”.

Ivan, un programator de 26 de ani, vrea să se mute în străinătate, dar „nu poate economisi suficienți bani pentru a emigra”.

ADVERTISEMENT

„Nu există zahăr în magazine și, de îndată ce sosește, toate bunicile se bat pentru el. Oamenii cumpără absorbante și le vând online la prețuri exorbitante”, a povestit și Liza, o studentă de 20 de ani.

Peste 500 de firme s-au retras din Rusia, potrivit Universității Yale.

Daria, care are 32 de ani și este proprietara unei afaceri, a spus că situația se simte ca o „trădare”, adăugând: „Imaginați-vă că totul este închis, cu excepția Tesco și Primark, iar pe jumătate din rafturi sunt doar role de hârtie igienică. Rusia devine Coreea de Nord”.

ADVERTISEMENT

UE și SUA plănuiesc noi sancțiuni după masacrul de la Bucea

Statele Unite și Europa plănuiau noi sancțiuni pentru a pedepsi Moscova în urma uciderii de civili în Ucraina, iar președintele Volodimir Zelenski a avertizat că ar putea fi descoperiți și mai mulți morți în zonele ocupate de invadatorii ruși.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat la începutul săptămânii că Putin și susținătorii săi vor „simți consecințele” evenimentelor de la Bucea și că aliații occidentali vor conveni asupra unor noi sancțiuni împotriva Moscovei în zilele următoare.

Consilierul pentru securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan, a declarat la rândul său că noi sancțiuni americane împotriva Moscovei vor fi anunțate în această săptămână.

Departamentul de Stat al SUA a precizat că sprijină o echipă internațională de procurori și experți pentru a colecta și analiza dovezi ale atrocităților.

Franța și Germania au mai anunțat că vor expulza diplomații ruși.

Rusia va răspunde în același mod și va „închide ușa ambasadelor occidentale”, a anunțat și Dmitri Medvedev, fostul președinte rus și șef adjunct al consiliului de securitate al Rusiei.

„Va fi mai ieftin pentru toată lumea. Și atunci ne vom ajunge să ne uităm unul pe celălalt doar prin cătarea unei arme”, a mai spus acesta.

Statele Unite au împiedicat guvernul rus să plătească deținătorilor datoriilor sale suverane mai mult de 600 de milioane de dolari din rezervele deținute la băncile americane, într-o mișcare menită să crească presiunea asupra Moscovei și să-i reducă rezervele de dolari americani.

UE lucrează la al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Blocul comunitar lucrează acum la un al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, noua rundă de măsuri care urmează să fie aprobată în cursul acestei săptămâni.

Doi oficiali UE, care nu au dorit să fie numiți din cauza naturii sensibile a discuțiilor, au declarat pentru CNBC că o propunere pentru următorul pachet de sancțiuni include leasingul de avioane, produsele din oțel, bunurile de lux și combustibilul pentru avioane.

Ambele surse au adăugat că pachetul este încă în lucru și s-ar putea schimba pe măsură ce discuțiile vor continua în zilele următoare și înaintea unei întâlniri cruciale a ambasadorilor UE.

Unul dintre oficiali a adăugat că „evident, lipsește o mare componentă”, cu referire la lipsa de măsuri privind sectorul energetic rus.

Impunerea unei interdicții imediate asupra gazului, petrolului sau chiar cărbunelui rusesc a fost un subiect de mare dezbatere în cadrul UE de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie.

În timp ce unele națiuni susțin interzicerea energiei rusești, alte țări UE susțin că sunt prea dependente și acest tip de sancțiuni ar dăuna propriilor economii mai mult decât celei a Rusiei.

Rusia furnizează aproximativ o treime din gazul european, iar Putin a încercat să folosească energia ca pârghie pentru a lupta împotriva sancțiunilor occidentale.

Însă Moscova a menținut fluxurile de gaz prin conductele cheie către Europa, în ciuda incertitudinii legate de cererile lui Putin ca plata gazului să se facă în ruble.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că procesul de pregătire a noilor sancțiuni este „confidențial”. „Nu comentăm niciodată demersurile în curs”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Comisia Europeană, brațul executiv al blocului, pregătește propuneri de sancțiuni în cadrul discuțiilor cu cele 27 de capitale ale UE și apoi revine acelor națiuni să aprobe măsurile. Orice noi sancțiuni necesită acord unanim.

ADVERTISEMENT