News

Rușii nu rămân indiferenți la succesul SpaceX. Putin vrea să trimită oameni pe Lună în viitorul apropiat

31.05.2020 | 22:23
Rusii nu raman indiferenti la succesul SpaceX Putin vrea sa trimita oameni pe Luna in viitorul apropiat
Soyuz, o rachetă lansată în 2020 de programul spațial rusesc. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Rusia nu a rămas indiferentă după ce SUA au trimis doi cosmonauți americani pe Stația Spațială Internațională. Rușii au promis că vor relua programul lunar anul viitor, astfel că o nouă cursă spațială va lua naștere în curând.

Rușii vor să se întoarcă pe Lună. Programul spațial rusesc se va relua în 2021

Disputa dintre Rusia și SUA, cunoscută drept cursa spațială, a durat între 1955 – 1975, și a constat în tentativa celor două superputeri de a cuceri spațiul. Unii consideră că SUA a câștigat această cursă în 1969, când ar fi aselenizat pe Lună.

ADVERTISEMENT

Ulterior, interesul pentru spațiu s-a pierdut și omenirea nu s-a mai întors pe Lună de zeci de ani, din cauza costurilor extrem de ridicate.

Cu toate acestea, ambițiosul Elon Musk, prin proiectul SpaceX, vrea să trimită oameni pe Lună sau pe Marte. Inclusiv NASA, prin programul Artemis, vrea să pună oameni pe Lună până în 2024.

ADVERTISEMENT

În acest context, Rusia nu vrea să testeze mai multe rachete spațiale în 2020 și să reia programul lunar în 2021. „Nu intenționăm să rămânem inactivi.

Anul acesta vom testa două rachete noi, iar anul viitor vom relua programul nostru lunar”, au transmis reprezentanții Roscosmos, conform Hot News.

ADVERTISEMENT

Rușii pregătesc o rachetă intercontinentală Sarmat, care ar putea să depășească orice tip de sistem de apărare antirachetă, acesta fiind principalul motiv pentru care Rusia a abandonat momentan „cursa spațială”.

Cu toate acestea, Rusia va face 5 teste în 2020 cu racheta Sarmat, poreclită Satan-2. SpaceX, prin Elon Musk, promite să transforme călătoriile în spațiu în ceva banal, în condițiile în care costurile oferite de SpaceX pentru un zbor în spațiu sunt cu 70% mai puțin decât cele oferite de NASA.

ADVERTISEMENT

Așadar, rușii vor avea concurență acerbă nu neapărat în Guvernul american, ci în compania privată deținută de Elon Musk, cea care își propune să dețină monopolul pe spațiul cosmic și să trimită oameni pe Marte în următorii ani.

ADVERTISEMENT
Tags: