Life

Rusul care și-a făcut curajul să dezvăluie secretul armelor lui Putin. Serghei Lebedev: „Securitatea a scris povestea familiei mele”

Într-un roman mai actual decât și-ar fi dorit probabil, Serghei Lebedev arată realitatea din Rusia și adevărul despre armele chimice.
10.12.2022 | 23:20
Rusul care sia facut curajul sa dezvaluie secretul armelor lui Putin Serghei Lebedev Securitatea a scris povestea familiei mele
Serghei Lebedev și-a asumat riscul de a vorbi despre un subiect actual ce vizează Rusia. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Într-o perioadă în care toți ochii sunt ațintiți asupra mișcărilor Rusiei, autorul Serghei Lebedev a lansat romanul Imposibil de urmărit. Ficțiunea, povestea familiei sale și a prietenilor săi, dar și realitatea se împletesc în cartea inspirată de cazul spionului rus Skripal și al fiicei sale, uciși otrăviți cu o substanță folosită și în zilele noastre.

Serghei Lebedev, autorul care a spus adevărul din spatele armelor biologice folosite de Rusia

Din cauza războiului cu Ucraina căruia Vladimir Putin a dat startul în februarie anul acesta, Rusia a intrat în atenția întregii lumi. Totuși, aceasta nu este prima dată în care populația planetei se teme pentru siguranța sa. În luna iulie, autorul Serghei Lebedev a publicat romanul Imposibil de urmărit, apărut în România la editura Trei, după cum aflăm de pe blogul anarecărți.ro.

ADVERTISEMENT

Serghei Lebedev a început lucrul la manuscris în anul 2018, inspirat de povestea fostului spion rus Serghei V. Skripal și a fiicei sale, otrăviți cu neortoxina Noviciok. Iar dacă numele substanței va sună cunoscut, aceasta a fost folosită și în cazul lui Aleksei Navalnîi, în 2020.

Lebedev a fost intrigat în momentul în care a aflat că otrava a fost produsă în Shikhany, un oraș mic de pe Volga, și a conștientizat că dacă va merge pe firul poveștii va ajunge până la începuturile armelor chimice.

ADVERTISEMENT

În Imposibil de urmărit, autorul rus dezvoltă „tema cunoașterii și a puterii, a poveștii întunecate de dragoste dintre totalitarism și știință în secolul 20”, după cum a dezvăluit chiar el într-un interviu acordat pentru The New York Times.

Cei care vor fi suficient de curioși să deschidă cartea, vor intra în lumea acelora ce colaborează cu serviciilor secrete și a creatorilor de arme chimice.

ADVERTISEMENT

Imposibil de urmărit spune povestea „părintelui” neurotoxinei

Pentru o lucrare anterioară, Lebedev făcuse deja documentarea în ceea privește colaborarea dintre Rusia și Germania din anii ’20-’30, astfel că, în Imposibil de urmărit dezvăluie povestea lui Kalitin, un chimist considerat „părintele” neurotoxinei denumită Neofitul- o armă perfectă și imposibil de detectat în lupta cu rivalii politici.

După căderea Uniunii Sovietice, savantul a părăsit țara, a obținut o identitate falsă și a căutat adăpost în Germania, dar agenții serviciilor secrete pornesc pe urmele sale cu misiunea de a-i….servi o porție din propriul preparat.

ADVERTISEMENT

„Nu sunt prea multe romane care să arate ce se întâmplă astăzi în Rusia. Se scrie foarte mult despre trecutul stalinist și despre alte perioade istorice, dar tragediile și problemele momentului sunt cumva ignorate sau evitate. Mi-am dorit să scriu un roman de acest gen pentru publicul larg”, a dezvăluit Serghei Lebedev.

Serghei Lebedev: „Securitatea a scris povestea familiei mele”

Dacă Serghei Lebedev a scris povestea creatorului neurotixinei, autorul rus recunoaște că „securitatea a scris povestea familiei sale”. În romanul Imposibil de urmărit, a inclus și câteva detalii profund personale.

„Între 1917 și 1991, securitatea statutului a scris povestea familiei mele. Am pierdut în jur de 20 de oameni”, a mărturisit Lebedev pentru The Guardian.

Scriitorul și-a amintit cum după ce Zidul Berlinului a căzut, bunica sa l-a dus în cimitirul german din Moscova, unde i-a dezvăluit mai multe secrete ținute ascunse de familie.

Astfel, în neamul lor existau descendenți germani, emigrați în secolului 19 pe teritoriul Rusiei, care în timpul persecuțiilor bolșevice, alături de alte rude: printre care preoți sau nobili de provincie, au fost uciși. Pe de altă parte, fostul soț al bunicii a fost colonel al poliției secrete din timpul regimului lui Stalin.

Și unchiul Igor, personaj al romanului, care se bucură de o viață independentă și liberă, în timp ce slujba sa presupune dezvoltarea armelor biologice, a fost inspirată de un caz real, un prieten de familie al autorului.

„Simți că trăiești în două universuri contradictorii. Deci, să scriu romane este modul meu de a mă vindeca”, s-a descris Lebedev.

ADVERTISEMENT
Tags: