News

Vouchere energie pentru anul 2023. Cine trebuie să completeze declarațiile pe propria răspundere. Modelul documentului. Update

Guvernul a dat de un prim blocaj în tentativa de a împărți vouchere pentru energie pentru anul 2023, din cauza birocrației. Modelul declarației pe propria răspundere.
16.01.2023 | 21:38
Vouchere energie pentru anul 2023 Cine trebuie sa completeze declaratiile pe propria raspundere Modelul documentului Update
Ajutor pentru români. Foto: Substantial.ro
ADVERTISEMENT
16-01-2023
19:48

A apărut modelul de declaraţie pe propria răspundere pentru cetățenii care primesc vouchere la energie

Începând de luni, 16 ianuarie, autoritățile au început să distribuie declarațiile pe proprie răspundere, care trebuie să fie completate de românii care vor să beneficieze de ajutor la încălzire.

Acestea vor ajunge la 500.000 de oameni. Pentru a intra în posesia ajutorului la încălzire, acești cetățeni trebuie să facă dovada că sunt eligibili.

Conform legii, de acest ajutor beneficiază românii cu un venit mai mic de 2000 de lei, pe lângă alte aspecte care trebuie să fie clarificate.

Revenind la aceste declarații pe proprie răspundere, ele trebuie să fie completate de persoanele care au pe card un alt domiciliu decât cel real și, de asemenea, de persoanele care locuiesc la aceeași adresă alături de mai mulți colocatari.

Mai trebuie să completeze declarația și românii care locuiesc în sate în care nu există nomenclator stradal.

Până pe 15 februarie, aceste declarații vor fi analizate de autorități. Apoi, oamenii vor ști dacă sunt sau nu eligibili pentru a beneficia de acest ajutor pentru încălzire.

model-declaratie-compensare-facturi-curent-card-energie
Model de declaraţie pentru compensarea facturilor la curent. Sursa foto: antena3.ro

Începând de mâine vor fi distribuite peste 500.000 de declarații pe proprie răspundere, care trebuie să ajungă la acei români care nu pot beneficia de vouchere fără să le completeze.

Vouchere de energie 2023, declarații pe propria răspundere

Practic, nimeni nu poate intra în posesia ajutorului de 1400 de lei dacă nu e eligibil. Iar în cazul multor oameni Guvernul pare incapabil să deducă acest lucru fără declarații pe proprie răspundere.

ADVERTISEMENT

Pe lângă venitul maxim de 2000 de lei pe gospodărie, românii trebuie să le explice autorităților dacă locuiesc mai multe persoane în aceeași gospodărie sau dacă au alt domiciliu pe card decât cel real. Așadar, sunt scutiți de această declarație cei care locuiesc singuri în propria gospodărie și îndeplinesc restul condițiilor.

Din păcate, există o veste proastă pentru cei care locuiesc la țară în sate unde nu există nomenclator stradal pentru că și aceștia trebuie să completeze declarația. Toate declarațiile vor fi analizate de autorități, care vor decide cine merită să primească aceste ajutoare.

ADVERTISEMENT

Dacă totul va fi în regulă, prima tranșă de bani de 700 de lei va fi plătită până pe 1 martie, iar din acel moment oamenii pot merge la oficiul poștal pentru a face primele plăți pentru facturile la gaz sau curent, conform Antena 3.

Autorităție transmit că acei români care nu se pot deplasa pot cere poștașului să le facă plata pentru facturile curente.

ADVERTISEMENT

Ministrul PSD al muncii, Marius Budăi, a transmis că guvernarea PSD-PNL a pregătit mai multe măsuri prin care vor fi ajutați românii nevoiași și în 2023.

”Avem mai multe tipuri de măsuri, pe lângă cele de majorare a salariului minim, a 13-a indemnizație pentru persoanele cu dizabilități și creșterea alocațiilor.

ADVERTISEMENT

Mai avem trei tipuri de măsuri. Una e pe praguri valorice. Intră în vigoare în această lună. E vorba despre pragul de până la 1500 de lei, 1501-2000 lei, de la 2001 la 3000 de lei. Avem și voucherul pentru alimente, câte 250 de lei oferiți o dată la două luni.

Îl continuăm în acest an pe toată perioada lui 2023, cu menționarea că pragul era de 1500 de lei, iar acum va fi 1700 de lei. Prima tranșă se va acorda în februarie. Sprijinul pentru facturile la energie, de 1400 de lei: prima plată, în februarie anul curent. Aceste sume de bani au fost împărțite în două tranșe, prima e pentru 1 ianuarie – 30 iunie, a doua e 1 iulie – 30 decembrie. Din luna februarie intrăm în dinamica plății și a decontării acelor măsuri”, a transmis Budăi.

ADVERTISEMENT