News

Vouchere energie pentru anul 2023. Cine trebuie să completeze declarațiile pe propria răspundere. Modelul documentului. Update

Guvernul a dat de un prim blocaj în tentativa de a împărți vouchere pentru energie pentru anul 2023, din cauza birocrației. Modelul declarației pe propria răspundere.
16.01.2023 | 21:38
Vouchere energie pentru anul 2023 Cine trebuie sa completeze declaratiile pe propria raspundere Modelul documentului Update
Ajutor pentru români. Foto: Substantial.ro
ADVERTISEMENT
16-01-2023
19:48

A apărut modelul de declaraţie pe propria răspundere pentru cetățenii care primesc vouchere la energie

Începând de luni, 16 ianuarie, autoritățile au început să distribuie declarațiile pe proprie răspundere, care trebuie să fie completate de românii care vor să beneficieze de ajutor la încălzire.

Acestea vor ajunge la 500.000 de oameni. Pentru a intra în posesia ajutorului la încălzire, acești cetățeni trebuie să facă dovada că sunt eligibili.

Conform legii, de acest ajutor beneficiază românii cu un venit mai mic de 2000 de lei, pe lângă alte aspecte care trebuie să fie clarificate.

Revenind la aceste declarații pe proprie răspundere, ele trebuie să fie completate de persoanele care au pe card un alt domiciliu decât cel real și, de asemenea, de persoanele care locuiesc la aceeași adresă alături de mai mulți colocatari.

Mai trebuie să completeze declarația și românii care locuiesc în sate în care nu există nomenclator stradal.

Până pe 15 februarie, aceste declarații vor fi analizate de autorități. Apoi, oamenii vor ști dacă sunt sau nu eligibili pentru a beneficia de acest ajutor pentru încălzire.

model-declaratie-compensare-facturi-curent-card-energie
Model de declaraţie pentru compensarea facturilor la curent. Sursa foto: antena3.ro

Începând de mâine vor fi distribuite peste 500.000 de declarații pe proprie răspundere, care trebuie să ajungă la acei români care nu pot beneficia de vouchere fără să le completeze.

Vouchere de energie 2023, declarații pe propria răspundere

Practic, nimeni nu poate intra în posesia ajutorului de 1400 de lei dacă nu e eligibil. Iar în cazul multor oameni Guvernul pare incapabil să deducă acest lucru fără declarații pe proprie răspundere.

ADVERTISEMENT

Pe lângă venitul maxim de 2000 de lei pe gospodărie, românii trebuie să le explice autorităților dacă locuiesc mai multe persoane în aceeași gospodărie sau dacă au alt domiciliu pe card decât cel real. Așadar, sunt scutiți de această declarație cei care locuiesc singuri în propria gospodărie și îndeplinesc restul condițiilor.

Din păcate, există o veste proastă pentru cei care locuiesc la țară în sate unde nu există nomenclator stradal pentru că și aceștia trebuie să completeze declarația. Toate declarațiile vor fi analizate de autorități, care vor decide cine merită să primească aceste ajutoare.

ADVERTISEMENT

Dacă totul va fi în regulă, prima tranșă de bani de 700 de lei va fi plătită până pe 1 martie, iar din acel moment oamenii pot merge la oficiul poștal pentru a face primele plăți pentru facturile la gaz sau curent, conform Antena 3.

Autorităție transmit că acei români care nu se pot deplasa pot cere poștașului să le facă plata pentru facturile curente.

ADVERTISEMENT

Ministrul PSD al muncii, Marius Budăi, a transmis că guvernarea PSD-PNL a pregătit mai multe măsuri prin care vor fi ajutați românii nevoiași și în 2023.

”Avem mai multe tipuri de măsuri, pe lângă cele de majorare a salariului minim, a 13-a indemnizație pentru persoanele cu dizabilități și creșterea alocațiilor.

ADVERTISEMENT

Mai avem trei tipuri de măsuri. Una e pe praguri valorice. Intră în vigoare în această lună. E vorba despre pragul de până la 1500 de lei, 1501-2000 lei, de la 2001 la 3000 de lei. Avem și voucherul pentru alimente, câte 250 de lei oferiți o dată la două luni.

Îl continuăm în acest an pe toată perioada lui 2023, cu menționarea că pragul era de 1500 de lei, iar acum va fi 1700 de lei. Prima tranșă se va acorda în februarie. Sprijinul pentru facturile la energie, de 1400 de lei: prima plată, în februarie anul curent. Aceste sume de bani au fost împărțite în două tranșe, prima e pentru 1 ianuarie – 30 iunie, a doua e 1 iulie – 30 decembrie. Din luna februarie intrăm în dinamica plății și a decontării acelor măsuri”, a transmis Budăi.

ADVERTISEMENT
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum...
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum am tăcut. Ne-ați jignit! Ce i-ați făcut lui George...”
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României...
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei...
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei și selecționer. ”Faceți istorie!”. Am strâns emoțiile de la Euro într-un clip de poveste pentru România!
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată...
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată Europa. Germanii sunt cei mai interesaţi şi plătesc şi 100 euro pe kilogram
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat...
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat cărțile pe față, la 13 ani de la separare
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis...
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis antrenorul
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei...
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei iubit. De ce s-a despărțit, de fapt, de antrenorul naționalei României