News

S-a aflat ce boală a declanşat vaccinul anti-Covid-19, de la AstraZeneca. Care este starea de sănătate a voluntarului

18.09.2020 | 15:53
Sa aflat ce boala a declansat vaccinul antiCovid19 de la AstraZeneca Care este starea de sanatate a voluntarului
Un medicament face minuni împotriva Covid. 93% dintre pacienții cu forme grave au fost externați în doar 5 zile. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

AstraZeneca era considerată compania care e cel mai aproape de a dezvolta un vaccin anti-Covid, însă studiul vaccinului a intrat în impas.

Mai exact, AstraZeneca a oprit studiul clinic după ce un participant s-a îmbolnăvit grav cu o „boală neexplicată”.

ADVERTISEMENT

Compania nu a oferit până acum mai multe detalii, cert e că procesul s-a îngreunat și mai mulți voluntari s-au retras din studiile clinice.

O femeie vaccinată experimental anti-Covid s-a îmbolnăvit grav

Cu toate acestea, CNN a obținut un raport intern din interiorul companiei AstraZeneca, prin care se arată ce a pățit, mai exact, voluntarul misterios.

ADVERTISEMENT

Conform datelor obținute, voluntarul care s-a îmbolnăvit grav e o femeie de 37 de ani, sănătoasă. A ajuns să fie spitalizată în 5 septembrie după ce a primit a doua doză de vaccin și a făcut mielita transversă.

Potrivit liberaturii de specialitate, mielita transversă este o inflamaţie a coloanei vertebrale. Ţinta ei este materialul izolator care acoperă fibrele celulelor nervoase. Mielita transversă poate conduce la afectarea coloanei vertebrale, afectând simţurile din spatele rănii.

ADVERTISEMENT

Semnalele nervoase au o transmisie întreruptă datorită mielitei transverse, care po cauza durere sau alte probleme senzoriale, slăbiciune sau paralizie a muşchilor, sau disfuncţii ale vezicii urinare sau a intestinelor.

Mielita transversă poate fi cauzată de diferiţi factori, inclusiv infecţii şi boli afecţiuni ale sistemului imunitar care atacă ţesuturile organismului. Se pai poate întâmpla şi datorită altor afecţiuni ale mielitei, cum ar fi scleroza multiplă.

ADVERTISEMENT

Printre simptomele specifice acestei afecțiuni sunt durere mare de gât și spate, senzații de greață, furnicături, amorțeală, slăbiciune în mâini și picioare. În cel mai rău caz se poate ajunge la paralizie!

Revenind la pacientul zero, AstraZeneca a negat informațiile prezentate de CNN, însă jurnaliștii americani susțin că documentele obținute sunt credibile 100%.

Femeia afectată cu această afecțiune are dificultăți în a umbla, slăbiciune și durere în mâini, pe lângă alte simptome. Totuși, AstraZeneca a anunțat că femeia suferă de „o boală necunoscută” și a oprit testele din SUA și Marea Britanie. Între timp, acestea au fost reluate doar în Marea Britanie.

Oamenii au acuzat lipsa de transparență a companiei, în contextul în care încrederea populației într-un ipotetic vaccin anti-Covid este extrem de mare, la fel cum sunt și așteptările tuturor că astfel va fi stopată pandemia de Covid-19.

Testele din SUA ar trebui să fie reluate în curând, conform unui anunț al medicului Anthony Fauci. „Ar fi ciudat să oprești testarea din cauza unui singur eveniment nedorit”, a adăugat Fauci.

„Cu toate acestea, dacă se repetă această problemă, deja se schimbă situația”, a completat expertul american.

Femeia a fost vaccinată de două ori înainte de a se îmbolnăvi grav

Primul vaccin primit de femeie a fost în iunie, după care a urmat un vaccin în august. În 2 septembrie, în timp ce alerga, femeia a simțit o amorțeală în picioare. Femeia a fost internată în spital în 5 septembrie și medicii au confirmat faptul că nu avea un istoric de boli relevante pentru problema de care suferă.

Așa cum remacă și CNN, compania a preferat să nege aceste informații și i-a asigurat pe oameni că problema este una normală în acest stadiu al testării pe oameni al potențialului vaccin anti-Covid.

Jurnaliștii citează mai mulți experți care anunță că testarea pe zeci de mii de oameni implică, evident, și anumite riscuri și mereu vor exista câteva persoane care vor dezvolta efecte secundare nedorite ale vaccinului.

Cu toate acestea, în momentul în care oamenii își vor pierde încrederea în produsul AstraZeneca, puțini vor accepta să se lase vaccinați, remarcă experții din întreaga lume.

ADVERTISEMENT