Sport

S-a aflat marele secret! Câţi bani au plătit şeicii din Qatar când au cumpărat-o pe PSG

PSG este deţinută de QSI, o companie din Qatar, din 2011, însă suma reală a tranzacţiei a fost dezvăluită abia după 11 ani. Nasser Al-Khelaifi a anunţat câţi bani au plătit şeicii pentru clubul francez.
05.04.2022 | 19:14
Sa aflat marele secret Cati bani au platit seicii din Qatar cand au cumparato pe PSG
Nasser Al-Khelaifi a dezvăluit câţi bani au plătit şeicii din Qatar pentru a-o cumpăra pe PSG
ADVERTISEMENT

PSG este unul dintre cele mai bogate cluburi din lume, drept dovadă stă faptul că a efectuat cel mai scump transfer din istorie, însă preţul de cumpărare, în 2011, a fost unul ridicol. Suma nu ar putea acoperi acum salariile anuale, adunate, ale lui Neymar şi Lionel Messi.

Nasser Al-Khelaifi, dezvăluirea momentului: suma plătită de şeicii din Qatar pentru PSG

În timpul unui interviu acordat pentru The Athletic, Nasser Al-Khelaifi a vorbit şi despre începuturile investiţiei la PSG, în 2011. Şeicii din Qatar au cumpărat clubul de pe “Parc des Princes” în schimbul a 70.000.000 de euro.

ADVERTISEMENT

“A trebuit să injectăm şi să investim bani. Am cumpărat PSG cu 70.000.000 de euro. Acum, valoarea s-a multiplicat de câteva ori şi au existat oferte pentru vânzarea clubului”, a declarat preşedintele lui PSG.

În mai 2011, Colony Capital, compania americană care deţinea clubul PSG, a cedat 70% din acţiuni către QSI. Zece luni mai târziu, în martie 2012, şeicii au achiziţionat şi restul de 30%, iar presa internaţională vehicula suma de 30.000.000 de euro, ceea ce ar fi făcut ca preţul final să fie în jur de 100.000.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Şeicii din Qatar au făcut ca PSG să devină o forţă, cel puţin din vedere economic

La finalul sezonului 2010-2011, ultimul înainte ca şeicii să vină la Paris, PSG nu prindea Top 30 al raportului Deloitte Football Money League, în care figurează echipele cu cele mai mari încasări. Pe locul 30 se afla Sunderland, cu 87.900.000 de euro, astfel că parizienii nu se apropiau de această sumă.

ADVERTISEMENT

Un an mai târziu, după primul sezon în care QSI s-a implicat la PSG, clubul urca direct pe locul 10, cu încasări de 220.500.000 de euro. Qatarezii puneau umărul la o ascensiune de 31 de locuri în topul celor de la Deloitte.

În prezent, în urma topului realizat pentru sezonul 2020-2021, PSG ocupă locul 6, cu încasări de 556.200.000 de euro, iar transferul lui Lionel Messi, din vara anului trecut, care a adus bani grei din publicitate, îi va urca şi mai mult pe parizieni.

ADVERTISEMENT

Cheltuieli astronomice pe transferuri, zero trofee în Liga Campionilor

Din 2011 şi până în prezent, PSG a cheltuit peste 1,3 miliarde de euro pe transferuri. Doar mutarea lui Neymar, din vara lui 2017, i-a costat 222.000.000 de euro pe şeici. Chiar şi aşa, parizienii nu au reuşit să dea marea lovitură, câştigarea Ligii Campionilor.

În toată această perioadă, PSG a ajuns o singură dată în finală, în 2020, când Bayern Munchen s-a impus, scor 1-0. În rest, parizienii au suferit eliminări dureroase, cea în faţa Barcelonei, din sezonul 2016-2017, fiind pe primul loc. Atunci, trupa de pe “Parc des Princes” a câştigat cu 4-0 manşa tur, pentru ca în retur, pe “Camp Nou”, să fie cedeze, scor 1-6.

ADVERTISEMENT
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Povestea nespusă a zilei când Reagan a fost împușcat. La Casa Albă domnea...
Povestea nespusă a zilei când Reagan a fost împușcat. La Casa Albă domnea haosul, în timp ce submarine rusești se apropiau periculos de Washington
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să plătească pentru un pahar
Mihai Neşu, dezvăluiri dureroase la 13 ani după divorţ. Marele regret de după...
Mihai Neşu, dezvăluiri dureroase la 13 ani după divorţ. Marele regret de după destrămarea căsniciei: Sper ca Maria să mă ierte!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
VIRUSUL mortal care UCIDE precum COVID-UL! E ALERTĂ MAXIMĂ
VIRUSUL mortal care UCIDE precum COVID-UL! E ALERTĂ MAXIMĂ
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar...
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar fi sedus și înșelat un bătrân din Milano. Imagini incredibile cu femeia și jurnaliștii italieni
Povestea omului din spatele cortinelor iUmor. Andreas Petrescu, în afara show-ului de televiziune
Povestea omului din spatele cortinelor iUmor. Andreas Petrescu, în afara show-ului de televiziune
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a...
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a speriat pe trecători. Imagini cu un PUTERNIC IMPACT emoțional! VIDEO
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2...
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2 Mai: cel puțin 33 de milioane de euro. Cine va plăti
Veste bună pentru 3 milioane de pensionari. Vor primi o nouă tranșă de...
Veste bună pentru 3 milioane de pensionari. Vor primi o nouă tranșă de 1400 de lei, pe cardul de energie. Când intră în posesia banilor