Sport

S-a aflat marele secret! Câţi bani au plătit şeicii din Qatar când au cumpărat-o pe PSG

PSG este deţinută de QSI, o companie din Qatar, din 2011, însă suma reală a tranzacţiei a fost dezvăluită abia după 11 ani. Nasser Al-Khelaifi a anunţat câţi bani au plătit şeicii pentru clubul francez.
05.04.2022 | 19:14
Sa aflat marele secret Cati bani au platit seicii din Qatar cand au cumparato pe PSG
Nasser Al-Khelaifi a dezvăluit câţi bani au plătit şeicii din Qatar pentru a-o cumpăra pe PSG
ADVERTISEMENT

PSG este unul dintre cele mai bogate cluburi din lume, drept dovadă stă faptul că a efectuat cel mai scump transfer din istorie, însă preţul de cumpărare, în 2011, a fost unul ridicol. Suma nu ar putea acoperi acum salariile anuale, adunate, ale lui Neymar şi Lionel Messi.

Nasser Al-Khelaifi, dezvăluirea momentului: suma plătită de şeicii din Qatar pentru PSG

În timpul unui interviu acordat pentru The Athletic, Nasser Al-Khelaifi a vorbit şi despre începuturile investiţiei la PSG, în 2011. Şeicii din Qatar au cumpărat clubul de pe “Parc des Princes” în schimbul a 70.000.000 de euro.

ADVERTISEMENT

“A trebuit să injectăm şi să investim bani. Am cumpărat PSG cu 70.000.000 de euro. Acum, valoarea s-a multiplicat de câteva ori şi au existat oferte pentru vânzarea clubului”, a declarat preşedintele lui PSG.

În mai 2011, Colony Capital, compania americană care deţinea clubul PSG, a cedat 70% din acţiuni către QSI. Zece luni mai târziu, în martie 2012, şeicii au achiziţionat şi restul de 30%, iar presa internaţională vehicula suma de 30.000.000 de euro, ceea ce ar fi făcut ca preţul final să fie în jur de 100.000.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Şeicii din Qatar au făcut ca PSG să devină o forţă, cel puţin din vedere economic

La finalul sezonului 2010-2011, ultimul înainte ca şeicii să vină la Paris, PSG nu prindea Top 30 al raportului Deloitte Football Money League, în care figurează echipele cu cele mai mari încasări. Pe locul 30 se afla Sunderland, cu 87.900.000 de euro, astfel că parizienii nu se apropiau de această sumă.

ADVERTISEMENT

Un an mai târziu, după primul sezon în care QSI s-a implicat la PSG, clubul urca direct pe locul 10, cu încasări de 220.500.000 de euro. Qatarezii puneau umărul la o ascensiune de 31 de locuri în topul celor de la Deloitte.

În prezent, în urma topului realizat pentru sezonul 2020-2021, PSG ocupă locul 6, cu încasări de 556.200.000 de euro, iar transferul lui Lionel Messi, din vara anului trecut, care a adus bani grei din publicitate, îi va urca şi mai mult pe parizieni.

ADVERTISEMENT

Cheltuieli astronomice pe transferuri, zero trofee în Liga Campionilor

Din 2011 şi până în prezent, PSG a cheltuit peste 1,3 miliarde de euro pe transferuri. Doar mutarea lui Neymar, din vara lui 2017, i-a costat 222.000.000 de euro pe şeici. Chiar şi aşa, parizienii nu au reuşit să dea marea lovitură, câştigarea Ligii Campionilor.

În toată această perioadă, PSG a ajuns o singură dată în finală, în 2020, când Bayern Munchen s-a impus, scor 1-0. În rest, parizienii au suferit eliminări dureroase, cea în faţa Barcelonei, din sezonul 2016-2017, fiind pe primul loc. Atunci, trupa de pe “Parc des Princes” a câştigat cu 4-0 manşa tur, pentru ca în retur, pe “Camp Nou”, să fie cedeze, scor 1-6.

ADVERTISEMENT
Imagini stupefiante cu iubita lui Ronaldo la saună! Cum a apărut Georgina: „Cel...
Imagini stupefiante cu iubita lui Ronaldo la saună! Cum a apărut Georgina: „Cel mai ciudat lucru pe care l-am văzut”
Războiul oligarhilor ruși în România: omul care-i furnizează vitamine lui Putin, dat pe...
Războiul oligarhilor ruși în România: omul care-i furnizează vitamine lui Putin, dat pe mâna autorităților de un fost colaborator
Boala a pus stăpânire pe creierul gimnastei care a făcut istorie pentru România....
Boala a pus stăpânire pe creierul gimnastei care a făcut istorie pentru România. Tragediile tăcute ale marilor sportivi
Boala care a umplut spitalele de câteva zile. Cele mai multe cazuri, pe...
Boala care a umplut spitalele de câteva zile. Cele mai multe cazuri, pe litoral sau în zonele de munte
Cât a putut să cheltuie, într-o singură zi, la plajă celebrul Pescobar: Îmi...
Cât a putut să cheltuie, într-o singură zi, la plajă celebrul Pescobar: Îmi cer eu scuze de la nota asta mare, atât s-a putut
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
De ce a murit, de fapt, Andrei Versace. Ipoteza principală a anchetatorilor
De ce a murit, de fapt, Andrei Versace. Ipoteza principală a anchetatorilor
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Dr. Gheorghiţă, major, vaccinat şi foarte însurat! Detaliul care l-a dat de gol...
Dr. Gheorghiţă, major, vaccinat şi foarte însurat! Detaliul care l-a dat de gol că este deja soţul Monicăi Bîrlădeanu
„Avem acum un război în Europa pe care nu credeam că îl vom...
„Avem acum un război în Europa pe care nu credeam că îl vom mai vedea vreodată!” Europa trece la recrutare pe fondul creşterii amenințării unui război mai amplu cu Rusia
Charlotte, fiica adoptivă a lui Ilie Nastase, acuzații dure la adresa Ioanei Nastase:...
Charlotte, fiica adoptivă a lui Ilie Nastase, acuzații dure la adresa Ioanei Nastase: „M-a blocat în telefonul lui tata! Fratele meu a dispărut de 5 luni!” Care este replica Ioanei, soția tenismanului?!