News

S-au stricat cele trei nave purtătoare de rachete ale Forțelor Navale Române, care efectuează misiuni în Marea Neagră. Cât costă reparațiile

Forțele Navale Române au în dotare trei nave purtătoare de rachete, cu o vechime de peste 30 de ani, care au nevoie de reparații.
20.06.2023 | 09:33
Sau stricat cele trei nave purtatoare de rachete ale Fortelor Navale Romane care efectueaza misiuni in Marea Neagra Cat costa reparatiile
Forțele Navale Române dețin trei nave purtătoare de rachete Colaj: FANATIK, Sursa foto: navy.ro, Facebook Forțele Navale Române
ADVERTISEMENT

Forțele Navale Române efectuează operațiuni militare, în principal în Marea Neagră și pe Dunăre. Flota maritimă este formată din  aproximativ 45 de unități nave maritime (trei fregate, patru corvete, trei nave purtătoare de rachete, patru nave de minare, nave de salvare, nave pentru scafandri, nave logistice).

Reparațiile navelor costă 1,4 milioane euro

Pe 26 mai 2023, conform datelor consultate de FANATIK pe platforma achiziţiilor publice, e-licitatie.ro, Ministerul Apărării Naţionale – UM 02022 Constanța a parafat un contract în valoare de 6.989.13.98 lei (aproximativ 1,4 milioane euro) numit „Reparații și andocare la navă tip N.P.R.”, durata acestuia fiind de 24 de luni.

ADVERTISEMENT

Contractul a fost semnat cu Șantierul Naval Midia SA. Cantitatea maximă a acordului cadru este de reparații pentru toate cele trei nave purtătoare de rachete aflate în dotarea Forțelor Navale Române. Este un moment dificil, deoarece Rusia desfășoară de mai bine de un an, de când a declanșat războiul în Ucraina,  acțiuni militare în Marea Neagră.

Nava purtătoare de rachete este destinată să lupte împotriva navelor torpiloare, navelor purtătoare de artilerie, rachetelor și artileriei de coastă, aviației de vânătoare-bombardament, artileriei și rachetelor trupelor terestre, grupurilor de nave de suprafață de luptă, detașamentelor de desant, convoaielor și navelor de transport izolate ale inamicului și împotriva altor nave purtătoare de rachete.

ADVERTISEMENT

Conform caietului de sarcini, se vor efectua operațiuni precum realizat și montaj calaje, curăţat opera vie, cârme şi zona de alternanţă, sablat opera vie, cârme şi zona de alternanță, spălat opera vie şi zona de alternanţă, piturat opera vie,  cârme şi zona de alternanţă, sablat spălat şi piturat opera moartă și puntea principală, trasarea liniei de plutire, a scărilor de pescaj, al numărului de bordaj şi a numelui navei.

Navele au intrat în serviciu în 1990 și 1991

De asemenea, se vor mai efectua: măsurat grosimea tablelor la opera vie, înlocuit table necorespunzătoare, revizie tehnică la casete prize de fund, reparaţii linii axiale – 2 linii (arbore portelice, revizie tehnică la elice cu pas fix Φ 1800, 3 pale, revizie tehnica răcitoare ulei turbine, revizie tehnică răcitoare de ulei reductoare, revizie tehnică răcitoare de apă şi ulei motoare auxiliare (3 răcitoare apă și 3 răcitoare ulei)

ADVERTISEMENT

Alte operațiuni ce se vor mai face la Șantierul Midia sunt: reparat instalaţia de combustibil şi curăţat tancuri combustibil – 7 buc, reparat instalaţia de scurgeri generale, reparat instalaţia de apă dulce, reparat instalaţia și de stins incendiul și de apă sărată (hidrofor), reparație instalaţia de drenaj, reparaţii cârme, reparaţii instalaţia de ancorare şi manevră, lanţ ancoră, reparat instalaţii de punte, reparat instalaţia de aer comprimat, reparat instalaţia hidraulică de acţionare de la distanţă a turbinelor și remorcaj.

Cele trei nave purtătoare de rachete au numerele de bordaj 188, 189 și 190. Prima, numită “Zborul”, a intrat în serviciu pe 10 septembrie 1990, conform site-ului Forțelor Navale Române, navy.ro. Celelalte două, botezate “Pescărușul” și “Lăstunul”, au intrat în serviciu pe 27 decembrie 1991, ceea ce înseamnă că toate navele au o vechime de peste 30 de ani.

ADVERTISEMENT

Se vor cheltui peste 500.000 euro pentru amenajarea interioară a două corvete

Caracteristicile principale ale navelor purtătoare de rachete din dotarea Forțelor Navale Române sunt deplasament (încărcare maximă) de 385 tone, lungime – 56,2 metri, lățime – 11,05 metri, pescaj – 3,31 metri, propulsie 4 turbine cu gaz tip DR-77 și o viteză maximă de 45 noduri. Fiecare din cele trei nave poate găzdui un echipaj de 60 persoane.

Ca armament, fiecare navă este dotată cu 4 rachete autoghidate tip P-21/ P-22, o instalaţie FAM-14 – lansare rachete navă-aer tip STRELLA; o instalație artileristică calibrul 76,2mm; două instalații artileristice calibru 30mm; două instalaţii lansare proiectile bruiaj pasiv (PK-16) și 4 sisteme radar. Pe 17 iunie 2023, UM 02022 Constanța a publicat un anunț de participare pe platforma achizițiilor publice, consultată, de FANATIK, pentru participarea la o licitație în urma căreia se va atribui contractul “Amenajare a spațiilor interioare la navele de tip corvete proiect 1048M (Corveta 264 și Corveta 265)”.

Valoarea totală estimată a contractului este de 2.612.022,88 lei (aproximativ 525.000 euro), iar durata acestuia va fi de 24 de luni. Lucrările se vor efectua la bordul navelor, aflate în Portul Militar Mangalia. Corvetele sunt nave de luptă a căror destinație principală este lupta antisubmarine. Ca armament, acestea au la bord torpile și bombe antisubmarine de diverse tipuri.

ADVERTISEMENT