În urma verificărilor efectuate de specialiștii Forțelor Navale Române s-a constatat că obiectul agățat de pescador este o mină marină din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Aceasta a fost eliberată din plasa pescadorului și a fost distrusă pe fundul apei, la adâncimea de 10 m, prin detonare de la distanță. Imaginile cu acest moment au fost postate pe pagina de Facebook a instituției militare.
”Scafandrii EOD ai Forțelor Navale au neutralizat prin distrugere, joi, 13 aprilie, o mină marină care punea în pericol navigația și activitățile de pescuit, în apropierea litoralului românesc”, anunță Forțele Navale.
Este alertă în apropiere de Capu Midia. Un pescador a agăţat în traul un obiect care pare a fi o mină marină. Specialiştii din cadrul Forțelor Navale se vor deplasa în zonă pentru a face verificări.
În cursul zilei de joi, 13 aprilie, Garda de Coastă a fost alarmată de un pescador aflat în Marea Neagră. Membrii echipajului navigabil au anunțat că ambarcațiunea lor ar fi agăţat în traul un obiect care pare a fi o mină marină. În scurt timp, autoritățile au intrat în alertă.
”Un pescador a anunţat Garda de Coastă că în traulul navei a agăţat un obiect care pare a fi o mină marină. Traulul este la fundul apei, nu a fost ridicat la suprafaţă, pescadorul s-a îndepărtat de acesta cât îi permite funia.
Am ajuns la faţa locului pentru a asigura zona şi am anunţat Ministerul Apărării Naţional”, a afirmat Garda de Coastă, conform Știrile ProTV. Forțele Navale Române au anunțat că vor interveni.
La scurt timp după alertare, șeful Statului Major al Forțelor Navale a ordonat intervenția în zonă cu puitorul de mine Viceamiral Constantin Bălescu. La locul indicat s-a mai deplasat și o grupă de scafandri. Nava Armatei a ieșit din portul militar Constanța în jurul orei 14.00. Echipajul este pregătit să intervină pentru neutralizarea obiectului raportat.
”Nava de pescuit Flamingo 4, care desfășura activități specifice la o distanță de aproximativ 8 mile marine travers de Capu Midia, a raportat joi, 13 aprilie 2023, prezența unui obiect asemănător cu o mină marină în trauler.
Conform procedurilor specifice, după primirea solicitării, șeful Statului Major al Forțelor Navale a ordonat intervenția cu puitorul de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” (PM-274). Intervine și o grupă de scafandri EOD ambarcată la bord”, se arată într-un comunicat al Forțelor Navale.
De la debutul războiului din Ucraina, Forțele Navale au neutralizat cinci mine marine. Dacă se va dovedi existența unei mine marine, acțiunea de joi va fi cea cu numărul 6.
În toată zona Mării Negre, de la debutul conflictului, au fost neutralizate 68 de mine marine. Toate în bazinul vestic al Mării Negre: una de Georgia, 4 de Bulgaria, 7 de Turcia și 51 de Ucraina.