Sport

Șahul în școală, un proiect devenit realitate la inițiativa FR Șah! Ce elevi vor beneficia de cursuri gratuite în instituțiile publice

Federația Română de Șah a pus la cale un proiect național prin care își dorește să pună în lumină beneficiile șahului în rândul copiilor.
04.03.2023 | 20:04
Sahul in scoala un proiect devenit realitate la initiativa FR Sah Ce elevi vor beneficia de cursuri gratuite in institutiile publice
Federația Română de Șah dă startul proiectului „Educație prin Șah”.
ADVERTISEMENT

Federația Română de Șah a lansat un proiect la nivel național prin care își dorește să promoveze beneficiile „sportului minții” în rândul copiilor. Anunțul a fost făcut de Vlad Ardeleanu, președintele FR Șah pe pagina de Facebook. Totodată, planul își propune predarea șahului elevilor de clasele a III-a și a IV-a.

Federația Română de Șah vrea să implementeze predarea șahului în școlile publice din România

În acest proiect s-a implicat atât Ministerul Educației, care este parte instituțională, cât și Asociația Proacta EDU, o organizație neguvernamentală. Pentru a crește notorietatea „sportului minții” în rândul copiilor, Federația Română de Șah își propune ca acesta să fie predat în școlile publice din România elevilor de clasele a III-a și a IV-a.

ADVERTISEMENT

Planul se întinde pe trei etape, pornind de la formarea profesorilor și oferirea șahului ca studiu opțional, până la organizarea de evenimente de șah. Inițiativa FR Șah a fost primită cu brațele deschise, nu mai puțin de 300 de profesori înscriindu-se în prima lună de la lansarea oficială.

În primă fază, obiectivul principal al proiectului este formarea a 3.000 de profesori din școlile publice pentru a pregăti 50.000 de elevi începând cu viitorul an școlar 2023-2024. Beneficiile șahului sunt nenumărate și are numeroase lucruri bune de oferit pentru copii printre care învățarea disciplinei, a ordinii, dar și a creativității. Totodată, „sportul minții” îmbunătățește capacitatea de concentrare, abilitățile logice și de memorie.

ADVERTISEMENT

„Educație prin Șah”, proiectul lansat de Federația Română de Șah

„Educație prin Șah”, numele pe care îl poartă proiectul național inițiat de Federația Română de Șah le dă șansa atât copiilor de a percepe și a beneficia de jocul de șah, dar și profesorilor din școlile publice pentru a primi formare și a primi credite profesionale.

„Șahul este un joc care îmbunătățește creativitatea, rezolvarea problemelor, memoria și abilitățile matematice. Șahul te face inteligent”, este declarația lui Garry Kasparov, fostul campion mondial de șah care a oferit un amplu interviu în exclusivitate pentru FANATIK în care a vorbit despre sportul în contextul războiului din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Garry Kasparov, cunoscut unul dintre cei mai duri contestatari ai regimului lui Vladimir Putin și unul dintre cei mai mari jucători de șah din istorie, a explicat ce rol are sportul în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina.

“Răspunsul universal pentru agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei este o demonstraţie că sportul joacă un rol în aducerea oamenilor împreună”

“Sportul ar trebuit să fie diferit de politică. În realitate nu s-a întâmplat. Cei care sunt de cealaltă parte a democraţiei şi libertăţii vor mereu să exploateze imaginea sportivilor valoroşi, pentru agenda lor politică.

ADVERTISEMENT

Acum vedem unitate pentru că lucruri urâte se întâmplă în lume, evenimente tragice, nu departe de aici. Iar aceste lucruri unesc oamenii. Pentru că, uneori, lucrurile trebuie văzute în alb şi negru. 

Răspunsul universal pentru agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei este o demonstraţie că sportul joacă un rol în aducerea oamenilor împreună. De asta şi organizatorii acestui turneu au folosit, foarte inspirat, sloganul: minţi unite. Pentru că sportul uneşte ţări, uneşte oameni. Noi trebuie să fim uniţi de anumite valori. 

Vrem ca şahul să fie un element de progres, de unitate şi vom continua să mergem înainte cu acest mesaj de unitate. Chiar şi în aceste vremuri dificile”, a declarat Kasparov în exclusivitate pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT
Fiica lui Ilie Năstase s-a angajat în România! Cu ce se ocupă la...
Fiica lui Ilie Năstase s-a angajat în România! Cu ce se ocupă la 20 de ani frumoasa Alessia
Burleanu a lămurit problema noului selecționer: cum se va alege înlocuitorul lui Iordănescu
Burleanu a lămurit problema noului selecționer: cum se va alege înlocuitorul lui Iordănescu
Băiatul lui Gigi Becali s-a căsătorit în mare secret! Povestea de viață îngrozitoare...
Băiatul lui Gigi Becali s-a căsătorit în mare secret! Povestea de viață îngrozitoare a tânărului înfiat de patronal FCSB!
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71. După contestaţii, a ajuns respinsă, pe locul 422
O campioană mondială şi europeană la gimnastică, noua cucerire a lui Denis Alibec....
O campioană mondială şi europeană la gimnastică, noua cucerire a lui Denis Alibec. Imagini de senzaţie de pe plaja din Santorini
Bianca Drăgușanu, atac fără precedent împotriva lui Victor Slav, la 10 ani de...
Bianca Drăgușanu, atac fără precedent împotriva lui Victor Slav, la 10 ani de la divorț: „E mai mult influencer decât tată. Și am făcut un ditamai copilul care..."
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI...
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI MICA pensie
Schimbare importantă pentru pensionari. Când vor primi pensiile pe luna august
Schimbare importantă pentru pensionari. Când vor primi pensiile pe luna august
Acești șoferi nu mai au scăpare. Amenzile curg în ultima vreme
Acești șoferi nu mai au scăpare. Amenzile curg în ultima vreme
Simona Halep, ANUNŢUL momentului. A ales o publicaţie străină
Simona Halep, ANUNŢUL momentului. A ales o publicaţie străină
„În România sunt pregătiţi să-l primească”. Uciderea unui urs care a atacat un...
„În România sunt pregătiţi să-l primească”. Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activişti
Mara Bănică și Robert Turcescu, deranjați de profesorul de la Universitatea din București...
Mara Bănică și Robert Turcescu, deranjați de profesorul de la Universitatea din București care s-a îmbrăcat ca o femeie în fața studenților. „Cum să te prezinți în halul ăsta?”