Sport

FR Șah, o nouă mutare spectaculoasă! După Richard Rapport, un alt super talent al Europei va reprezenta România

România devine o candidată serioasă la competițiile europene de șah după un nou transfer de marcă anunțat de FR Șah. Un alt jucător de top va evolua sub "tricolor".
20.01.2023 | 11:52
FR Sah o noua mutare spectaculoasa Dupa Richard Rapport un alt super talent al Europei va reprezenta Romania
Kirill Shevchenko (stânga) s-a înfruntat cu David Gavrilescu, noul său coleg în naționala României, la Superbet Rapid&Blitz Polonia. Sursă foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Kirill Shevchenko, 20 de ani, campion european cu Ucraina în 2021, va reprezenta România începând cu următoarele competiții, conform anunțului făcut de Federația Română de Șah.

FR Șah a anunțat oficial că Marele Maestru Kirill Shevchenko va reprezenta România: “Suntem mândri că ne-ai ales pe noi!”

“Suntem fericiți și onorați să anunțăm că unul dintre cei mai tineri și mai de perspectivă șahiști din lume, marele maestru ucrainean Kirill Shevchenko, a ales să joace șah sub steagul României. Bun venit, Kirill! Suntem mândri că ne-ai ales pe noi!”, este anunțul făcut de Federația Română de Șah.

ADVERTISEMENT

Kirill Shevchenko a devenit Mare Maestru în 2017, când avea doar 14 ani! În prezent este pe locul 78 în clasamentul FIDE, cu un ELO de 2662. Devine astfel al treilea cel mai bine cotat jucător care reprezintă România, după Richard Rapport (2740, locul 15 FIDE) și Bogdan Deac (2700, locul 40 FIDE).

În noiembrie 2021, Kirill Shevchenko reușea să câștige unul dintre cele mai prestigioase turnee de blitz, Lindores Abbey. O competiție la care au luat parte 120 de mari maeștri, printre care și Fabiano Caruana, Maxime Vachier-Lagrave, Levon Aronian, Peter Svidler.

ADVERTISEMENT

Kirill Shevchenko, victorie incredibilă în fața lui Magnus Carlsen, cu piesele negre. Campionul mondial ceda după 23 de mutări!

Shevchenko reușea să se impună la Riga după ce obținea 14 puncte în cele 18 partide disputate. În spatele lui s-au clasat Fabiano Caruana și Erjun Ergaisi, ambii cu 13,5 puncte.

În aprilie 2022, Kirill Shevchenko a reușit o victorie spectaculoasă, cu piesele negre, în fața lui Magnus Carlsen. În acea partidă, disputată în format de șah rapid, Carlsen a cedat după mutarea 23!

ADVERTISEMENT

Tot anul trecut, Shevchenko a fost invitat și la Superbet Rapid&Blitz Polonia, competiție la care au mai participat David Gavrilescu și Richard Rapport. La competiția de la Varșovia a fost prezent legendarul Viswanathan Anand! Dar și nume mari ale șahului actual, precum Fabiano Caruana, Levon Aronian, sau Wesley So. A reușit să se impună Jan-Krysztof Duda.

România, echipă stelară pentru competițiile de șah: Rapport, Deac și Shevchenko, plus unul dintre cei mai buni juniori ai lumii, David Gavrilescu

În afara celor trei jucători de top 100 mondial, România are și unul dintre cei mai buni juniori ai lumii. David Gavrilescu, născut în 2003, este pe locul 31 în această ierarhie. Shevchenko, născut în 2002, și Deac, născut în 2001, au fost și ei în anii trecuți în topul juniorilor.

ADVERTISEMENT

Richard Rapport, cel mai bine cotat jucător al României, evoluează în prezent la Tata Steel Chess Masters 2023, turneul de la Wijk an Zee, Olanda, printre cele mai prestigioase din lumea șahului.

 

ADVERTISEMENT
Iarna adevărată pune stăpânire treptat pe întreaga țară. Când ajunge ninsoarea și în...
Iarna adevărată pune stăpânire treptat pe întreaga țară. Când ajunge ninsoarea și în București
A fost desemnată cea mai frumoasă femeie din țara ei, dar a spus...
A fost desemnată cea mai frumoasă femeie din țara ei, dar a spus "stop" și acum e sportivă profesionistă
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se...
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se stabilească sportiva din Constanța
Dorian Popa a luat o decizie radicală după ce a fost prins drogat...
Dorian Popa a luat o decizie radicală după ce a fost prins drogat şi în chiloţi la volan, iar iubita de 40 de ani l-a părăsit
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost...
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
CUTREMUR ÎN DOSARUL Caracal! Vestea primită de Gheorghe Dincă în închisoare
CUTREMUR ÎN DOSARUL Caracal! Vestea primită de Gheorghe Dincă în închisoare
Teroare în Europa. Se așteaptă atentate de sărbători
Teroare în Europa. Se așteaptă atentate de sărbători
S-A DECIS! Mai puțină muncă pentru români. Legea a fost publicată în Monitorul...
S-A DECIS! Mai puțină muncă pentru români. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial
Uluitor! Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu, după ani întregi de...
Uluitor! Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu, după ani întregi de carieră: „Mi-am redus la minimă necesitate cheltuielile. Dacă știam ce vremuri vin...”
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala...
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala Laminor. Se fac blocuri lângă mallul de 133 de milioane de euro al lui Robert Negoiță
Zodia care va trăi un miracol divin înainte de Crăciun. Toată viața i...
Zodia care va trăi un miracol divin înainte de Crăciun. Toată viața i se va schimba complet
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune...
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune niciodată? Cum arată 24 de ore în 30 de secunde!