Sport

FR Șah, o nouă mutare spectaculoasă! După Richard Rapport, un alt super talent al Europei va reprezenta România

România devine o candidată serioasă la competițiile europene de șah după un nou transfer de marcă anunțat de FR Șah. Un alt jucător de top va evolua sub "tricolor".
20.01.2023 | 11:52
FR Sah o noua mutare spectaculoasa Dupa Richard Rapport un alt super talent al Europei va reprezenta Romania
Kirill Shevchenko (stânga) s-a înfruntat cu David Gavrilescu, noul său coleg în naționala României, la Superbet Rapid&Blitz Polonia. Sursă foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Kirill Shevchenko, 20 de ani, campion european cu Ucraina în 2021, va reprezenta România începând cu următoarele competiții, conform anunțului făcut de Federația Română de Șah.

FR Șah a anunțat oficial că Marele Maestru Kirill Shevchenko va reprezenta România: “Suntem mândri că ne-ai ales pe noi!”

“Suntem fericiți și onorați să anunțăm că unul dintre cei mai tineri și mai de perspectivă șahiști din lume, marele maestru ucrainean Kirill Shevchenko, a ales să joace șah sub steagul României. Bun venit, Kirill! Suntem mândri că ne-ai ales pe noi!”, este anunțul făcut de Federația Română de Șah.

ADVERTISEMENT

Kirill Shevchenko a devenit Mare Maestru în 2017, când avea doar 14 ani! În prezent este pe locul 78 în clasamentul FIDE, cu un ELO de 2662. Devine astfel al treilea cel mai bine cotat jucător care reprezintă România, după Richard Rapport (2740, locul 15 FIDE) și Bogdan Deac (2700, locul 40 FIDE).

În noiembrie 2021, Kirill Shevchenko reușea să câștige unul dintre cele mai prestigioase turnee de blitz, Lindores Abbey. O competiție la care au luat parte 120 de mari maeștri, printre care și Fabiano Caruana, Maxime Vachier-Lagrave, Levon Aronian, Peter Svidler.

ADVERTISEMENT

Kirill Shevchenko, victorie incredibilă în fața lui Magnus Carlsen, cu piesele negre. Campionul mondial ceda după 23 de mutări!

Shevchenko reușea să se impună la Riga după ce obținea 14 puncte în cele 18 partide disputate. În spatele lui s-au clasat Fabiano Caruana și Erjun Ergaisi, ambii cu 13,5 puncte.

În aprilie 2022, Kirill Shevchenko a reușit o victorie spectaculoasă, cu piesele negre, în fața lui Magnus Carlsen. În acea partidă, disputată în format de șah rapid, Carlsen a cedat după mutarea 23!

ADVERTISEMENT

Tot anul trecut, Shevchenko a fost invitat și la Superbet Rapid&Blitz Polonia, competiție la care au mai participat David Gavrilescu și Richard Rapport. La competiția de la Varșovia a fost prezent legendarul Viswanathan Anand! Dar și nume mari ale șahului actual, precum Fabiano Caruana, Levon Aronian, sau Wesley So. A reușit să se impună Jan-Krysztof Duda.

România, echipă stelară pentru competițiile de șah: Rapport, Deac și Shevchenko, plus unul dintre cei mai buni juniori ai lumii, David Gavrilescu

În afara celor trei jucători de top 100 mondial, România are și unul dintre cei mai buni juniori ai lumii. David Gavrilescu, născut în 2003, este pe locul 31 în această ierarhie. Shevchenko, născut în 2002, și Deac, născut în 2001, au fost și ei în anii trecuți în topul juniorilor.

ADVERTISEMENT

Richard Rapport, cel mai bine cotat jucător al României, evoluează în prezent la Tata Steel Chess Masters 2023, turneul de la Wijk an Zee, Olanda, printre cele mai prestigioase din lumea șahului.

 

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Escrocii sunt din ce în ce mai inventivi. Care sunt noile metode puse...
Escrocii sunt din ce în ce mai inventivi. Care sunt noile metode puse la cale pentru a păcăli persoane naive
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Industria din România cu profit uriaş, de peste 600 de milioane de euro,...
Industria din România cu profit uriaş, de peste 600 de milioane de euro, în 2023. Bucureştenii au generat o treime din sumă
Ce poate face acum vedeta care a avut o relaţie de 8 ani...
Ce poate face acum vedeta care a avut o relaţie de 8 ani cu soţia fratelui său. A vrut s-o cucerească şi pe soacra acestuia
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a...
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a cumpărat proprietatea
Important pentru toți utilizatorii de Chrome. Google a făcut acum anunțul
Important pentru toți utilizatorii de Chrome. Google a făcut acum anunțul
Ce MOȘTENIRE a primit Catinca Roman de la Mioara Roman. Ce a dezamăgit-o...
Ce MOȘTENIRE a primit Catinca Roman de la Mioara Roman. Ce a dezamăgit-o cel mai tare. Nu i-a fost rușine să spună asta!
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu...
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor...
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor primi o veste complet neașteptată