Sport

Între război şi şah! Garry Kasparov a explicat pentru FANATIK de ce uneşte sportul oamenii în aceste vremuri tulburi: “Ar trebuit să fie diferit de politică. În realitate nu s-a întâmplat”

Garry Kasparov este unul dintre cei mai duri contestatari ai regimului lui Vladimir Putin. Aflat la Bucureşti pentru Superbet Chess Classic, Kasparov a explicat pentru FANATIK ce rol are sportul în contextul războiului.
05.05.2022 | 12:54
Intre razboi si sah Garry Kasparov a explicat pentru FANATIK de ce uneste sportul oamenii in aceste vremuri tulburi Ar trebuit sa fie diferit de politica In realitate nu sa intamplat
Garry Kasparov
ADVERTISEMENT

Unul dintre cei mai mari jucători de şah din istorie, Garry Kasparov, se află la Bucureşti unde în aceste zile se organizează Superbet Chess Classic, cel mai tare turneu din România. Kasparov este şi unul dintre contestatarii preşedintelui rus, Vladimir Putin.

Între război şi şah! Garry Kasparov a explicat pentru FANATIK de ce uneşte sportul oamenii în aceste vremuri tulburi

De la începutul războiului din Ucraina, Garry Kasparov a avut mai multe luări de poziţie foarte tranşante vis-a-vis de Rusia, opiniile şi discursurile sale anti-Putin fiind preluate de presa din întreaga lume.

ADVERTISEMENT

Chestionat de FANATIK referitor la rolul pe care îl are sportul în contexul războiului şi în unitatea oamenilor în perioade dificile, Garry Kasparov a spus că răspunsul primit de Rusia în acest război este o demonstraţie că sportul joacă un rol important:

“Sportul ar trebuit să fie diferit de politică. În realitate nu s-a întâmplat. Cei care sunt de cealaltă parte a democraţiei şi libertăţii vor mereu să exploateze imaginea sportivilor valoroşi, pentru agenda lor politică.

ADVERTISEMENT

“Răspunsul universal pentru agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei este o demonstraţie că sportul joacă un rol în aducerea oamenilor împreună”

Acum vedem unitate pentru că lucruri urâte se întâmplă în lume, evenimente tragice, nu departe de aici. Iar aceste lucruri unesc oamenii. Pentru că, uneori, lucrurile trebuie văzute în alb şi negru. 

Răspunsul universal pentru agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei este o demonstraţie că sportul joacă un rol în aducerea oamenilor împreună. De asta şi organizatorii acestui turneu au folosit, foarte inspirat, sloganul: minţi unite. Pentru că sportul uneşte ţări, uneşte oameni. Noi trebuie să fim uniţi de anumite valori. 

ADVERTISEMENT

Vrem ca şahul să fie un element de progres, de unitate şi vom continua să mergem înainte cu acest mesaj de unitate. Chiar şi în aceste vremuri dificile”, a spus Kasparov.

Despre excluderea conaţionalului Karjakin: “Cei care susţin atrocităţile unui regim trebuie să ştie că există un preţ care trebuie plătit”

Legendarul şahist rus a fost foarte clar în ceea ce priveşte excluderea de către Federaţia Internaţională de Şah a lui Sergey Karjakin, unul dintre sportivii care şi-au declarat susţinerea pentru invadarea Ucrainei:

ADVERTISEMENT

“Trebuie să se susţină decizia. Cei care susţin atrocităţile unui regim trebuie să ştie că există un preţ care trebuie plătit pentru acest lucru. Sunt de acord ca sportivii ruşi să poată participa în competiţiile internaţionale cu condiţia ca ei să semneze o scrisoare deschisă în care se delimitează de Vladimir Putin şi de aceste atrocităţi”, a spus Kasparov.

  • 59 de ani are Garry Kasparov
  • 1984 este anul în care Kasparov a devenit lider mondial
ADVERTISEMENT