News

Salarii mai mari pentru militarii români. Cu cât vor crește indemnizațiile lunare

Angajații din Ministerul Apărării Naționale vor încasa salarii mai mari. Guvernul a adoptat o măsură care crește sumele încasate de militari
21.03.2024 | 18:05
Salarii mai mari pentru militarii romani Cu cat vor creste indemnizatiile lunare
Guvernul adoptă măsuri pentru majorarea salariilor în domeniul apărării și securității naționale. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Executivul a aprobat, joi, o  ordonanță de urgență care vizează majorarea remunerațiilor personalului din domeniile apărării, ordinii publice și securității naționale. De asemenea, vor crește și compensațiile pentru participarea la misiuni, exerciții, dar și antrenamente militare.

Salarii mai mari pentru militarii români

Această OUG se concentrează pe stabilirea unor drepturi specifice pentru angajații din cadrul Ministerului Apărării Naționale și pentru a acoperi cheltuielile legate de pregătirea și desfășurarea unor misiuni care sunt în afara teritoriului național.

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, spune că această măsură aduce o majorare salarială de până la 30% la solda pentru personalul din instituțiile responsabile cu apărarea, ordinea publică și securitatea națională.

„Prin această ordonanţă se acordă o majorare salarială de până la 30% din solda de funcţie sau salariul de funcţie sau salariul de bază, pentru personalul din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

ADVERTISEMENT

Totodată, se reglementează dublarea, raportat la anul 2018, a indemnizaţiei de delegare – detaşare pentru personalul din instituţiile de apărare ordine publică şi securitate naţională, care participă la misiuni de instrucţie, exerciţii militare şi aplicaţii în tabere sau un poligoane, cu participare internaţională sau misiuni pe teritoriul României cu durată mai mare de 48 de ore şi la o distanţă mai mare de 5 km de localitatea în care au locul permanent de muncă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

Concedii suplimentare pentru soldați

În plus, se instituie un cadru legal pentru salarizarea personalului în timpul cursurilor de formare și perfecționare, pentru cei implicați în cursuri de carieră și nivel, precum și pentru cei care urmează cursuri de zi în instituțiile de învățământ superior.

ADVERTISEMENT

De asemenea, se propune crearea unui cadru legal care să permită soldaților și gradaților profesioniști să beneficieze de concedii suplimentare, de concedii de studii și compensarea financiară a concediilor de odihnă neefectuate, conform legislației în vigoare pentru personalul militar.

Armata Română face angajări masive

De la începutul anului 2024, generalul Gheorghiță Vlad, comandantul suprem al Forțelor Armate, a tras un semnal de alarmă cu privire la lipsa de personal din cadrul Armatei Române, având în vedere că aproximativ 6.000 de membri ai forțelor armate au părăsit Ministerul Apărării Naționale.

ADVERTISEMENT

Pe lângă asta, conflictul de la granițele țării care este de doi ani și a unei situații tensionate în Orientul Mijlociu, este un alt motiv pentru care de la data de 13 februarie, Ministerul Apărării Naționale a introdus în Planul de Recrutare un total de 5.093 de poziții disponibile, distribuite în 41 de județe din țară și în Municipiul București.

ADVERTISEMENT