News

Europarlamentar bulgar, salut nazist în Parlamentul European. „Trăiască Bulgaria, Ungaria, Orbán, Fidesz și Europa statelor naționale” Video

Un eurodeputat naționalist din Bulgaria a executat salutul nazist în Parlamentul European după ce a intervenit în timpul unei dezbateri asupra statului de drept în Polonia şi în Ungaria.
17.02.2022 | 18:55
Europarlamentar bulgar salut nazist in Parlamentul European Traiasca Bulgaria Ungaria Orban Fidesz si Europa statelor nationale Video
ADVERTISEMENT

Europarlamentarul naționalist Angel Djambazki a făcut, miercuri, salutul nazist în plenul Parlamentului European de la Strasbourg în timpul unei dezbateri asupra statului de drept în Polonia şi în Ungaria.

Mesaj anti-UE de la tribuna Parlamentului

Angel Dzhambazki, reprezentantul partidului de extremă dreapta bulgar, IMRO (Mișcarea Națională Bulgară), a transmis anterior gestului său un mesaj anti-UE de la tribuna Parlamentului European.

ADVERTISEMENT

„Nu vă vom permite niciodată să ne spuneți ce să spunem și să facem. Trăiască Bulgaria, Ungaria, Orbán, Fidesz și Europa statelor naționale”, a declarat acesta.

Apoi, urcând treptele care duc la ieșirea din sală, Angel Dzhambazki, de la grupul eurosceptic ECR (Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni ) s-a întors către prezidiu și a întins brațul drept în fața lui, într-o mișcare tipică a salutului nazist.

ADVERTISEMENT

Miercuri, după decizia istorică a Curții de Justiție a Uniunii Europene care a statuat că mecanismul de condiționare a fondurilor UE de respectarea principiilor statului de drept este complet legal, Dzhambazki a caracterizat pe contul său de Twitter această decizie drept „o abominație”.

Potrivit publicației G4mdia, Dzhambazki și-a câștigat o reputație atât în ​​PE, cât și în Bulgaria pentru comportamentul său scandalos.

ADVERTISEMENT

În anul 2019, acesta a trebuit să-și ceară scuze după ce a făcut remarci xenofobe în timpul unei dezbateri parlamentare, după ce a numit-o pe europarlamentarul Karima Delli (Verzi), „o franțuzoaică de origine algeriană”, iar pe europarlamentarul Ismail Ertug (S&D) „o germană de origine turcă”.

De asemenea, în timpul protestelor împotriva guvernului lui Boyko Borissov din 2020, Dzhambazki a fost filmat aruncând petarde și turnând apă dintr-un furtun de incendiu peste oameni care protestează în fața sediului partidului VRMO din Sofia. Acesta a refuzat să-și ceară scuze, susținând, în apărarea sa, că videoclipul a fost editat.

ADVERTISEMENT

Posibile sancțiuni pentru europarlamenturul bulgar

Vicepreşedinta Parlamentului European, Pina Picierno, a avertizat că gesturile și simbolurile naziste nu pot fi admise în cadrul instituției și a subliniat că urmează ca înregistrările video relevante să fie consultate, putând fi dictate sancțiuni împotriva oficialului bulgar.

„Vom controla cu ajutorul camerelor de filmat ce s-a întâmplat în sală, va vedea dacă a existat sau nu un salut fascist. Nu vom admite în niciun caz gesturi şi simboluri fasciste. Dacă acest lucru a fost făcut, este extrem de grav şi vor fi aplicate sancţiuni”, a spus Pina Picierno.

Roberta Metsola, noua președintă a Parlamentului European, a susținut într-un mesaj postat pe Twitter că „un salut fascist în Parlamentul European este inacceptabil pentru mine, întotdeauna și oriunde”.

„Mă jignește pe mine și pe toți ceilalți din Europa. Suntem Casa democrației. Acest gest este din cel mai întunecat capitol al istoriei noastre și trebuie lăsat acolo”, a adăugat ea.

Regulamentul Parlamentului European statuează că europarlamentarii trebuie „să se abţină de la orice comportament deplasat” şi „de la orice afirmaţie jignitoare”.

În caz de nerespectare a acestor reguli, sancţiunile ar putea viza participarea la activităţile parlamentare sau indemnizaţiile.

ADVERTISEMENT