O acţiune de pregătire a salvamontiştilor, în Munţii Făgăraş, s-a transformat într-o intervenţie de salvare după ce aceştia au auzit strigăte de ajutor. Conform primelor date se pare că un turist străin se află în dificultate, astfel că intervenția se desfășoară în ritm alert, într-o luptă contra cronometru.
”Aflaţi la o acţiune de pregătire în masivul Făgăraş, salvamontiştii participanţi la curs au auzit strigăte într-un perete de sub vârful Vânătoarea lui Buteanu. Acţiunea de pregătire a fost întreruptă imediat şi salvamontiştii au început să organizeze echipele de intervenţie.
Astfel, o echipă de prim răspuns se deplasează la locul accidentului pentru a face primele evaluări, restul salvamontistilor pregătesc echipamentul de prim ajutor, targa de recuperare şi vor analiza modalitatea de recuperare a victimei şi traseul de deplasare către Bâlea”, au transmis reprezentanții Salvamont România.
Din echipa de intervenție a salvamontiștilor fac parte salvatori din Gorj, Alba, Cluj, Sibiu, Bihor, Mureș, Prahova, Harghita, Satu Mare, Sinaia, Zărnești și Poiana Brașov. Potrivit lui Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România, cetățeanul străin este blocat într-un perete de sub vîrful Vânătoarea lui Buteanu.
Pentru că zona este nefavorabilă unei misiuni de salvare, aceasta se desfășoară exclusiv terestru. Așadar, intervenția unui elicopter nu este posibilă pentru că vântul bate puternic și spulberă zăpada, iar plafonul de nori este foarte jos.
Trimiterea unui elicopter în aceste condiții ar pune în mare pericol viața celor de la bord, avertizează șeful salvamontiștilor. „Aflaţi la o acţiune de pregătire în masivul Făgăraş, salvamontiştii participanţi la curs au auzit strigăte într-un perete de sub vârful Vânătoarea lui Buteanu.
Acţiunea de pregătire a fost întreruptă imediat şi salvamontiştii au început să organizeze echipele de intervenţie. Astfel, o echipă de prim-răspuns se deplasează la locul accidentului pentru a face primele evaluări.
Restul salvamontiştilor pregătesc echipamentul de prim-ajutor, targa de recuperare şi vor analiza modalitatea de recuperare a victimei şi traseul de deplasare către Bâlea. Din echipa de intervenţie fac parte salvamontişti din Sibiu, Gorj, Alba, Cluj, Poiana Braşov, Bihor, Mureş, Prahova, Harghita, Satu Mare, Sinaia şi Zărneşti”, a explicat Sabin Cornoiu, conform Agerpres.
Reprezentanții Salvamont România explicau în urmă cu mai multe luni că în fiecare lună în munții din România mor aproximativ 14 oameni, fiind nevoie de cel puțin 500 de misiuni de salvare la fiecare 30 de zile. De cele mai multe ori turiștii se aventurează pe munte fără echipament corespunzător și nu le pasă de consecințe, fără să asculte de sfaturile experților.