News

Anunț dur pentru turiștii care merg pe Valea Prahovei. E pericol mare, salvamontiștii au tras semnalul de alarmă

Risc însemnat de avalanșă pe Valea Prahovei, astfel că turiștii sunt rugați să nu se aventureze inutil pe traseele turistice montane din Munții Bucegi pentru a nu risca nimic.
23.03.2024 | 10:04
Anunt dur pentru turistii care merg pe Valea Prahovei E pericol mare salvamontistii au tras semnalul de alarma
Anunț dur pentru turiștii care merg pe Valea Prahovei. E pericol mare, salvamontiștii au tras semnalul de alarmă. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Concret, salvamontiștii le transmit oamenilor să nu se ducă pe trasee care leagă stațiunile montane de pe Valea Prahovei și Platoul Bucegi, sau pe văile din Abruptul Prahovean. Conform informațiilor transmite, pe pagina de Facebook a Salvamont Prahova, în ultimele zile a nins foarte mult în Bucegi pe unele văi și pante.

E pericol mare, salvamontiștii au tras semnalul de alarmă

Așadar, zăpada s-a adunat în troiene de 3 metri în multe zone.Mai mult, în zona crestelor există cornișe și plăci mai vechi de vânt acoperite de zăpadă. Așadar, risc mare de avalanșă în aceste zone, motiv în plus de atenție sporită pentru turiști.

ADVERTISEMENT

”În aceste condiţii, straturile instabile de zăpadă din partea superioară pot aluneca peste straturile vechi şi mai stabile, pe pantele înclinate, dar mai ales la supraîncărcări, riscul de declanşare al unor avalanşe medii şi mari fiind însemnat.

În anumite cazuri izolate, unele avalanşe pornite de la altitudini mai mari de 1800 m pot coborî şi sub această altitudine. Rugăm turiştii să nu se aventureze pe traseele turistice montane care fac legătura între staţiunile de pe Valea Prahovei şi Platoul Bucegi sau pe văile din Abruptul Prahovean.

ADVERTISEMENT

Cum vremea se anunţă frumoasă în acest week-end, vă sfătuim să abordaţi doar traseele turistice montane de la baza muntelui sau să practicaţi sporturile de iarnă pe pârtiile din Sinaia şi Azuga“, au transmis reprezentanții Salvamont.

Turiști blocați la o cabană din cauza vremii

La începutul lunii martie, cinci persoane au fost blocate într-o telecabină de la Bâlea Lac, iar Salvamont Sibiu a intervenit pentru a le salva. ”SPJ Salvamont Sibiu a fost solicitat să intervină pentru preluarea a 5 turişti care au rămas blocaţi în telecabina de la Bâlea Lac.

ADVERTISEMENT

Din primele informaţii, telecabina s-a oprit la pilonul 2 deasupra Cascadei de pe Valea Bâlii. Salvamontiştii vor prelua cei 5 turişti după ce aceştia vor fi lansaţi cu ajutorul sistemelor de salvare de către personalul operativ al telecabinei. Momentan persoanele blocate nu au nevoie de îngrijiri medicale.

Salvamontiştii vor însoţi turiştii până la Bâlea Cascadă unde aceştia au maşinile personale”, transmiteau în acel moment reprezentanții Salvamont Sibiu. În condițiile în care Transfăgărășanul era închis, accesul la Bâlea Lac era posibil doar cu telecabina.

ADVERTISEMENT

Vântul puternic a avut însă alte planuri și a oprit funcționarea normală a telecabinei, astfel că oamenii au rămas blocați acolo. Din fericire s-au refugiat la o cabană din zonă, unde au așteptat sosirea salvamontiștilor, conform anunțului oficial.

ADVERTISEMENT
Tags: