News

Turişti salvaţi în Bucegi, după ce au căzut 200 de metri într-o prăpastie. Avertismentul salvamontiştior: “Evitaţi traseele din Abruptul Prahovean”

Două persoane au căzut într-o prăpastie după ce au pornit pe un traseu pe Valea Coștilei din Munții Bucegi. Victimele au suferit răni serioase, potrivit salvatorilor.
29.03.2024 | 12:45
Turisti salvati in Bucegi dupa ce au cazut 200 de metri intro prapastie Avertismentul salvamontistior Evitati traseele din Abruptul Prahovean
Turişti salvaţi în Bucegi, după ce au căzut 200 de metri într-o prăpastie. Avertismentul salvamontiştior: "Evitaţi traseele din Abruptul Prahovean". Foto: Salvamont Prahova FB
ADVERTISEMENT

Conform Salvamont Prahova, incidentul s-a produs joi, 28 martie, în jurul orei 3 dimineața. Salvamontiștii spun că cei doi turiști căzuți în prăpastie erau persoane care aveau experiență în alpinism. Cu toate aceastea oamenii nu au respectat nicio regulă și s-au aventurat pe un traseu extrem de periculos.

Turişti salvaţi în Bucegi, după ce au căzut 200 de metri într-o prăpastie

“Prezintă numeroase traumatisme ale membrelor superioare şi inferioare, traumatisme cranio-cerebrale, plăgi tăiate, otoragie, rinoragie. Aflăm că erau trei. Unul a căzut peste 200 m, altul mai puţin, dar starea lui e mai gravă, lovindu-se de stânci şi pietre. Al treilea era în regulă şi i-a ajutat pe cei doi colegi, până la sosirea noastră. Aproximativ la ora 3 au fost predaţi la ambulanţă”, au transmis salvatorii.

ADVERTISEMENT

Turiștii trebuie să știe că în această perioadă este foarte important ca toate traseele turistice din Abruptul Prahovean al Bucegiului ar trebui evitate. Acest eveniment neplăcut putea fi evitat dacă cei trei, înainte de a porni la drum, solicitau sfaturi de la noi sau căutau pe net atenţionările noastre, în care rugăm turiştii să evite în această perioadă traseele turistice sau văile din Abruptul Prahovean al Bucegiului.

Asta, mai ales că sunt oameni cu experienţă, în jurul a 50 de ani. Sperăm ca ei, cât şi alţii să tragă învăţămintele necesare din acest eveniment nedorit“, mai menționează reprezentanții Salvamont Prahova. Din păcate nu este pentru prima dată când turiști cu sau fără experiență cad în prăpastie și chiar își pierd viața.

ADVERTISEMENT

Un turist a căzut în gol și a murit în Brâna Caraimanului

De exemplu, în urmă cu un an un turist cădea în prăpastie mai bine de 100 de metri, tot în Muncii Bucegi, în zona numită Seaca Crucii. Și în acest caz turistul plecase pe munte fără echipament corespunzător, astfel că a alunecat și a căzut în prăpastie. Salvamontiștii au mai găsit atunci alți doi turiști care nu erau echipați corespunzător pentru drumeție.

O situație aproape identică era identificată de salvamontiști în Piatra Craiului, după ce un turist a căzut și s-a accidentat grav. Incidentul a avut loc pe firul văii Ciorânga, aproape de poteca nemarcată Ciorânga-Ramura de Jos. Bărbatul a suferit atunci un politraumatism sever și a necesitat ”extragerea imediată”.

ADVERTISEMENT

”În aceste condiții, misiunea de salvare s-a realizat cu ajutorul elicopterului din POA Brașov, care a troliat un salvator montan din cadrul Salvamont Zarnesti, ce a extras persoana accidentatā și a predat-o ulterior medicului de pe elicopter, acesta având în sprijin o ambulanțā tip C”, transmiteau reprezentanții Salvamont România.

Statistica accidentelor pe munte e alarmantă în România, în special pentru că mulți turiști nu țin cont de atenționări și sfaturi și pleacă în drumeții îmbrăcați de oraș. Așadar, conform Salvamont România, în luna august 2023 erau salvate 751 de persoane, 216 erau accidentate și 14 își pierdeau viața.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, salvamontiștii anunță că în anul trecut au murit mai puțini oameni, probabil și pentru că au existat mai multe campanii de informare făcute cu folos. ”Cifrele sunt semnificativ mai mici fata de procentele inregistrate in anii trecuti și acest fapt ne dă speranță în continuarea campaniilor noastre de prevenirea a accidentelor montane”, au explicat specialiștii.

ADVERTISEMENT
Tags: