News

Sancțiuni mai dure pentru profesori. În ce situație dascălii nu vor mai avea voie să predea timp de 7 ani

Vor fi introduse sancțiuni mai dure pentru profesori. Dascălii din România care nu vor mai avea dreptul să predea pentru șapte ani.
08.01.2024 | 17:28
Sanctiuni mai dure pentru profesori In ce situatie dascalii nu vor mai avea voie sa predea timp de 7 ani
Sancțiuni mai dure pentru profesori. Foto (descriptiv) Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Sancțiuni mai dure pentru profesori. Aceștia nu vor mai avea voie să predea timp de 7 ani, dacă se regăsesc într-o anumită situație. Legea se va schimba drastic pentru cadrele didactice din România.

Sancțiuni mai dure pentru profesori

Astfel, dacă dascălii vor fi sancționați cu desfacerea contractului de muncă, din diverse motive, ei nu vor mai avea dreptul să predea vreme de șapte ani școlari. Modificările au fost introduse în metodologia de mobilitate pentru anul școlar 2024-2025.

ADVERTISEMENT

„(13) Cadrele didactice sancționate cu desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă nu pot ocupa posturi didactice/catedre în învăţământul preuniversitar de stat pentru o perioadă de 7 (şapte) ani şcolari, conform prevederilor art. 215 alin. (2) din Legea nr. 198/2023, cu modificările ulterioare”, se arată în Art. 6 din metodologie, potrivit edupedu.ro.

La ora actuală, până când va intra în vigoare legea 198/2023, dascălii care sunt concediați disciplinar pe parcursul anului școlar curent, ori care au fost în această situație în ultimii doi ani, nu pot ocupa posturi didactice în perioada anului școlar 2023-2024.

ADVERTISEMENT

Odată cu noile modificări introduse de Ministerul Educației, perioada în care aceștia nu se vor mai putea reangaja în sistemul de învățământ a crescut de șapte ori. Abaterile disciplinare pentru care pot fi sancționați profesorii sunt mai multe.

Abaterile disciplinare pentru care pot fi sancționați

Vorbim de violența fizică/verbală asupra elevilor ori colegilor sau fapte care pun în pericol sănătatea și integritatea fizică ori psihică a școlarilor. În această categorie intră și manifestarea convingerilor politice și prozelitismul religios în spațiul școlar, potrivit edupedu.ro.

ADVERTISEMENT

Mai mult, profesorii vor putea fi sancționați și dacă fac meditații cu elevii din clasele la care ei predau. Și dascălii care comit fapte de natură să strice imaginea, demnitatea sau să afecteze drepturile elevilor sau prejudiciază imaginea școlii se pot alege cu sancțiuni.

Însă, cadrele didactice care comit aceste nereguli nu sunt concediați automat disciplinar. Mai întâi, ei sunt sancționați prin avertisment scris, urmând ca apoi să și se reducă salariul de bază, indemnizația de conducere, dacă este cazul, cu până la 15 la sută, pe o perioadă de 1-6 luni.

ADVERTISEMENT

Totodată, ei nu vor mai avea dreptul să se înscrie la un concurs pentru obținerea gradației de merit pentru 3 ani. Ulterior, se decide suspendarea tot pentru o perioadă de până la trei ani a dreptului de a fi incluși în comisiile de organizare și desfășurare a examenelor. Ultima măsură este cea de desfacere a contractului de muncă.

 

ADVERTISEMENT