News

Modificări la examenele naționale din 2024. Precizările ministrului Ligia Deca

Ministrul Educației Ligia Deca a anunțat că examenele naționale din 2024 - evaluarea națională și bacalaureatul - vor cunoaște mici modificări față de 2023.
03.01.2024 | 21:57
Modificari la examenele nationale din 2024 Precizarile ministrului Ligia Deca
Ligia Deca, ministrul Educației/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ligia Deca, ministrul Educației, a precizat că modalitatea de examen pentru evaluarea națională și bacalaureat va rămâne neschimbată în anul 2024, în schimb vor fi modificate calendarul acestor examene, precum și modalitatea de corectare, transmite România TV.

Evaluarea digitalizată se va generaliza

În primul rând, aș vrea să asigur toți elevii că modalitatea de desfășurare a examenelor naționale – evaluarea națională și bacalaureatul – rămâne aceeași. Pentru clasa a 8-a, evaluarea națională începe pe 25 iunie, iar pentru clasa a 12-a, probele scrise încep pe 1 iulie. 

ADVERTISEMENT

Anul acesta vom avea simulările puțin mai devreme cu adaptarea programei după care se vor desfășura simulările tocmai pentru a avea mai mult timp de recuperare. În funcție de rezultatul simulării, să se poată organiza la școală sesiuni de consolidare, de recuperare, astfel încât rezultatele de la evaluare să fie unele bune pentru toți copiii. Astfel, simulările pentru clasa a 8-a încep pe 5 februarie, iar pentru clasa a 12-a ele vor începe pe 4 martie.

Evaluarea, atât la simulări, cât și la examene, va fi digitalizată. Sesiunea de bac de toamnă din acest an s-a desfășurat cu evaluarea digitalizată. Asta înseamnă că toți profesorii corectează într-o platformă și se reduce astfel riscul de punctaje greșite din cauza oboselii (…) Practic, extindem acest nou sistem modern, digitalizat”, a declarat Ligia Deca.

ADVERTISEMENT

Raportul Ministerului Educației

În ultimele zile ale anului trecut, Ministerul Educației a dat publicității un raport de activitate pentru anul trecut, fiind menționate o serie de reforme și de modificări legislative menite să asigure creștere calității educației în România:

1. Finalizarea proiectelor de legi ale educației „România Educată” (9 martie 2023), parcurgerea întregului circuit legislativ, inclusiv dezbaterea și adoptarea în Parlament, respectiv promulgarea lor de către președintele României și publicarea în Monitorul Oficial – 5 iulie 2023 (Legea învățământului preuniversitar și Legea învățământului superior).

ADVERTISEMENT

2. Majorarea bugetului prevăzut pentru învățământ în anul 2024. Acesta are o valoare de peste 74 de miliarde de lei, echivalentul a 4,3 % din PIB. Bugetul de stat prevăzut înregistrează o creștere de 56% față de execuția din 2023, fiind în valoare de peste 57 de miliarde de lei.

3. Lansarea a 13 apeluri pentru depunerea de proiecte cu finanțare din PNRR și crearea mecanismelor pentru alte 4, îndreptându-ne, astfel, spre contractarea și angajarea în absorbție a 3,3 miliarde de euro, precum și încheierea a peste 4.000 de contracte în acest sens. Printre apelurile lansate, respectiv printre ghidurile puse în consultare publică, se numără:
◦ Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar (peste 1 miliard de euro)
◦ Programul-pilot pentru dezvoltarea consorțiilor regionale pentru învățământ dual (588 de milioane de euro, dintre care 338 de milioane de euro valoarea investiției și 250 de milioane de euro suplimentarea prin Memorandum)
◦ Construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi (225 de milioane de euro)
◦ Microbuze electrice pentru elevi (peste 250 de milioane de euro)
◦ Dezvoltarea serviciilor de educație timpurie complementare (peste 22 de milioane de euro)
◦ Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ secundar superior („smart lab”) (peste 117 milioane de euro)
◦ Modernizarea infrastructurii universitare pentru un spațiu academic echitabil (peste 116 milioane de euro) ș.a.

ADVERTISEMENT

4. Creșterea salariilor cadrelor didactice – o majorare de peste 50%, (iunie 2023 – iunie 2024). În plus, conform OUG nr. 58/2023, personalul din învățământ beneficiază de următoarele prime: Prima de carieră didactică (1.500 de lei); Prima de carieră profesională (500 de lei) pentru personalul nedidactic.

5. Creșterea cuantumului burselor școlare:
◦ Bursă de excelență olimpică I: între 750 și 3000 lei
◦ Bursă de excelență olimpică II: 700 lei
◦ Bursă de merit : de la 200 de lei/lună la 450 de lei/lună
◦ Bursă socială: de la 200 de lei/lună la 300 de lei/lună
◦ Bursă pentru încurajarea participării la educație și prevenirea abandonului școlar pentru mamele minore: 700 lei
◦ Bursă tehnologică: de la 200 de lei/lună la 300 de lei/lună

ADVERTISEMENT
Gigi Becali, prima reacție după ce CCR a anulat turul 1 al alegerilor...
Gigi Becali, prima reacție după ce CCR a anulat turul 1 al alegerilor prezidențiale: „Îmi e frică”
Averea uriașă a lui Horațiu Potra, mercenarul lui Călin Georgescu, reținut de Poliție....
Averea uriașă a lui Horațiu Potra, mercenarul lui Călin Georgescu, reținut de Poliție. Peste un milion de euro proveniți din „antrenament de specialitate”
Finul Olguței Berbec, gest emoționant în prag de sărbători. Mihai Priescu, profund marcat:...
Finul Olguței Berbec, gest emoționant în prag de sărbători. Mihai Priescu, profund marcat: „Se află într-o situație dificilă”
Cele două ore care au despărțit lumea de al Treilea Război Mondial. ”Am...
Cele două ore care au despărțit lumea de al Treilea Război Mondial. ”Am crezut că va fi ultima sâmbătă pe care am trăit-o”
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în...
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în anonimat. Din ce a ajuns să trăiască acum una dintre cele mai mari campioane ale României
DIVORȚUL ANULUI 2024! Și-au spus ADIO după 29 de ani de căsnicie! La...
DIVORȚUL ANULUI 2024! Și-au spus ADIO după 29 de ani de căsnicie! La ei chiar nu se aștepta nimeni, păreau atât de fericiți împreună!
Cum se vede din America situația politică din România. Cântăreața Anamaria Ferentz: „Se...
Cum se vede din America situația politică din România. Cântăreața Anamaria Ferentz: „Se minte foarte mult”
Denise Rifai pune paie pe foc în scandalul anulării alegerilor: „Nicio milă pentru...
Denise Rifai pune paie pe foc în scandalul anulării alegerilor: „Nicio milă pentru trădători”. Revoltă pe pagina de Instagram a vedetei
Influencerii lui Călin Georgescu ar fi amenințat un fost deputat cu violul. Scandal...
Influencerii lui Călin Georgescu ar fi amenințat un fost deputat cu violul. Scandal pe banii de TikTok și cu fiul unui ex-ministru de interne
Călin Georgescu, primul interviu acordat după anularea alegerilor. „Curtea Constituțională a României este...
Călin Georgescu, primul interviu acordat după anularea alegerilor. „Curtea Constituțională a României este o curte mafiotă a României, asta înseamnă lovitură de stat”
Metoda perfectă de curățat geamuri. Nu mai rămâne nicio urmă de pată
Metoda perfectă de curățat geamuri. Nu mai rămâne nicio urmă de pată
ULTIMA ORA: Inalta Curte A RESPINS cererea de anulare a alegerilor
ULTIMA ORA: Inalta Curte A RESPINS cererea de anulare a alegerilor
Rețeta de sarmale a lui Radu Anton Roman. Ingredientul pe care îl folosesc...
Rețeta de sarmale a lui Radu Anton Roman. Ingredientul pe care îl folosesc toate gospodinele din Moldova
Rusia ne COMPARĂ cu UCRAINA după alegeri! Planul SECRET al lui PUTIN
Rusia ne COMPARĂ cu UCRAINA după alegeri! Planul SECRET al lui PUTIN
Incident șocant în București. Ce a putut să le facă un polițist unor...
Incident șocant în București. Ce a putut să le facă un polițist unor colindatori
Kremlinul a reacționat rapid, după ce Donald Trump a cerut oprirea războiului din...
Kremlinul a reacționat rapid, după ce Donald Trump a cerut oprirea războiului din Ucraina: „Condițiile pentru încetarea imediată a ostilităților au fost stabilite de președintele Putin”
Cine este Horațiu Potra, mercenarul care îl susține pe Călin Georgescu. Ce au...
Cine este Horațiu Potra, mercenarul care îl susține pe Călin Georgescu. Ce au găsit polițiștii când l-au săltat din trafic