Fotbal intern

SĂNMĂRTEAN, primul interviu, primele ATACURI!

După mai bine de 4 ani de cînd se chinuie să-l aducă în Ghencea, Sănmărtean a fost înregimentat de Steaua! A parafat un contract pe un an şi jumătate. Dacă se va simţi bine sub comanda lui...
11.02.2014 | 00:31
SANMARTEAN primul interviu primele ATACURI
ADVERTISEMENT

După mai bine de 4 ani de cînd se chinuie să-l aducă în Ghencea, Sănmărtean a fost înregimentat de Steaua! A parafat un contract pe un an şi jumătate. Dacă se va simţi bine sub comanda lui Reghecampf, agentul fotbalistului, Anamaria Prodan a dezvăluit viitorul jucătorului: “După ce îşi va termina acest contract, va mai semna pe încă doi ani!” Imediat ce a întocmit documentele, mijlocaşul de 33 de ani a fost prezent la antrenamentul condus de Laurenţiu Reghecampf! Fotbalistul şi-a ales numărul 18, tricou pe care îl purta în trecut sîrbul Martinovici. El a acordat un interviu pentru FANATIK.RO în care a vorbit despre ce înseamnă transferul la Steaua, despre obiectivele pe termen scurt şi lung, dar şi despre contestatarii săi.

“Undeva, sus, există o ordine pentru tot. Aşa şi cu transferul meu”

Ce înseamnă pentru tine transferul la Steaua?

– O încununare a muncii mele, atît! Sînt mulţumit de ce am realizat şi sînt mulţumit că am ajuns la Steaua.

ADVERTISEMENT

De ce a durat atît de mult timp să ajungi la Steaua? De vreo patru ani, patronul Stelei te-a tot dorit, dar nu s-a realizat nimic…

– Cred că există undeva sus o ordine pentru tot ce ni se întîmplă! Aşa a fost să fie! M-a dorit patronul şi nu am avut cum să nu ajung. În fotbal este greu… Ba nu se înţeleg patronii, ba jucătorii, e destul de greu cu aceste negocieri… În cazul meu, bine că s-a terminat perfect totul!

ADVERTISEMENT

“Sînt mîndru că am manager o femeie”

Nu ţi-a convenit contractul propus de Steaua?

– Este foarte important să ai un manager care îţi reprezintă interesele. Fotbalistul trebuie să se concentreze la fotbal nu la legi, taxe, impozite sau contracte. Sînt mîndru că am manager o  femeie. Nu are legătură sexul! Anamaria a demonstrat că este foarte bună la treaba asta! La Vaslui am avut-o lîngă mine şi mi-a fost foarte bine, iar la Steaua la fel. Nu mă interesează ce comentează alţii! Sînt liniştit cînd este lîngă mine, ştiu că totul este perfect. Nu mă aştept să am parte de favoruri pentru că sînt impresariat de soţia antrenorului! Pentru mine viaţa privată este aparte de teren. Pe teren nu există favoriţi. Îl ştiu pe Reghecampf de multă vreme şi nu există prietenie pe teren! Cine merită joacă… Aşa a fost şi la Bistriţa, peste tot unde a activat ca antrenor. Din acest motiv a şi ajuns aici şi are acum rezultate… Un antrenor model pentru toţi cei ce se apucă de meseria asta. Îmi doresc să le răsplătesc încrederea tuturor celor ce s-au luptat să mă aducă la Steaua! Patronului, preşedintelui, lui Meme, Reghe, Anamaria şi colegilor.

“Peste tot unde am jucat, am avut performanţe!”

Adrian Porumboiu spunea că unii nu te-ar dori la Steaua…

– Dacă Steaua nu mă dorea cu adevărat, nu ajungeam la Steaua. Tocmai pentru că m-au dorit foarte tare toţi de la Steaua am ajuns acum în Ghencea.

ADVERTISEMENT

Este Sănmărtean un jucător valoros?

– Cred că este mai bine să spună alte persoane dacă am valoare sau nu, nu să mă laud eu! Dacă tot mă întrebi, eu îţi spun că dacă nu aveam valoare, nu semnam la Steaua.

Unii spun că Sănmărtean a evoluat la echipe mult prea mici în comparaţie cu valoarea lui. Eşti de acord?

ADVERTISEMENT

– Nu aş spune treaba asta! Am evoluat la echipe mari unde am făcut performanţă. Cu Panathinaikos am cîştigat tot, şi cupa, şi campionatul. Trebuie să ai şansă în fotbal, chiar şi mult noroc şi un manager foarte bun. Plus că eu cred că şi la Vaslui am făcut performanţă. Nu am de ce să mă plîng. La mine norocul a venit pe final! Dar mai bine mai tîrziu decît niciodată!

“Stanciu are atitudine şi valoare. Va ajunge un fotbalist mare!”

Unde se simte Sănmărtean cel mai bine în teren?

– Mijlocaş stînga  sau în spatele vîrfurilor, dar unde are echipa nevoie de tine trebuie să joci. Asta face diferenţa între un fotbalist mare şi un fotbalist mediu… Trebuie să joci unde are nevoie de tine echipa… Observ că Mister are darul de a pune jucătorii pe orice poziţie…

La Steaua, te vei întîlni cu Nicuşor Stanciu, colegul tău de la FC Vaslui.

– Nicuşor este un copil senzaţional şi va avea un viitor foarte frumos. Este serios, cuminte şi ascultător. Am vorbit cu Anamaria foarte mult despre el, pe vremea cînd era la Vaslui. Mi-a plăcut mult atitudinea lui şi îmi place şi în continuare. De multe ori este sclipitor în joc, iar asta îmi place foarte mult. Dacă merge pe drumul ăsta, o să ajungă un fotbalist mare!

“Vasluiul este o echipă frumoasă. Sau mai bine zis a fost…”

Ce îţi doreşti să realizezi în tricoul Stelei?

– Ce pot să îmi doresc? Vreau să pun umărul şi să îmi ajut echipa să cîştigăm tot ce se poate cîştiga în acest sezon!

Nu ţi se părea că Vasluiul este o echipă prea mică pentru tine? Sau te-au interesat doar banii, nu şi să faci performanţă?

– Vasluiul este o echipă frumoasă… Sau mai bine zis a fost, pentru că acum sînt la Steaua! Toţi aveau valoare şi erau profesionişti. Am amintiri foarte frumoase de acolo.

“Nu o să mor din cauza antrenamentelor de la Steaua”

Ce i-ai transmite lui Gigi Becali? El şi-a dorit cel mai mult acest transfer.

– Îi mulţumesc patronului pentru că a avut atît de multă încredere în mine şi în fiecare perioadă de transfer a încercat să mă aducă la echipă. Însă, aşa a fost să fie atunci, nu am ajuns atunci, dar uite că acum am îmbrăcat în sfîrşit tricoul Stelei.

Crezi că metodele de pregătire ale lui Laurenţiu Reghecampf îţi vor pune probleme? Practic, în acest moment eşti cel mai în vîrstă fotbalist din lotul Stelei…

– Eu cred că valoarea nu ţine de vîrstă! Cîţi fotbalişti de 34 ani evoluează la nivel înalt? Destul de mulţi! Dacă esti profesionist poţi să joci lejer la vîrsta asta! Sînt cel mai bătrîn, adică sînt înţelept! Nu îmi e frică de antrenamente. Toată lumea mă sperie cu antrenamentele lui Mister… Doar nu o să mor, o să încerc să mă ridic la nivelul antrenamentelor, nu cred că voi avea vreo problemă!

“Ilie Stan are viziune bună, nu? A făcut numai lucruri bune pe unde a fost”

Ilie Stan, fostul tău antrenor spunea că Steaua nu are nevoie de tine şi că nici nu ai loc unde să poţi evolua… Te-a deranjat?

– Nu comentez ce vorbesc antrenorii, este viziunea domniei sale. Se vede că are viziune bună, nu? Pe unde a fost a făcut numai lucruri bune! Sincer, mă interesează ce spune şi cum mă vede Reghecampf, atît! Este important să lucrezi cu antrenorul care a schimbat viziunea despre fotbal în România!

Ce crezi că i-ar trebui Stelei ca să-şi păstreze titlul?

– Steaua este o echipă sudată perfect! Un mecanism creat într-un an şi ceva, e de apreciat! Toate rotiţele se mişcă perfect. Este uşor să te integrezi. Atmosfera am auzit că e prielnică pentru performanţă, toţi sînt o familie! Se înţeleg din priviri, ţin mult unul la celălalt, şi pe teren, şi în afara lui. De asta Steaua este campioană din toate punctele de vedere!

“E frustrant cînd vorbesc alţii de tine care nu au treabă cu fotbalul”

Ai apucat să vorbeşti cu Dumitru Dragomir? Şi el te apreciază mult, a spus chiar că acela care îl va transfera pe Sănmărtean va cîştiga campionatul…

– Îi mulţumesc mult domnului Dragomir! Contează enorm cînd un om ca Dumitru Dragomir te apreciază. Cînd vorbeşte un om care se pricepe la fotbal este una, cînd vorbesc alţii care nu au treabă cu fotbalul, atunci este frustrant!

Multă lume spune că fotbalist ca Sănmărtean e foarte greu de găsit, de ce crezi treaba asta? Ce ai tu în plus?

– Este greu să găseşti un Sănmărtean? Uite, Steaua a găsit! Hai să jucăm fotbal şi să vorbim după. Ce zici?

Mai există vreo şansă să evoluezi din nou pentru echipa naţională?

– Să dea Dumnezeu să joc bine pentru echipa de club, apoi vor veni toate! Probabil şi naţionala. Cine ştie ce ne rezervă viitorul?

Ce le transmiţi suporterilor stelişti?

– Le mulţumesc pentru cuvintele frumoase la adresa mea şi să dea Dumnezeu să ne bucurăm împreună la final! Să cîştigăm campionatul, cupa şi supercupa, apoi să ne bucurăm!

ADVERTISEMENT