Life

Sărbătoare cu cruce roşie pe 13 iunie: Cinci lucruri de evitat în Lunea Sfântului Duh (Sfânta Treime)

Lunea Sfântului Duh (Sfânta Treime) se sărbătorește anul acesta pe 13 iunie și este o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Ce lucruri trebuie să eviți.
12.06.2022 | 11:04
Sarbatoare cu cruce rosie pe 13 iunie Cinci lucruri de evitat in Lunea Sfantului Duh Sfanta Treime
Lunea Sfântului Duh se sărbătorește pe 13 iunie. Ce e interzis să faci
ADVERTISEMENT

Pe 13 iunie 2022 se sărbătorește Lunea Sfântului Duh sau Sfânta Treime, fiind prăznuită a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh (Rusalii). Este o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox, iar credincioșii trebuie să evite să facă anumite lucruri dacă vor să le meargă bine tot anul.

Lunea Sfântului Duh sau Sfânta Treime. Ce sărbătorim, de fapt, pe 13 iunie

Lunea Sfântului Duh sau Sfânta Treime (Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh), cunoscută și ca Lunea Rusaliilor, se sărbătorește anul acesta pe 13 iunie. Creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi.

ADVERTISEMENT

Rusaliile se sărbătoresc la 50 de zile de la Sfintele Paști și la 10 zile de la Înălțarea Domnului. Anul acesta, Rusaliile sunt sărbătorite pe 12, respectiv pe 13 iunie. Slujba Sfintei Treimi a fost așezată în a doua zi după  Pogorârea Sfântului Duh.

În această zi, creștinii duc la biserică ramuri de tei, nuc, plop sau stejar pentru a fi sfințite. Acestea se folosesc pentru a alunga răul, dar și bolile.

ADVERTISEMENT

Totodată, se crede că gospodăriile sunt ferite de grindină sau de duhurile rele ale zânelor dacă ai în casă ramuri de tei sfințite. Acestea sunt aduse din păduri de către flăcăi, după care sunt sfințite la biserică. Credincioșii trebuie să le ia acasă și să le pună la icoane.

Mai mult, se spune că ramurile de tei, soc sau mure, dacă sunt sfințite, se folosesc ca leacuri pe tot parcursul anului. Se spune că doar până la Sânziene plantele au puteri vindecătoare, potrivit tradiției populare.

ADVERTISEMENT

Ce e bine să eviţi să faci în această zi de sărbătoare cu cruce roşie

Fiind o sărbătoare cu cruce roșie, credincioșii trebuie să știe că sunt anumite tradiții și obiceiuri pe care trebuie să le respecte. Sunt și câteva lucruri pe care nu e bine să le facă în a doua zi de Rusalii.

În Lunea Sfântului Duh, reprezentanții Bisericii Ortodoxe îi îndeamnă pe creștini să petreacă această zi în pace și înțelegere. Se spune că cei care se ceartă în a doua zi de Rusalii vor avea parte de necazuri, potrivit tradiției creștine.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în această zi este interzis să înoți sau să te speli. “Rusaliile” sau zânele apelor își continuă sărbătoarea și în Lunea Sfântului Duh și de aici vine această interdicție.

În a doua zi de Rusalii nu se muncește la câmp, dar nici în gospodărie. Nu se coase, nu se taie, nu se tunde și nu se face curat în casă în Lunea Sfântului Duh. Nu se curăță grădinile și nu se intră nici în vie.

Mai mult, nu se merge nici în locuri pustii, în apropierea pădurilor sau a fântânilor, pentru că spiritele rele sunt libere, iar oamenii pot fi ademeniți de ele, conform credinței populare.

Nu este bine nici să mergi în locuri înalte, să te urci în pomi sau să călătorești departe de casă. Se spune că Rusaliile îi pedepsesc pe cei care fac rele și care nu respectă zilele de sărbătoare.

Scurtă Rugăciune către Sfântul Duh

Iată care este rugăciunea către Sfântul Duh pe care trebuie să o spui în această zi. Te va ajuta să scapi de necazuri și să-ți meargă bine.

“Împărate Ceresc, Preabunule Mângâietorule, Duhule al adevărului, Cel ce din Tatăl mai înainte de veci purcezi şi întru Fiul pururea Te odihneşti; nepărtinitorule Izvor al darurilor celor dumnezeieşti, pe care le împărţi precum voieşti; prin care şi noi nemernicii ne-am sfinţit şi ne-am uns în ziua botezului nostru. Caută spre rugăciunea robilor Tăi, vino la noi şi Te sălăşluieşte întru noi şi curăţeşte sufletele noastre, ca să putem a ne face locaş Preasfintei Treimi.

Aşa, o Preabunule, nu Te scârbi de necurăţia noastră, nici de rănile păcatelor; ci le tămăduieşte pe ele cu ungerea Ta cea atotvindecătoare. Luminează mintea noastră, ca să cunoaştem deşertăciunea lumii şi a celor ce sunt în lume; înviază ştiinţa noastră, ca neîncetat să vestească nouă ceea ce se cuvine, a face şi ce se cuvine a lepăda; îndepărtează şi înnoieşte inima noastră, ca să nu izvorască mai mult ziua şi noaptea gânduri rele şi pofte necuvioase.

Îmblânzeşte trupul şi stinge cu insuflarea Ta cea dătătoare de rouă văpaia patimilor, prin care se întunecă în noi Chipul cel preascump al lui Dumnezeu.

Iar duhul lenevirii, al mâhnirii, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert goneşte-l de la noi. Și ne dă nouă duhul dragostei şi al răbdării, duhul blândeţii şi al dreptăţii, ca îndreptând inimile cele slăbite şi genunchii, fără de lenevire să călătorim pe calea sfintelor porunci.

Și aşa, ferindu-ne de tot păcatul şi împlinind toată dreptatea, să ne învrednicim a primi sfârşit creştinesc şi neruşinat şi a intra în Ierusalimul cel Ceresc, iar acolo a ne închina Ţie, împreună cu Tatăl şi cu Fiul, cântând în vecii vecilor: Treime Sfântă, slavă Ţie!”

ADVERTISEMENT