Life

Sărbătoare mare pe 26 decembrie 2022: Soborul Maicii Domnului. 5 lucruri pe care nu trebuie să le faci dacă vrei să ai parte de bunăstare

Pe 26 decembrie sărbătorim anual, Soborul Maicii Domnului, o sărbătoare extrem de importantă din Calendarul Ortodox plină de tradiții și obiceiuri.
25.12.2022 | 15:17
Sarbatoare mare pe 26 decembrie 2022 Soborul Maicii Domnului 5 lucruri pe care nu trebuie sa le faci daca vrei sa ai parte de bunastare
Tradiții și obiceiuri de Soborul Maicii Domnului. Ce nu ai voie să faci pe 26 decembrie. Sursă foto: Doxologia
ADVERTISEMENT

Sărbătorile continuă. Luni, 26 decembrie, în cea de a doua zi de Crăciun, sărbătorim Soborul Maicii Domnului.

Soborul Maicii Domnului este sărbători pe 26 decembrie, în fiecare an

Ce semnifică însă Soborul Maicii Domnului și de ce este atât de importantă această sărbătoare? În primul rând, acesta este unul dintre cele mai importante praznice din anul bisericesc, închinate Fecioarei Maria.

ADVERTISEMENT

Mai exact, acesta este unul dintre cele cinci mari praznice din întreg Calendarul Ortodox și totodată una dintre cele mai vechi sărbători care i-a fost închinată Fecioarei Maria.

Tradiția spune că pe 26 decembrie, în cea de a doua zi de Crăciun, are loc adunarea cerească, alături de adunarea pământească în jurul Maicii Domnului, așa că nu puțini sunt cei care merg la Biserică pentru a se ruga în cea de a doua zi de Crăciun.

ADVERTISEMENT

La fel ca și alte sărbători importante din Calendarul Ortodox, Soborul Maicii Domnului este și el încărcat de tradiții și de obiceiuri, pe care nenumărați creștini le respectă de la un an la altul.

Tradiții și obiceiuri de Soborul Maicii Domnului

Ce trebuie să facem pe 26 decembrie pentru a ne merge bine tot anul? În primul rând să îi vizităm pe cei dragi.

ADVERTISEMENT

Fie că vorbim de rude îndepărtate, prieteni de familie, sau rude apropiate, tradiția spune că trebuie să ne reunim cu ele de Soborul Maicii Domnului.

Pentru cei care nu sunt alături de noi însă, putem transmite o urare, sau o felicitare de Soborul Maicii Domnului.

ADVERTISEMENT

O altă tradiție importantă este cea legată de nași. Mai exact, membrii ai familiei trebuie să meargă în vizită la aceștia cu un colac tradițional.

Ce conține acesta? Trei sticle de vin, două sticle de țuică, patru pâini, dar și diferite preparate tradițioanale de Crăciun precum o friptură de porc, cârnați și nu numai.

În momentul în care finii ajung la nași, aceștia le sărută mâna acestora și se îmbrățișată de trei ori, conform tradiției.

5 lucruri pe care nu trebuie să le faci de Soborul Maicii Domnului

Dacă am aflat ce este bine să facem de Soborul Maicii Domnului, trebuie să știm că sunt și câteva lucruri interzise. Astfel, dacă vrei să ai un an plin de bunăstare, noroc și să fii fericit de toate cele rele, evită să faci aceste cinci lucruri pe 26 decembrie.

În primu rând, de Soborul Maicii Domnului bârfa, dar și jignirile sunt interzise, fie că sunt făcute intenționat sau nu.

De asemenea, un alt lucru pe care nu trebuie să îl faci pe 26 decembrie este să muncești. Tradiția spune că cei care ajung să muncească în a doua zi de Crăciun nu vor mai avea nicio zi liberă în tot restul anului.

Un alt treilea lucru interzis în această zi de mare sărbătoare este legat de treburile casnice. Nu se dă cu mătura în niciun caz pe 26 decembrie și nici nu se șterge praful.

De asemenea, de Soborul Maicii Domnului este complet interzis să speli rufe, regulă care se aplică și în cazul altor mari sărbători creștine.

O altă tradiție le vizează pe tinerele care nu sunt căsătorite. Acestea nu au voie să coasă pe 26 decembrie, sau să facă alte treburi de acest fel. În caz contrar, riscă să rămână singure tot anul.

ADVERTISEMENT