News

Șase forme de manifestare a COVID-19. Explicațiile specialiștilor despre gradul de periculozitate

31.07.2020 | 23:37
Sase forme de manifestare a COVID19 Explicatiile specialistilor despre gradul de periculozitate
ADVERTISEMENT

Un studiu a clasificat manifestările COVID-19 în șase forme, cu grade diferite de periculozitate. Medicii Radu Țincu  și Carmen Dorobăț au explicat, la B1 TV, care este riscul fiecărei categorii de simptome, transmite DCNews.

Prima formă seamănă cu o răceală simplă, dar fără febre. Simptomele sunt dureri de cap, pierderea mirosului, dureri musculare, tuse seacă, dureri în gât, dureri în piept, fără febră.

ADVERTISEMENT

Este o stratificare. S-a observat faptul că evoluția unor pacienți poate să fie chiar cuantificată în funcție de această simptomatologie inițială de debut a bolii. O să vă spun, din experiența cu alți pacienți că mai există și o categorie zero și asta pentru că sunt pacienți asimptomatici, care au știut că au făcut coronavirus, care nu-și făceau testul și care la trei săptămâni de la momentul în care testului a devenit negativ, imaginea pulmonară, tomografică, arată în continuare afectare bilaterală în geam mat”, a declarat Radu Țincu.

A doua categorie de simptome seamănă cu o răceală la care se adaugă și febra: dureri de cap, pierderea mirosului, dureri musculare, tuse seacă, dureri în gât, răguşeală, dureri în piept, febră, fără poftă de mâncare .

ADVERTISEMENT

Aș putea spune că este cel mai frecvent tablou întâlnit în formele medii de boală și de unde, în unele cazuri, apar și formele grave de boală ce merg la Terapie Intensivă”, a precizat Carmen Dorobăț.

Categoria III aduce în plus tulburări ale aparatului digestiv: dureri de cap, pierderea mirosului, fără poftă de mâncare, diaree, dureri în gât, dureri în piept, fără tuse.

ADVERTISEMENT

Această categorie este foarte periculoasă pentru că la începutul pandemiei, atât specialiștii, cât și oamenii credeau că doar simptomatologia respiratorie este un semnal de alarmă. Aceasta de multe ori poate să păcălească și să întârzie diagnosticul și am obsevat în România că este cu precădere la vârstele pediatrice. Copiii manifestă mai degrabă aceste simptome gastrointestinale decât adulții”, a detaliat Radu Țincu.

De la a patra formă de manifestare se intră în categoria formelor severe de COVID-19: dureri de cap, pierderea mirosului, tuse seacă, febră, răguşeală, dureri în piept, oboseală.

ADVERTISEMENT

Aș putea spune că este cam prima fază a unei stări ce se poate transforma într-una gravă, pentru că acea oboseală este acea senzație de sfârșeală pe care noi o mai întâlnim la gripă. Din acest moment, pacientul nu se mai poate ridica din pat, are nevoie de ajutor să stea chiar în poziție de șezut și nu se mai alimentează. De aici încolo prognosticul devine rezervat și cred eu, trebuie orientat spre Terapie Intensivă”, a spus Carmen Dorobăț.

În  penultimul stadiu, apar stările de confuzie  ca un motiv suplimentar de îngrijorare.

Starea confuză poate să meargă de la o ușoară stare de somnolență până la o stare de dezorientare temporo-spațială, în care pacientul nu mai poate să recunoască spațiul în care se află sau în care moment al zilei sau al anului este. Această stare de confuzie se instalează tocmai ca semn de gravitate pentru că vorbim despre o privare de oxigen a organismului, iar creierul este organul cu cea mai mare dependență de oxigen și atunci, în momentul în care cantitatea de oxigen scade, prin afectare pulmonară, apare această stare de confuzie, care poate merge până la comă”, a avertizat Radu Țincu.

Cea mai severă formă de manifestare a bolii aduce senzația de sufocare ca un semn al unui deznodământ funest al bolii.

Este vorba de o însumare a tuturor celorlalte simptome și eu, dacă aș trage o linie și aș găsi un numitor comun, aș putea spune: atenție la durerile musculare, miros, senzația aceasta de oboseală. Sunt simptome comune ultimelor faze și care anunță, de fapt, o posibilă agravare a pacientului respectiv”, a conchis Carmen Dorobăț.

ADVERTISEMENT