Life

Satul din România care are un drum de marmură. Nu mai există aşa ceva în întreaga lume

Satul din România unde a fost construit un drum de marnură. Nu mai vezi așa ceva în toată lumea, dar e greu de crezut ce se întâmplă cu așezarea.
31.10.2023 | 07:20
Satul din Romania care are un drum de marmura Nu mai exista asa ceva in intreaga lume
Satul din România care are drum de marmură. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Satul Alun din Hunedoara deține ceva ce nu mai găsești în altă parte, un drum de marmură de câțiva kilometri. Așezarea a devenit, astfel, o atracție, dar localnicii l-au părăsit de mult în număr, astfel că doar vara mai renaște.

Alun, satul din România cu drum de marmură

Alun este un sat din județul Hunedoara și ceea ce îl face cu adevărat special, în România și întreaga lume, este drumul de piatră care se află în interiorul așezării. Calea de acces coboară de la intrarea din sat, unde se află cariera de marmură, și se oprește după 5-6 kilometri în valea Peştişelului, spre Govâjdia, de unde pornea calea ferată minieră a Hunedoarei.

ADVERTISEMENT

 „Acest drum a fost construit în anii ´60 – ´70, pentru ca structura lui solidă să permită ca blocurile de marmură, de câte 5 – 10 tone, să poată fi coborâte în siguranţă pe panta dealului”,a declarat Mircea Popa, un localnic din Alun, pentru adevărul.ro. 

Nu doar drumul este pavat cu marmură aici, ci și biserica, ridicată în anii ’30 și casele și grajdurile pentru animale. Cariera de marmură de la Alun are, la rândul ei, o poveste impresionantă.

ADVERTISEMENT

A fost exploatată începând cu secolulul al XIX-lea. Atunci, Ținutul Pădurenilor a intrat în atenția statului austro-ungar, prin prisma zăcămintelor de fier și a suprafețelorr mari de pădure.

De la cariera din Alun, în anii ´80, s-au extras blocuri de marmură ce au fost folosite la construcția Casei Poporului. Aici își au originiea și coloanele de marmură ce împodobeau vila lui Ceaușeascu din Primăverii.

ADVERTISEMENT

La începutul anilor ´90, soarta întregului sat a început să se schimbe. Cariera de marmură a intrat în conservare, iar oamenii deja începuseră să-și părăsească casele și să se îndrepte spre oraș.

De ce a rămas satul pustiu

În Alun mai există și o biserică de lemn, veche de trei secole. Se mai găsea în sat o școală cu internat construit pe două etaje, dar clădirea a ajuns acum în paragină. Doar câțiva locuitori au mai rămas.

ADVERTISEMENT

Nicolae Ceaușescu a inițiat, în anii ´70,  planul ambițios de sistematizare a localităţilor României. Acesita viza dublarea numărului de orașe până în 1990 și desființarea definitivă a 3000 de sate- 40 dintre ele erau doar în Hunedoarea.

Chiar dacă satul Alun nu ar fi fost amenințat, cea mai mare parte a populației a migrat spre Hunedoara, aflată la 30 de kilometri. Terenurile au fost colectivizate, ocupate cu livezi și plantații de cereale.

Peste 50 de case sunt pustii la momentul actual. Dar drumul și biserica de marmură au făcut satul să renască. „Iarna, satul rămâne aproape pustiu. Mai stau aici cele două călugăriţe de la biserica de marmură şi poate ciobanii din zonă.

Însă odată cu venirea primăverii, şi mai ales vara, satul se animă. Cei mai mulţi dintre oamenii din Alun locuiesc în Hunedoara, dar se întorc aici pentru a avea grijă de gospodării. Poate nu îi vedem în fiecare zi, dar satul nu e părăsit.

Unii aşa au crezut, iar acest lucru ne-a adus şi unele necazuri. Acum, lumea se întoarce mai des, iar multe curţi şi case sunt bine îngrijite. Dacă drumurile din sat şi drumul de marmură ar fi mai bune, oamenii ar rămâne mai mult timp aici”, a explicat Mircea Popa.

ADVERTISEMENT
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Leguma cu care culegătorii au dat lovitura în această perioadă. E la discreţie...
Leguma cu care culegătorii au dat lovitura în această perioadă. E la discreţie şi ia de cele mai multe ori calea exportului
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent...
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent luată de milionarul român
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod...
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod inedit! Actrița și familia ei și-au cumpărat o locuință de poveste și în Maramureș
Gest ȘOCANT făcut de TATĂL lui VLAD PASCU în TRAFIC! Nimeni nu se...
Gest ȘOCANT făcut de TATĂL lui VLAD PASCU în TRAFIC! Nimeni nu se aștepta după TRAGEDIE
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
O româncă din India spune adevărul despre relația dintre Salman Khan și Iulia...
O româncă din India spune adevărul despre relația dintre Salman Khan și Iulia Vântur: „Mama lui a declarat că Iulia...”