Life

Satul din România care deține ceva unic în lume. Din păcate, soarta i s-a schimbat în rău după Revoluție

Localitatea din țara noastră care are ceva special. Destinul i s-a modificat în rău după căderea comunismului, în 1989.
25.01.2023 | 14:42
Satul din Romania care detine ceva unic in lume Din pacate soarta i sa schimbat in rau dupa Revolutie
Localitatea din țara noastră care are ceva special. Destinul i s-a modificat în rău după căderea comunismului, în 1989. Sursa foto: Instagram.com
ADVERTISEMENT

Satul din România care deține ceva unic în lume. Din păcate, soarta i s-a schimbat în rău după Revoluție. Este vorba de o localitate mică, dar frumoasă din Transilvania care în momentul de față mai are foarte puțini locuitori.

Localitatea din țara noastră care are ceva special. Destinul i s-a modificat în rău după căderea comunismului, în 1989

Alun este satul din județul Hunedoara care are un drum de marmură unic în întreaga lume. Din păcate, localitatea din comuna Bunila este slab populară, în ianuarie 2014 având numai 5 locuitori, notează Wikipedia.

ADVERTISEMENT

Drumul rural a fost făcut de pădureni în perioada 1963 – 1964 și a fost cel mai scump la momentul respectiv. Acesta a fost realizat din marmura care a fost prelucrată de fabrica locală de la Simeria. A fost folosit acest material pentru că nu exista buget pentru asfalt, cărămidă sau piatră de râu.

Casele și grajdurile pentru animale sunt realizate, de asemenea, din același material. Gospodăriile din satul Alun sunt adevărate bijuterii arhitecturale și sunt o adevărată încântare pentru turiștii care ajung în zonă.

ADVERTISEMENT

„Oamenii rămaşi în sat erau destul de înstăriţi. Casele sunt frumoase şi trainice, cu fundaţii de marmură adusă de la cariera Alun.

Trei curse plecau de aici, zilnic, spre Hunedoara, cu oamenii care lucrau, în trei schimburi la combinatul siderurgic sau care munceau în minele de la Ghelari şi Teliuc, localităţi traversate de autobuzele care se îndreptau spre oraş.

ADVERTISEMENT

Alţi localnici munceau în cariera de marmură de la Alun şi, câţiva, la cea de piatră de la Crăciuneasa (Lelese)”, a declarat Gheorghe Popa, unul dintre puţinii săteni din Alun, pentru adevarul.ro.

Satul Alun, populat doar în timpul verii

În momentul de față Alun care are peste 50 de case pustii și biserică de marmură este populat doar în timpul verii pentru că iarna locuitorii pleacă la oraș, la Hunedoara. Soarta i s-a modificat radical după căderea comunismului.

ADVERTISEMENT

Mai exact, oamenii din zonă au fost nevoiți să plece pentru că autoritățile comuniste vizau dublarea numărului de orașe până în 1990. Totodată, s-a luat în calcul desfiinţarea completă a peste 3.000 de sate considerate neviabile.

Din păcate, 40 dintre aceste localități din România se aflau în judeţul Hunedoara, în special în zonele montane. Așa s-a ajuns ca satele fără condiții de dezvoltare să fie depopulate sau chiar dezafectate. Populația a fost grupată în alte comune.

ADVERTISEMENT