Life

Vila lui Nicolae Ceaușescu din Flămânzi, transformată în adăpost pentru oameni săraci. Cum arată acum locația de protocol

Vila lui Nicolae Ceaușescu din Flămânzi a suferit o transformare incredibilă. Locația de protocol a ajuns casă pentru oamenii săraci din zonă.
18.07.2023 | 10:01
Vila lui Nicolae Ceausescu din Flamanzi transformata in adapost pentru oameni saraci Cum arata acum locatia de protocol
Vila lui Nicolae Ceaușescu din Flămânzi, transformată în adăpost pentru oameni săraci. Sursă foto: Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Vila lui Nicolae Ceaușescu din orașul Flămânzi, județul Botoșani, a ajuns de nerecunoscut. Locația este acum casă pentru numeroase persoane fără adăpost. Cine a demarat proiectul și cum arată acum casa?

Vila lui Nicolae Ceaușescu din Flămânzi, transformată în adăpost pentru oameni săraci

În timp ce în România sunt descoperire chiar acum ”Azilele groazei”, iată că există și zone din țară, unde bătrânii, dar și oamenii fără posibilități materiale sunt respectați și trăiesc cât se poate de decent.

ADVERTISEMENT

Vila lui Nicolae Ceaușescu din județul Botoșani a ajuns să fie casa lor. Deși casa de protocol a fostului cuplu dictatorial era în paragină, se pare că acum, aceasta a suferit o transformare uimitoare.

A devenit un adăpost pentru oamenii săraci, dar și pentru tinerii care provin din familii dezorganizate. Iar proiectul este unul cu adevărat unic în regiunea Moldovei. Ionela Tudosie Ivan, fondatoare a Asociației Happy, fostă jurnalistă, este cea care a dat naștere proiectul ”Casa Nicolae”.

ADVERTISEMENT

Într-un interviu acordat celor de la Hotnews, aceasta a povestit cum a început totul. În zonă erau multe persoane fără adăpost, cărora le împărțea mâncare. De asemenea, erau și oameni care își duceau cu greu traiul în perioada iernii.

Era nevoie de o salvare, iar vila lui Nicolae Ceaușescu a fost fix ce trebuia. Numeroase persoane acum pot să trăiască liniștite și se bucură în sfârșit de un adăpost deasupra capului, indiferent de perioadă.

ADVERTISEMENT

50 de persoane locuiesc acum în ea

„Împărțeam pe stradă supe fierbinți persoanelor fără adăpost. Iarnă de iarnă am văzut oameni murind înghețați de frig sau din cauza bolilor care li s-au agravat pe stradă. Cea mai cruntă întâmplare a fost cu un bătrân pe care l-am hrănit seara și a doua zi a murit înghețat de frig.

Nu voi uita niciodată acest lucru – m-am simțit în acel moment complet neputincioasă, am regretat că nu am putut în acea seara să fac mai mult. Astfel, ideea amenajării unui adăpost a venit cumva ca o necesitate, o urgență, o soluție salvatoare pentru cei nevoiți să trăiască pe stradă”, a povestit Ionela pentru HotNews.

ADVERTISEMENT

Asociația a luat naștere în anul 2014, iar ajutoarele vin din partea cetățenilor generoși. Astfel, nu este vorba nici despre un azil de stat, ci nici unul privat, pentru că practic, doar cine dorește contribuie.

În ceea ce privește vila lui Nicolae Ceaușescu, locația are trei etaje și a fost renovată de Ionela Ivan și soțul ei, Cristian. Locația e evaluată la 120.000 de euro, iar implicată în proiect mai este și Asociația Salvează o Inimă. La momentul actual, în vila lui Nicolae Ceaușescu trăiesc 50 de oameni, iar oricine poate să sprijine acest gest.

ADVERTISEMENT