Life

Satul din România de care puțini știu, cu peisaje superbe și case frumoase. A devenit, recent, stațiune de interes local

Satul superb din România de care puțini oameni au auzit până acum. Are peisaje superbe și trebuie vizitat cel puțin o dată în viață!
20.09.2023 | 13:11
Satul din Romania de care putini stiu cu peisaje superbe si case frumoase A devenit recent statiune de interes local
Satul superb din România de care puțini oameni știu. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Satul Izvoarele din Hunedoara este ascuns chiar sub poalele dealurilor ce înconjoară Lacul Cinciș. Are peisaje superbe și recent a devenit stațiune de interes local, dar cu toate acestea sunt foarte puțini români care știu de el.

Satul din România pe care trebuie să-l vizitezi măcar o dată în viață

Satul Izvoarele este poziționat la 15 kilometri de Hunedoara, lângă Lacul Cinciș, și este unul dintre cele mai frumoase așezări pitorești de la noi din țară și o adevărată atracție a zonei.

ADVERTISEMENT

Datează încă de pe vremea Huniazilor, iar la mijlocul secolului al XV-lea a fost atestat sub numele de Lingina. Satul adăpostește aproximativ 50 de persoane și recent a fost inclus pe lista viitoarelor stațiuni de interes local.

În satul Izvoarele se găsesc case vechi de mai bine de 100 de ani, care și-au păstrat frumusețea de-a lungul timpului. Chiar mulți localnici sunt vârstnici, locuințele au cumpărate sau primite moștenire de tineri care le îngrijesc și le folosesc, în mare parte, pentru petrecerea timpului liber.

ADVERTISEMENT

La marginea satului sunt câteva drumuri forestiere care urcă pe dealuri și conduc spre pădurile care ascund urmele altor așezări vechi, precum Mosoru, Țața, Curpeni și Brădet și coboară în Țara Hațegului, spre Mănăstirea Prislop.

„Se spune că în locul unde este acum satul nostru, Ioan de Hunedoara ar fi avut moșia de unde pornea la vânătoare prin aceste ținuturi. În vale, Lacul Cinciș a înghițit vetrele satelor Cinciș și Cerna, la fel de vechi, de unde se spune că s-ar trage familia lui Ioan de Hunedoara.

ADVERTISEMENT

Satul nostru este foarte vechi, iar casa unde locuiesc eu acum a fost clădită în anii 1800 și apoi, bineînțeles, a fost restaurată. Aici trăiau români, unguri și sași”, a povestit Rudolf Ungur, localnic al satului Izvoarele, conform adevărul.ro. 

Comuniștii i-au schimbat numele

În anii  ’60 s-a început amenajarea Lacului Cinciș, pe Valea Cernei. Pentru asta au fost anajați 1000 de muncitori, iar oamenii care locuiau în satele învecinate, Cinciș și Cerna și din cătunele Baia Craiului, Moara Ungurului, Valea Ploștii și Bălana, au fvolst nevoiți să renunțe la casele lor și să se mute pe deal.

ADVERTISEMENT

Pe fundul lacului au ajuns vetrele satelor, bisericile și cimitirele. Și chiar dacă cei din Izvoarele nu au fost atât de afectați, în timpul regimului comunist, autoritărțile au decis să schimbe numele Lingina cu cel actual.

Printre atracțiile turistice ale satului se numără și o biserică veche, din anii ’60, ce adună comunitățile de credincioși. „În trecut, localnicii mergeau la biserica ortodoxă din Cinciș – cea despre care se spune că ar fi fost ridicată de Huniazi – și, catolicii, la biserica din Baia Craiului.

Ambele au fost părăsite odată cu amenajarea lacului Cinciș. Biserica Huniazilor a ajuns pe fundul apei odată cu vechiul sat. A fost demolată, iar oamenii au clădit una în satul Cinciș Cerna, unde au adus bunuri de la ea.

Eu am fost botezat în biserica din Baia Craiului, care a fost și ea părăsită și inundată, însă a rezistat trecerii timpului și mai poate fi văzută la coada lacului. De la ea a fost luată orga veche, cu pedale, și adusă la biserica nouă ce avea să fie amenajată aici, la Izvoarele”, a mai spus Rudolf.

ADVERTISEMENT
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
Maria Iordănescu, apariție spectaculoasă, înainte de a intra în direct
Maria Iordănescu, apariție spectaculoasă, înainte de a intra în direct
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Rona Hartner a decis, prin testament, ce se va întâmpla cu fiica ei...
Rona Hartner a decis, prin testament, ce se va întâmpla cu fiica ei minoră. Hotărârea luată înainte să moară
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în...
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în vigoare noua directivă a Comisiei Europene
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Fostă Miss România, acuzată de răpire în SUA. Scandal uriaș cu soțul american
Fostă Miss România, acuzată de răpire în SUA. Scandal uriaș cu soțul american
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de...
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de protecţie, mă aflu într-un loc ascuns”
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română