Într-un sat din România un sfert dintre locuitori au același loc de muncă. S-a înregistrat de altfel și un record, iar motivul e unul cu adevărat surprinzător. Ce are atât de special acest loc și ce poveste ascunde?
Situație neașteptată într-un sat din România. Este vorba despre satul Petișul din județul Sibiu. Se pare că un sfert dintre locuitori au același loc de muncă. Cum este posibil așa ceva?
În satul Petișul, din județul Sibiu, locuiesc cele mai multe cadre universitare pe cap de locuitor. 5 din cele 20 de case sunt locuite de profesori ai Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Iar acesta este chiar un record.
De ce se retrag cele mai multe cadre universitare în acest sat din România? Totul a început în anul 1990. Dionisie Turcu, fost sportiv de performanță și șef al Catedrei de Sport din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, a decis să caute o casă departe de oraș.
A locuit la bloc până atunci, astfel că își dorea un loc sigur și liniștit. Iar la acea vreme peste 100 de case erau locuite. Lucrurile aveau să se schimbe însă 30 de ani mai târziu.
„În aprilie 1990, am luat decizia de a căuta o casă departe de oraș. În Sibiu locuiam la bloc, lângă sediul Miliției, loc în care s-a tras mult la Revoluție. În acea perioadă era un sentiment de nesiguranță și am considerat că este mai bine să ne mutăm într-un loc liniștit și sigur”, povestește Dionisie Turcu, care a devenit primul „universitar” din sat, arată observatornews.ro.
Nu a durat mult și un al doilea cadru universitar a decis să se mute în acest sat din România. Edilul spune că primea des vizite din partea colegilor de la universitate și că multe persoane erau încântate de acest loc.
„Primeam vizitele unor colegi de la universitate, iar o parte dintre aceștia s-au arătat încântați de acest sat. Așa se face că am devenit vecin cu familia colegului meu, domnul profesor Stoicescu”, spune primul universitar din Petiș.
În perioada 1990-1995, populația din satul Petișul a scăzut semnificativ. Au rămas numeroase case goale, dar și grădini. Însă iată că mai multe cadre universitare aveau să dea viață acestui loc.
Au preferat liniștea în locul agitației din marile orașe, drept urmare, acum, un sfert din populația acestui sat din România este reprezentată de persoane care au același loc de muncă. Iar asta o confirmă chiar și un alt edil. În prezent, din cele 20 de case ale satului, 5 sunt ale profesorilor universitari.
„Sunt multe case care au fost abandonate, iar altele au fost cumpărate de oameni de la oraș care căutau aerul curat și liniștea. De câțiva ani, Petișul se poate mândri că are cinci familii de profesori universitari. Cum ar veni, un sfert dintre săteni sunt profesori de învățământ superior”, a spus Nicolae Șușa, primarul din Șeica Mare, comună de care aparține administrativ și Petișul.
Și oamenii sunt extrem de încântați de alegerea făcută. Aici aerul este curat, claxoanele mașinilor nu există, iar liniștea predomină. Totodată, zonele din jurul satului sunt și ele plăcute și perfecte pentru o plimbare în natură.