Sporturi

Scandal de dopaj în Turul Franței! Nairo Quintana, ținta unui raid al poliției. Două persoane au fost reținute

22.09.2020 | 12:19
Scandal de dopaj in Turul Frantei Nairo Quintana tinta unui raid al politiei Doua persoane au fost retinute
ADVERTISEMENT

Turul Franței s-a încheiat cu victoria lui Tadej Pogacar, însă din păcat scandalurile de dopaj continuă să umbrească acest sport. După încheierea competiției, Nairo Quintana, unul dintre cei mai importanți rutieri din pluton, este ținta unei anchete anti-doping.

Situația este foarte serioasă în condițiile în care hotelul echipei Arkea-Samsic de la Meribel a fost supus unui control inopinat. Poliția a descins miercurea trecută, în ultima săptămână din Le Tour, în două camere ale hotelului.

ADVERTISEMENT

L’Equipe scrie că ținta a fost Nairo Quintana, principalul rutier al echipei Arkea. Presa franceză scrie că au mai fost controlate camerele lui Dayer Quintana și Winner Anacona, odată cu camerele sognieurilor (membri de suport pentru rutieri) și mașinile echipei.

Scandal de dopaj în Turul Franței! Nairo Quintana, ținta unui raid al poliției

Controlul a avut loc după etapa a 17-a din Le Tour, încheiată în cățărare pe Col de la Loze. După acest raid, două persoane au fost reținute: un medic și un sognieur. Conform presei din Franța, în camerele de hotel au fost descoperite substanțe injectabile și echipament care poate indica o procedură de dopaj.

ADVERTISEMENT

Nairo Quintana a semnat cu Arkea-Samsic înainte de sezonul 2020 după 7 ani petrecuți la Movistar. El a venit la echipa franceză alături de fratele său Dayer și cu conaționalul Winner Anacona. Quintana a reușit cinci victorii în primele săptămâni ale acestui sezon.

Quintana, printre favoriți în Turul Franței! O cădere în pregătirile pentru Le Tour i-au scăzut mult șansele

Aceste victorii l-au plasat pe Quintana printre favoriții la Turul Franței, însă pregătirile pentru Turul Franței au fost afectate de o căzătură suferită în Columbia. El a căzut în etapa a 13-a din Le Tour, iar șansele la podium s-au năruit două etape mai târziu, pe Grand Colombier. El a încheiat pe locul 17, cel mai jos într-un mare după Vuelta din 2012.

ADVERTISEMENT

Team-managerul celor de la Arkea, Emmanuel Hubert, a declarat într-un comunicat de presă emis de echipă: “Investigația a vizat un număr mic de cicliști și persoane care nu fac parte din cadrul echipei, iar formația noastră se disociază de orice practică de doping.

Ne sprijinim cicliștii, dar dacă la finalul anchetei se va dovedi că astfel de practici au avut loc, vom lua imediat măsurile care se impun. Astfel de metode sunt inacceptabile și noi am luptat de la început împotriva acestui flagel”.

ADVERTISEMENT

“UCI confirmă că a fost în strânsă legătură cu OCLAESP și cu CADF (Cycling Antidoping Foundation) ca parte a operațiunilor legale desfășurate de autoritățile franceze în timpul Turului Franței. UCI sprijină această acțiune și e gata să ia măsurile care se impun odată ce ancheta va fi finalizată, iar autoritățile din Hexagon ajung la o concluzie”, se arată în comunicatul Uniunii Cicliste Internaționale